Doubletree by Hilton Ankara-Koleji kapılarını açıyor
Bu hafta ne yazayım hangi konuya el atayım derken, bambaşka bir fikir oluştu kafamda....
Bu hafta ne yazayım, hangi konuya el atayım derken bambaşka bir fikir oluştu kafamda. Hem Ankara’da otelcilik sektöründe çalışan hem de hala öğrencilik hayatı devam eden olan biri olarak, sektörde deneyimi fazla olan kişilerin bilgilerinden yararlanmam, bu kişilere ulaşmam ve bencillik yapmadan edindiğim bu bilgileri sevgili genç turizmci arkadaşlarımla da paylaşmam gerektiğini düşündüm.
İşte bu fikir ilk olarak Haziran ayında Ankara’da hizmete açılacak olan Doubletree by Hilton Ankara-Kolej Oteli ile iletişime geçmeme ve otelin Genel Müdür Yardımcısı Sayın Baran Türkel ile bir görüşme yapmama sebep oldu. Bu isteğimi kendilerine aktardığımda tüm içtenliği ile olumlu bir tutum sergileyen ve samimi cevaplar veren Baran Türkel Bey'e bir kez daha teşekkürlerimi sunuyor ve röportajımızı keyifle okumanızı diliyorum.
Baran Bey açılış yoğunluğunuzda kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürlerimi bir kez daha sunuyorum. Öncelikle kendinizden ve kariyerinizden bahsetmenizi rica edebilir miyim? Kimdir Baran Türkel?
İlk, orta ve lise öğrenimimi TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü'nden mezun oldum. Kemer Kiriş World Hotel ve Sheraton Ankara Hotel and Towers’da stajlarımı tamamladım. Üniversitenin ardından Johnson & Wales University, RI-USA’dan International Business konsantreli MBA yüksek lisans diploması aldım. MBA ardından yine ABD’de Ford Motor Company’e bağlı Hertz Corporation’da Manager Trainee olarak çalıştım. Daha sonra Ankara’da aile şirketinde ticari faaliyetler, üretim, pazarlama ve dağıtım konusunda çalıştıktan sonra otelcilik sektörüne başladım. Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde üç yıl süre ile Duty Manager pozisyonunda görev yaptıktan sonra, Rixos Grand Ankara Oteli açılış kadrosunda Convention Manager olarak yer aldım. Ardından Ankara Valiliğine bağlı Vilayetler Evleri'nin özel sektör yönetim sistemine dönüştürülmesi projesinde açılış öncesi ve sonrasında Genel Müdür olarak görev aldım. Halen Doubletree by Hilton Ankara - Kolej Hotel’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev almaktayım.

Haziran ayında hizmete açılacak olan otelinizin özellikleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Doubletree by Hilton Ankara-Kolej Oteli Hilton Grubu'nun bir ürünü olarak misafirlerine tüm dünyada aynı standartlarda çok özel olanaklar, ayrıcalıklar ve kişisel hizmetler sunan bir markadır. Türkiye’de önümüzdeki aylarda açılış hazırlığı bulunan toplam 4 Doubletree by Hilton bulunmakta. Bunlardan ilk açılacak olanı ise otelimiz. Doubletree by Hilton Ankara Kolej’dir. Otelimizde 209 oda, çok amaçlı 5 salon, 2 restaurant bar, 1 cafe patisserie, SPA ve Fitness Center bulunmaktadır. Odalarımız son teknoloji ürünlerle donatılmış olup, “Sweet Dreams Experience” , “Careline” , “Remote Printing” “Doubletree Cookie”, “Doubletree Breakfast” gibi farklı konsept ve özellikleri misafirlerine sunmaktadır. Zincirimize bağlı tüm diğer otellerdeki gibi otelimizdeki Fitness Center'da da “Fitness by Precor” ürünleri kullanılmaktadır. Marka olarak benimsenen eksiksiz güvenlik, konfor ve üstün kalite anlayışı misafirlerimize sunduğumuz tüm hizmet ve servislerde hassasiyetle uygulanmaktadır. Çevre dostu bir marka olarak, önemle üzerinde durduğumuz uygulamalar yapmaktayız. Örnek verecek olursak, tüm basılı evrak ve görsel malzemelerimiz geri dönüşümlü kâğıtlardan üretilmektedir. Kısaca iğneden ipliğe özenle seçilerek sunulan ürün ve hizmetlerimizden oluşan üstün standartlarımız tüm misafirlerimiz için güvenli, konforlu ve keyifli bir deneyim oluşturacaktır.
