UNWTO: Turizm toparlanma sergilese de 2019 verilerini yakalayamadı

UNWTO: Turizm toparlanma sergilese de 2019 verilerini yakalayamadı

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, turizmin küresel ölçekte güçlü bir toparlanma sergilediğini ancak 2019 seviyesini yakalayamadığını açıkladı.


Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün (UNWTO) yayınladığı son raporda, 2022’nin ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre turizm destinasyonlarına 3 kat daha fazla seyahat gerçekleştiği açıklandı. Raporda, bu yıl ocak ve mart ayları arasında, uluslararası turizmin bir önceki yıla göre yüzde 182 artış göstererek 117 milyona ulaştığına dikkat çekildi.

UNWTO raporuna göre, bu yılın ilk üç ayında Avrupa, 2021 yılının ilk çeyreğine göre yaklaşık 4 kat daha fazla ziyaretçi ağırladı ve talep çoğunlukla bölgedeki ülkelerden geldi. Amerika’da ise yine aynı dönemde geçen yıla göre iki katından daha fazla seyahat gerçekleşti. Ancak her iki kıtaya da uçuşlar, 2019’un gerisinde kaldı.

2022’nin ilk çeyreğinde yapılan seyahatlerde Ortadoğu’da yüzde 132, Afrika’da yüzde 96 ve Asya Pasifik’te yüzde 64 artış görülse de sayılar 2019 seviyelerini yakalayamadı.

Uluslararası turizm gelirleri 602 milyar dolara ulaşırken, bu anlamda başı çeken bölgeler Avrupa ve Ortadoğu oldu. Sektör temsilcilerinin bir kısmı 2019 verilerine dönüşün 2023 yılında gerçekleşebileceğini savunurken, benzer oranda bir kısım ise iyileşmenin 2024 yılını bulabileceğine işaret etti.

Avrupa Seyahat Komisyonu (ETC) ve Eurail tarafından hazırlanan bir rapora göre ise Avrupa’nın mayıs-ağustos ayları arasında Brezilya, Kanada, ABD, Çin gibi deniz aşırı ülkelerden turistlerin ilgisinin bir yıl öncesine göre artsa de sınırlı bir iyileşme sergileyeceği ifade edildi. Seyahat maliyetlerindeki artışın uzun uçuşlar için iştahı azaltacağı tahmin ediliyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre, turizmdeki toparlanmanın etkisi seyahat perakendesine de olumlu yansıdı. Avrupa, Orta Doğu, Afrika, Asya-Pasifik ve Amerika kıtasında faaliyet gösteren, İsviçre merkezli seyahat perakende şirketi Dufry, 2022’nin ilk çeyreğinde Avrupa, Orta Doğu, Afrika (EMEA) bölgesi içinde en iyi performansın Türkiye ve Yunanistan’ın da dahil olduğu Akdeniz ülkelerinde görüldüğünü belirtti.



Bu Haber 14.06.2022 - 10:30:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.