ANTALYA 2011’DE İNGİLİZLERİN YILI OLACAK

2011 artık iyice şekillenmeye başladı.


Geçtiğimiz yıl iyi giden bir sezon bir anda Thomas Cook’un müdehalesi ile Ege bölgesinde tersine dönmüştü.  Ancak 2011 yıl için tüm veriler ve ilk fuarlar her şeyin iyi yönde gelişeceğini gösteriyor. Tabii ki Antalya için. Tunus’taki olaylar, Mısırda köpek balığı ve kuş gribinden dolayı kötü geçen bir sezon Avrupa ve Rus pazarlarını hatta tatile giden Türklerin dahi yönünü Antalya'ya çevirdi. En önemlisi İngiliz pazarı ki, bu pazarın merkez ülkesi  İspanya'daki ekonomik kriz ve tesislerin artık iyice yıpranmışlığı da göz önüne alındığında İngilizlerin yeni gözde merkezi Antalya gündemde.

İngilizlerin ikinci merkez ülkesi ise Yunanistan da hala ekonomik kriz ile mücadele halinde ve büyük tur operatörleri bu ekonomik krizden dolayı hem İspanya da hem de Yunanistan da risk almak istemiyor.  Yönlerini Antalya'ya çevirdiler, nasıl mı?

1.    Antalya’nın en iyi tesislerini mümkün olabildiğince İngiliz pazarında tek yetkili almaya çalıştılar ve Lara ile Belek otellerinin % 70’i tek yetkili olarak TUI ve Thomas Cook kontrolüne geçti.

2.    Tanıtım ve reklam organizasyonları tamamen Antalya olarak yapılıyor. Tek yetkili yatırımlarını karşılayabilmek için ilgileri buraya çekmeye çalışıyorlar.

3.    En büyük avantajları eğer bir ülke veya bölgeye yönelmeyi sağlayabilmek için paket fiyatlarda uçak koltuk fiyatları ile oynuyorlar. Yunanistan, İspanya, İtalya, Majorca ve Malta uçak koltuk maliyetleri 750 £ görünürken Antalya 500 £ çekildi ki bu da ortalamada paket fiyatlarını cazip hale getiriyor. Antalya destinasyon olarak bu ülkelerden daha uzak olmasına rağmen, biliyorsunuz uzaklık maliyet arttırır.

                                         
4.    İspanya, İtalya ve Yunanistan halen oda kahvaltı konseptini sürdürüyor ve her şey dâhil ülkesi olarak Türkiye gündeme daha da yerleşiyor.

5.    İspanya ve Yunanistan yeni otel yatırımlarına maalesef giremiyor, mevcut tesis yenilemeleri dahi yapılmakta zorlanılıyor.

6.    Avrupa’da her tatil beldesinin karşılığı Türkiye’de fazlasıyla var. Majorca – Belek, İbiza-Marmaris,  Yunanistan-Ege, Nice-Lara gibi alternatiflere cevap verebilen en değerli bir turizm ülkesiyiz.

7.    Geçen yıl İngiltere’nin 5. büyük tur operatörü Goldtrail iflasından sonra beraberinde bir çok online acenteyi de iflasa sürükledi ve İngiliz devlet oluşumu CCA tarafında el konulduktan sonra her tatil alan yolcuya paralarını geriye 8 ay sonra ödüyorlar. O da bu mart aylarına denk geliyor ve tatile mutlaka bütçe ayıran İngilizlerin normal tatil %’si olarak baktığımızda daha da katlama yaşanacağını gösteriyor.

8.    Tüm uçuş planları Antalya’ya göre yapıldı, Ege'de halen uçak bacağında boşluklar görünmektedir. Geçen yıldan Goldtrail’den boşalan Onur Airlines tüm uçak planını Holidays4'u aldı ama henüz yeterli görünmüyor. Yalnız bazı duyumlarıma göre boşta henüz 700000 daha koltuk olduğu gündemde.

Tüm bu gelişmelere baktığımızda İspanyanın yıllardır ekonomik yönde yüksek gelirli İngiliz tabakası çeken bir repeat müşterileri olmaktadır. Hatta hiç Türkiye’ye gelmeyenler dahi var. Antalya’nın artık özellikle İspanyanın repeat’lerini çekmeye başladığını söyleyebiliriz. Lara ve Belek otellerini gezdikçe ve konuşmalarımda bu izlenimleri edindim. Bu Türkiye’miz açısından oldukça güzel ve gurur verici bir gelişme.

Elbette bunlar kolay olmuyor. Her ne kadar turizm camiası ile pek barışık görünmeyen AKP yönetiminde de ülkemizin turizmde en iyi yerlerde olduğunu ayrıca belirtmek gerekiyor.

