''Almanya zaman satın alıyor''

''Almanya zaman satın alıyor''
TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘’Turizm Gazetecileri Soruyor’’ programına konuk olan TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Kasım Zoto ile Alman tur operatörü FTI’ın Türkiye Destinasyon Direktörü Hicabi Ayhan, sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kasım Zoto: Resort destinasyonların toparlanması şehirlerden daha hızlı

TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘’Turizm Gazetecileri Soruyor’’ programında bu hafta Almanya pazarı ve İstanbul turizmi konuşuldu. TurizmGüncel Haber Koordinatörü Savaş Daş ile TÜSİD İletişim Koordinatörü Yılmaz Keleş’in moderatörlüğünde yapılan programda soruları yanıtlayan TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Zoto, pandemi sürecinde resort turizmindeki toparlanmanın şehir turizmine kıyasla daha hızlı olduğunu altını çizdi. Deniz-kum-güneş tatili için gelenlerin otel merkezli tatil yaptığına dikkat çeken Zoto, ancak şehir turizmine gelen insanların sadece 7-8 saatini otelde geçirdiğini belirtti. Zoto, ‘’Resort otellerde kontrol altında tutmak nispeten daha kolay. Ancak şehir turizminde bu zor. Şehre gelen insan yemek yiyeceği restoranı da, oturacağı kafeyi de, gezeceği müzeyi de düşünmek zorunda’’ diye konuştu.

‘’İş yapmak da problem yapmamak da’’

İnsanların korona ile yaşamaya alışması gerektiğini belirten Kasım Zoto, ‘’Bu en iyi ihtimalle 2023-24’e kadar sürecek. Önemli olan artık bundan sonra nasıl daha çok insanı bir araya getiririz değil, minimum yara alarak 2023-24’e nasıl ulaşırız olacak. Yoksa bugün iş yapmak da problem iş yapmamak da problem. Bazen, ‘otel yüzde 15-20’lerde çalışıyor ne kadar kötü’ ya da otel yüzde 15-20’lerde çalışıyor ne kadar iyi’ diyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Destek olmadan konaklama sektörünün 2023-24’e çıkması zor’’

Kasım Zoto, kriz döneminde otelciliğin sürdürülebilir olup olmadığı sorusuna ise, ‘’Çok zor sürdürecek. Türkiye’de 100 milyar doların üzerinde turizm yatırımı ve 16 milyar dolar borcu var. Bunun sürdürülebilmesi mümkün değil, ancak devlet desteğiyle sürdürülebilir. O destek olmadan konaklama sektörünün 2023-24’e çıkması zor’’ dedi.

İstanbul 3-4 sene öncesine kadar etkinliklerle anılan bir şehirdi’’

İstanbul’un 3-4 sene önce konserler, festivaller ve sanatsal etkinliklerle anılan bir kent olduğunu hatırlatan Kasım Zoto, ‘’Bu etkinlikleri ilk etapta kendimiz için yaparsınız. Bunları yaptığımızda başka şehirlerden ve ülkelerden insanlar da o etkinlikleri görmek için şehre gelir. Bu şehri yaşatmamız gerekli. Biz kent olarak belli bir yerdeydik. Dolayısıyla tekrar başlarken sıfırdan başlamamamız lazım.’’ şeklinde konuştu.

Hicabi Ayhan: Almanya, kontrol edebileceği bölgeleri seyahate açtı

Programın diğer konuğu FTI Group Türkiye Destinasyon Müdürü Hicabi Ayhan ise, Hicabi Ayhan ise, korona konusunda Almanya’nın da sıkıntılar yaşadığını ve ani kararlar aldığını kaydetti. Hicabi Ayhan, ‘’O dönemde sağlık ön plandaydı. Hasatane, ilaç, tedavi konuşuluyordu ancak seyahat konuşulmuyordu. Sonrasında Türkiye Almanya’ya seyahat yasağı getirdi. Almanya’nın kararlar alırken başka ülkelerin lehine-aleyhine değil, öncelikli olarak Avrupa’nın genelini düşünerek hareket ettiğine dikkat çeken Ayhan, ‘’Almanya aslında ilk etapta, kontrol edebileceği bölgeleri seyahat açtı. AB içinde ilaç ruhsatları aynıdır. Türkiye AB dışında bulunduğu ve kontrol dışı olduğu için ilk etapta seyahat uyarısının kaldırılması düşünülmedi’’ dedi.

‘’Almanya’nın aldığı karar Türkiye’nin lehine veya aleyhine değil, AB’nin kendisinin lehineydi’’

Almanya’nın kendi iç turizminde dahi hala kısmi yasakların sürdüğünü söyleyen Hicabi Ayhan, ‘’Seyahat sektörü Almanya’nın ilk planda yeniden faaliyete geçirmeyi planladığı alanlardan değildi. Aslında Almanya Türkiye’nin ne aleyhine ne de lehine bir karar aldı. Önce kendisini ve AB’yi düşündü. Çünkü AB kendini AB’nin AB’yi de kendinin bir parçası olarak görüyor. Almanya demek AB demektir. Dolayısıyla Almanya’nın seyahat politikası Türkiye’nin aleyhine değil, kendinin ve AB’lin lehinedir’’ şeklinde konuştu.

‘’Tur operatörlerinin büyük olumsuzluk yaşaması beklenmiyor’’

Almanya’da desteklerin ve kısa çalışma ödeneğinin devam ettiğini belirten Hicabi Ayhan, ‘’Almanya’nın olanakları daha fazla olduğu için bu destekleri daha fazla sürdürme imkanı var. Destekler gelecek yılın sonuna kadar uzatılması bekleniyor. Almanya ikinci bir kilitlemeyi önlemek istiyor. Bu nedenle Almanya şu anda kendisi ve ekonomisi için zaman satın alıyor. Ekonomi Almanya’nın bel kemiği olduğu için her şey yapılıyor. Ama burada da seyahat sektörü en son destek gören sektör oldu. Almanya’da acentelerin yüzde 80’i hala kapalı. Tur operatörleri olarak baktığımızda, devlet ikinci krediler verecek bu şirketlerin ayakta kalmasını sağlıyor. FTI Grubu da ikinci bir krediyi almış durumda ve bu anlamda büyük tur operatörlerinin büyük bir olumsuzluk yaşaması beklenmiyor.

‘’Almanya şu anda zaman satın alıyor’’

Krizin ne kadar süreceği önemli Kriz daha 2-3 sene sürerse ne olur bilmiyoruz. Biz şu anda krizin ekonomik boyutunu göremiyoruz. Tur operatörü olarak görüyoruz ama bu kadar insan diğer sektörlerde de kısa çalışma içinde. Az işçi çıkarılıyor, büyük iflaslar yok, konkordato yok. Olur da Almanya’da bu işin sınırına gelinirse, şirket iflasları başlar, işsizlik artarsa, turizmin aldığı yara daha da büyüyecektir. Şu anda Almanya’da bu kestirilemiyor. Almanya’da bunlar yaşandığında Türkiye’nin nasıl etkileneceği ise ayrı bir tartışma konusu… Almanya şu anda zaman satın alıyor, şirketlerin iflas etmesini önlemeye çalışıyor. Almanya’da vaka sayılarında kısmi artış yaşansa da, 1500’ler civarında seyrediyor. Almanya bu işi çok ciddiye alıyor ve işi sıkı tutuyor. Almanya’nın ikinci bir kilitlenmeye katlanacak durumu yok’’ dedi.

Programın tamamı....



Bu Haber 17.09.2020 - 10:45:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.