Oldukça ilgi çekici görünüyor. Peki pazarda elde etmek istediğiniz pay nedir? Hedef kitleniz kimlerden oluşacak? Bunlar hakkında da bilgi alabilir miyiz sizden?
Bildiğiniz üzere Ankara son yıllarda otel yatırımları konusunda atılım içerisine girmiştir. Yatak sayısındaki artış taleple orantılı olmamakla beraber, bir başkentin sahip olması gereken seviyeye ancak ulaşmaktadır. Bu konuda destinasyonun konaklama, kongre, konferans ve toplantı alanında geliştirilmesi, hacmin artırılması tüm başkent turizmcilerinin görevidir kanaatindeyim. Bu, tek başına özel sektör temsilcilerinin yapabileceği bir şey değildir, mutlaka ilgili bakanlığın, kamu kurum ve kuruluşlarının desteği alınmalı ve hissedilmelidir. Turizmin kalkınması diğer sektörlere de artı bir değer sağlayacaktır. Ankara’yı daha cazibeli bir merkez haline getirmeli, kültürel ve sanatsal faaliyetleri artırmalı, kongre, konferans ve diğer etkinlikleri şehrimize çekebilmek için mutlaka çalışmaları etkin hale getirmek gerekmektedir. Aynı zamanda Başkent’ten yurtdışına, yurtdışından Başkent’e direk uçuşların yapılması ve artırılması yolunda somut adımlar atılmalı ve bu çabaların sürdürülebilir olması sağlanmalıdır.
Doubletree by Hilton Ankara Kolej, Ankara pazarına farklılığını yüksek standartları, kişiye özel hizmet ve farklı ürünleriyle bağdaştıran bir ürünle girmeyi planlamaktadır. Bağlı olduğumuz zincirin portföyünde bulunan lokal ve global anlaşmaların yanı sıra, lokasyonumuzun hitap ettiği hedef kitleye yönelik çalışmalar yapmaktayız. Şehir merkezinde, ulaşımda birçok alternatife sahip olan, ülkemizin önde gelen doktorlarının bulunduğu tam donanımlı hastanelere ve büyük yatak kapasitelerine sahip en köklü tıp fakülteleri bölgesine yakınız. Lokasyonumuz sayesinde konaklama ve toplantı olanakları açısından belli olan pazar payından beklediğimiz oranı almak ve bölgedeki payı artırmayı hedeflemekteyiz.

Dubletree otellerinin 4'üncüsü olan Dubletree by Hilton-Kolej’in Ankara’da açılmasının özel bir sebebi var mıdır? Zaten Hilton olan Ankara'da bu kadar 5 yıldızlı otel ve inşaatı süren oteller varken, bu pazara girmek bir dezavantaj olabilir mi? Ya da Hilton olmayan bir ilde pazara girme düşüncesi oldu mu? Kısaca süreç nasıl ilerledi?
İlk olarak şunu belirtmek isterim ki, Doubletree by Hilton Ankara Kolej, zincirin Türkiye’de kapılarını açacak ilk halkasıdır. Bunun bizim için ayrı bir önemi ve sorumluluğu bulunmaktadır. Ankara’nın başkent olması ve otelin lokasyonu markamızın Ankara’da açılmasının faktörleridir ancak bunlar özel sebepler değillerdir. Ancak Doubletree by Hilton’un ülkemiz pazarına yeni giren bir ürün olması sebebiyle ürünün başkentimizde de olması önemli bir değerdir. Az önce bahsettiğim gibi başkentte otel yatırımları yakın geçmişte artırılmış, yıllardır süren kısır rekabet yerini daha nitelikli ürünlerin ve hizmetlerin kazanacağı bir ortama bırakmıştır. Şehrimizde bir başka Hilton olmasının bize bir dezavantaj getireceğini düşünmüyoruz. Ürünümüz Hilton ile aynı grupta yer almakla birlikte, farklı konsept ve özelliklere sahip yeni bir üründür. Dolayısı ile Hilton markasının çatısı altında iki kardeş ürünün birbirine dezavantaj getireceği düşünülemez. Ankara’da yapımı devam eden ve halen hizmet vermekte bulunan oteller varken bu pazara girmek ürününüze olan güvenin bir simgesi olmakla beraber, yatırımın real analizlerininde çok sağlıklı yapılmış olmasını gerektirmektedir. Ürünümüze duyduğumuz güven ve diğer analiz sonuçlarına istinaden Ankara pazarına girmekten çekinmedik.