Antalya’daki AYT2 adıyla ikinci havalimanı, bir çok bölgenin bir anda imara açılarak son 7 yılda önceki 15 yıl yapılan yatırım kadar otel yatırımlarının gelişi, yurtdışı tanıtımları ve politikaları ile birlikte Ortadoğu’da lider bir ülke konumumuz Ortadoğu pazarını da tamamen Türkiye’ye yöneltmeye başlayınca otellerdeki doluluklar aşırı artmaya başladı.

Eğer bir pazar eksilirse diğer pazarları da etkiler ve fiyatlar bir anda aşağıya iner müşteri çekilmeye çalışılır ki Ortadoğu ile İngilizler bölgelerimize akın akın gelmeye başlayınca artık Alman da garantili oda tutmaya başladı. 2011’de uzun zamandır görmek istediğim almanlar bazı tesislerde tek yetkili ve garantili girmeye başladılar.  Bunun sebebi diğer pazarlara otellerdeki yer durumunu kaptırmadan işi şansa bırakmamaktır.  İsrail’in boşluğunu hiç aramıyoruz bile, çünkü Lübnan, Suriye, Ürdün de ülkemize gelmeye başladı ve İran tek kalmadı. Bu sezon Irak da yeni oluşumlarla Türkiye’yi tatil planlarına giriyor, ırak hava sahasının kullanım yasağına rağmen Diyarbakır üzerinden uçak seferleri ile yolculuklar planlanıyor.

Ege Bölgesi'ne gelince halen Ege'de Marmaris, Fethiye, Kuşadası ve Didim maalesef yeni yatırımlar olmayınca ve oteller de yenilenmeyince pek aynı oluşumun geçerli olduğunu söyleyemem.  Sadece Bodrum hep avantajlı oldu, o da yeni yatırımların oluşması ve havalanI ile birlikte gelişti, Çeşme de akabinde gelişti çünkü burada yeni yatırımlar geldi. Şunu mutlaka belirtmeliyim İngilizler Antalya’yı yaşamaya başlayınca Ege Bölgesi'nin 1. Pazarı olan İngilizler Antalya’ya kaymaya başlayabilir ki durum onu gösteriyor, Ege fire veriyor bunu görmek lazım.

Didim maalesef bodrum havaalanına yakın da olsa gelişimde sorun yaşıyor, Akbük’te yeni araziler bazı zincir gruplar tarafından tahsis edildi, örnek, Cornelia, Dedeman, Rixos, Peninsula otelleri bu bölgeye yeni bir ivme getirecek. Marinanın da geçtiğimiz yıl açılmasıyla Didim de Bodrum sahasına girdi.  Öyle ki Bodrumu tamamlayan bir bölge olacak. Marmaris ve Kuşadası’nın repeat’lerini zamanla toplayabilir diyebilirim. Zamanında Bodrum Havaalanı yapılırken Kuşadası zor durum yaşayacak demiştim, nitekim de anında etkisini gösterdi.

Didim bölgesinin en geç 2 yıl sonra çok daha iyi bir yere geleceğine inanıyorum. Tek sorun şu anda acentelerin henüz operasyonel dikkatini çekememesi ve yerel yönetimin belde ile yeterince ilgilenmemesi ve devlet ile devamlı sürtüşme yaşaması ve imarlarda hızlı yol alınamamasıdır. Fakat eğer bu bölge gelişecek ise ve büyük gruplar buraya gelmeye başladıysa, yerel yönetimleri pek kimsenin dinleyeceğini de sanmıyorum. Başbakanın dediği gibi “her kim memleketimde taş taş üstüne koyarsa, başımın üstünde yeri vardır”


Bu Makale 18.01.2011 - 09:55:18 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Didim turizmcileri 19.01.2011 - 01:05

    Didim konusunda da Yılgör bey çok haklı, aslında çok iyi bir konuya temas etmiş. Didim hala gelişemedi. Belediye hiç iyi çalışmıyor.

  • Sinem 19.01.2011 - 12:44

    Evet. ingilizler son yıllarda antalyada gözle görülür bir çoğalma var. Online acenteler dahi tek yetkili anlaşma yapmaya başlamış. Tebrikler Yılgör bey yorumunuz için

  • Ersin 18.01.2011 - 11:12

    Yılgör bey, antalyada sizi birden ingiliz operasyonunda gördük ve doğrusu şaşırdık ancak verdiğiniz bilgileri yurtdışı ve tur operatörleri bazında teyid ettiğimizde inanamadık. Evet Antalyaya çaktırmadan yoğun bir ingiliz akımı var. Egeyi ise zorlayacağı kesin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.