Kısa çalışmadan 'normale' dönen işletmelere prim desteği

Kısa çalışmadan 'normale' dönen işletmelere prim desteği
Hayata geçirilen 'mini istihdam' paketiyle, kısa çalışmadan normale geçen işletmelere prim desteği verilecek.

İktidar partisine mensup milletvekillerinde TBMM'ye sunulan yasa teklifi, kısa çalışmadan normale dönen işletmelere prim desteği getirirken, işten çıkarma yasağının (ücretsiz izne gönderilenlere günlük 39.24 TL devlet ödeneği) bir yıl daha uzatılması için yetki alınıyor.

SGK primi ve SGK işçi payı

Buna göre 1 Temmuz’dan önce kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerlerine, kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışmaya dönülmesi durumunda, 3 ay süreyle asgari ücret üzerinden prim desteği verilecek. Hem 456 lira düzeyindeki işveren SGK primi, hem de 412 liralık SGK işçi payı destek kapsamında olacak.

Bu destek de İşsizlik Fonun'ndan karşılanacak

Karar gazetesinde yer alan habre göre destek tutarı, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Ücretsiz izin uygulamasını bitiren iş yerleri de bu teşvikten yararlanabilecek. Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi, sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak 6 aya kadar uzatabilecek.

Kısa çalışmada kolaylaştıcı hükümler hizmetler sektörü için uzatılacak

Ayrıca, Kısa Çalışma Ödeneğindeki (KÇÖ) kolaylaştırıcı hükümler sektörel olarak uzatılabilecek. Bunun için Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek. Böylece, halen normale dönmeye çalışan hizmetler sektörü için kısa çalışmada kolaylaştırıcı hükümlerin uzatılması, ancak iş akışı düzelen sektörler için uygulamanın bitirilmesi amaçlanıyor. İşten çıkarma yasağı konusunda ise yeni bir düzenleme yapılıyor.

3’er aylık sürelerle 30 Haziran 2021’e kadar uzatılabilecek

Artık işletmeler, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, belirli süreli iş sözleşmesinin süresinin sona ermesi, yapılan işin sona ermesi gibi durumlarda işten çıkarma yasağının dışında olacak. İşten çıkarma yasağı konusunda ise Cumhurbaşkanı en fazla 3’er aylık sürelerle, 30 Haziran 2021’e kadar süre uzatımı yapabilecek.

50’den az çalışanı olan az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü ise, 3.5 yıl süreyle ertelenecek ve 2024 yılı başında başlayacak. Söz konusu maddenin yürürlük tarihi de 1 Temmuz olacak.



Bu Haber 15.07.2020 - 10:33:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.