Doubletree by Hilton Ankara Kolej proje süreci markanın Türkiye’deki temsilcileri ve yurtdışındaki yöneticileri ile oldukça titiz ve detaylı görüşmeler neticesinde gelişti. Marka standartlarına birebir uyum sağlanarak; teknik altyapı, güvenlik, mimari, teknoloji ve dekorasyon gibi birçok konuda ortak hareket edilerek çalışıldı. Tabii ki hizmet standartları ve tüm ürün özellikleri açısından kalite baz alınarak, her bir detay özenle gözden geçirildi. Sonuç olarak sağlam bir altyapı ile oluşturulan yeni ürünümüzün kapısını tüm misafirlerimize memnuniyet ve gururla açmayı planlamaktayız.
Geçen hafta Kariyer.net'te bir ilan görmüştüm. Turizm sektöründeki bir işletme “ODTÜ, Bilkent ya da Hacettepe Üniversiteleri'nin birinin ilgili bölümlerinden mezun olan” diye başlayan bir ilan vermişti. Sizin böyle bir üniversite tercihiniz var mı ya da olacak mı işe alımlarda? Yeni açılmakta olan bir otel olduğunuz için eminim açık pozisyonlarınız da vardır. Başvuru yapmak isteyen genç turizmci arkadaşlarım nasıl bir yol izlemeliler Doubletree by Hilton Ankara Kolej Otel’i için?
Her sektörde olduğu gibi eğitim otelcilik sektöründe de büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde son yıllarda turizm yatırımlarının artmasıyla ihtiyaç duyulan kalifiye personel konusunda sıkıntılar gözlemlenmekedir. Kıyı bölgelerinde maliyetlerin “her şey dahil sistemi” nedeniyle en önemli faktör olması, işletmelerin ayakta kalabilmesi için ekonomik nedenlerden dolayı bütçelerin kısıtlanması servis ve ürün kalitesini düşürmektedir. Bu bölgelerde görülen eğitimli personel oranı şehir otelciliğine göre daha düşüktür. Özellikle sektörümüzde alaylı olarak tabir edilen işgücünün önemli tecrübeleri olmasına rağmen, rekabetin oldukça arttığı günümüzde daha eğitimli, yabancı dili kullanabilen, teknolojik gelişmeleri takip edip kendisini geliştirebilen bir işgücü tercih edilmektedir. Bizlerin de tercihi misafirlerimize rakiplerimizden fark yaratacak hizmet sunabilmek için eğitimli, eğitime açık ve kendini geliştirmek isteyen, kariyer hedefi olan ve en önemlisi bu mesleği severek yapan adayları seçmenin daha uygun olduğunu görmekteyiz. Ben de bir Bilkent Üniversitesi mezunu olarak, aldığım teorik ve pratik eğitimin, sektör stajlarının, araştırma, proje hazırlama ve sunum eğitimlerinin ve uygulamalarının büyük faydasını görmüş bulunmaktayım. Turizm eğitimi almış veya almakta olan tüm meslektaşlarıma kendilerini sürekli geliştirmelerini, mutlaka gezip gördükleri yerlerdeki detaylara dikkat etmelerini, farklılık yaratacak detayları düşünmelerini ve sosyal ağlarını canlı tutmalarını tavsiye ederim.
İşe alım sürecimizin büyük ölçüde tamamlanmasıyla beraber yeni açılan bir işletmede uyum veya verimlilikten dolayı değişimler yaşanabilmektedir. Şu aşamada başvuruları otele bizzat CV sunulması ile kabul ediyoruz.
Sizce turizmin lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitimi olmalı mı yoksa alaylı olarak tabir ettiğimiz bir şekilde mi sektöre girmek doğru? Önünüze bu şekilde iki aday gelse tercihiniz hangi yönde olur?
Az önce de bahsettiğim üzere alaylı olarak nitelendirilen personellerin özellikle pratikte büyük tecrübeleri bulunmaktadır. Tecrübe zamanla kazanılan, para ile satın alınamayan büyük bir değerdir. Ancak tecrübenin alınan eğitim ışığında pekiştirilmesi daha verimli sonuçlar doğurmaktadır. Hangi işi yaparsanız yapın, pratik ve teori bütünleşmesi sonucunda daha etkin sonuçlar elde etmeniz mümkündür. Aynı zamanda eğitimin de pratikle birleştirilmesi gerekmektedir, aksi takdirde uygulama olmadan, alınan eğitim alanında bir çalışma yapılmadan başarı sağlanamaz. Özet olarak eğitimin önemi yadsınamaz, ancak mutlaka çalışarak, uygulayarak pekiştirilmesi gerekmektedir.
Bir pozisyon için alaylı veya eğitimli bir adayla karşılaşılması çok sık görülen bir durumdur. Şahsi görüşüme göre pozisyonun türü ve tanımına göre seçim kriteri değişim gösterir. Örneğin, bulaşıkhane veya genel mekan temizlik görevlisi pozisyonu için eğitimden ziyade mesleki tecrübe seçim aşamasında daha büyük önem taşımaktadır. Ancak önbüro veya satış bölümündeki bir pozisyon için eğitimin mutlaka olması gerekmekte, tabii ki tecrübenin de artı değer sağladığı görülmektedir. Günümüzde her alanda rekabetin artması ve işsizlik gibi faktörler sonucunda rakibinden daha üstün nitelikleri olan adaylar seçilmektedir. Dolayısı ile eğitim ve tecrübe seçim aşamasında beraber görülmek istenilen özelliklerdir.
Bu güzel röportaj için bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum Baran Bey. Vermiş olduğunuz cevapların hepsi çok değerli benim için. Son olarak hem öğrenci hem de yeni mezun olmuş genç turizmcilere tavsiyeleriniz nelerdir?
İlk olarak otelciliğin her ne kadar özveri gerektiren bir meslek olsa da heyecanını asla kaybetmeyen, çok farklı değerlere sahip olunabilecek bir meslek olduğunu ifade etmek isterim. Sektörel stajların kesinlikle bir engel veya zorluk olarak görülmemesini, tam aksine mesleği tanıma açısından çok önemli bir kazanç olarak değerlendirilmesini öneririm. Alınan eğitimin mutlaka pratikle birleştirilmesini, global gelişmelerin ve teknolojinin takip edilmesini, daha önce de bahsettiğim gibi gezip görülen yerlerdeki detaylara dikkat etmelerini tavsiye ederim. Farklılık yaratacak detaylar her zaman kişiyi de farklı kılacaktır. Sosyal ağlarını her zaman kuvvetli tutmalarını; dernekler, mesleki kuruluşlar, sektör temsilcileri, akademisyen ve bu meslekle alakalı tüm kurumlarla bağlantıda olmalarının büyük önem taşıdığını belirtmek isterim. Son olarak bu mesleğin zevk alınabilecek çok çeşitli yanlarının olduğunu ve severek yapılır ise mutlaka başarının elde edileceğini belirtmek isterim. Tüm meslektaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunarım.
İşte böyle keyifli bir röportaj gerçekleştirdik Baran Bey ile. Bir kez daha anladım ki sektördeki deneyimli insanların bilgi ve tecrübelerini paylaşması ve biz gençlerin bunlardan faydalanmamız çok ama çok önemli. Ben en iyisi ara ara böyle kapıları çalayım da sürekli bilgi tükettiğimiz, yeni bilginin üretildiği dünyamızda daha yeni neler öğrenebilirim ve sizlerle paylaşabilirim, bunun yarışına gireyim kendimce.
Bu Makale 20.06.2010 - 09:22:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Hilton'nun bir sehirde cesitli markalari (Hilton Doubletree, Hilton Garden Inn, etc) olmasi, o sehirde ne kadar potansiyel oldugunu gosterir. Ayni sirket bile olsa, her markanin piyasasi farklidir ve dolayisi ile birbirlerine dusunuldugu kadar etkileri olmaz. Umarim, diger uluslararasi otel sirketleride baskentteki bu potansiyeli gorup diger markalarinida getirirler. Bu tip gelismeler, o sehrin uluslararasi pazarlardaki profilini yukseltmekle kalmaz, diger sektorlerinde (ulasim, konferans ve toplanti, kamu hizmetleri, etc) kendilerini gelistirmelerini saglar.
Umarim otel yonetimi mezun olunan universite takintisi yapmadan, her adaya esit yaklasip, esit sans tanir.