TÜRSAB, yeni acente kuruluş aidatının 400 bin lira olmasını istiyor

TÜRSAB, yeni acente kuruluş aidatının 400 bin lira olmasını istiyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, hazırlanmakta olan TÜRSAB’ın yeni yasasıyla ilgili turizm gazetecilerinin sorularını yanıtladı. Ünsever, yeni acente kuruluş aidatının 400 bin lira olmasını talep ettiklerini de de açıkladı.


TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, TurizmGüncel Haber Koordinatörü Savaş Daş, Turizm Aktüel Haber Müdürü Hasan Arslan ve Turizm Günlüğü Haber Müdürü Özlem Kapar’ın yeni yasaya ilişkin sorularını yanıtladı. Ünsever, yeni acente açma bedelinden tur operatörlüğü teminatlarına, sahte acentelerden hava yolu şirketleri ile acenteler arasında yaşanan sorunlara kadar çok sayıda başlıkta kafalardaki sorulara yanıt getirdi.

‘’YENİ ACENTE KURMA AİDATININ 400 BİN LİRA OLMASINI İSTİYORUZ’’

Yeni yasada yeni seyahat acentası işletme belgesi alınması durumunda TÜRSAB'a 400 bin TL seviyesinde bir giriş aidatı ödenmesiyle ilgili talebimiz var. Mevcut acentalar için böyle bir ücret talebimiz söz konusu değil. Ayrıca giriş aidatının teminatla hiç bir ilgisi yok. Artık teminatın alınmasını da istemiyoruz. Mevcut teminatların da iade edilmesini istiyoruz.

BAŞKAN, AİDATLARIN 500 LİRANIN ALTINDA OLMASINI İSTİYOR

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın yıllık aidatların yıllık aidatların 500 liranın altında olması konusunda ısrarı ve talimatı var.

BELGE DEVRİ YAPILABİLECEK

Belge devri TÜRSAB yönetiminin hiç taviz vermeyeceği bir talep. Haklı ve uygun görülüyor.

‘’MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI’’

Teminat mektubu değil kesinlikle. Bizim ısrarcı olduğumuz çözüm Mesleki Sorumluluk Sigortası. Bizim aradığımız kamusal güvenceyi sağlayabilecek enstrüman mesleki sorumluluk sigortası. Bir çok sektörde var seyahat acentalarında da da bunun olmaması için hiçbir sebep yok.

KAÇAK ACENTELERE 6 AYA KADA HAPİS CEZSI

1618 sayılı kanun 1972'de çıktığında seyahat acentası belgesi olmadan çalışanlar hapis cezasına çarptırılıyordu. Sonrasında kanun değişikliğinde idari para cezası kesilmeye başladı. Kaçak acentacılara 2 bin lira gibi komik bir ceza uygulanıyor. Yeni yasayla yaptırımlar ağırlaşıyor. İdari para cezasından adli para cezasına dönülüyor. Adli para cezası da ödenmediği takdirde hapse çevrilecek ve sicile işlenecek. Seyahat acentası belgesi olmadan bu işi yapanlara 6 aya kadar hapis ve bin günden 5 bin güne kadar adli para cezası talebimiz var.

YENİ YASA ÇALIŞMASI HANGİ AŞAMADA?

TÜRSAB olarak yasada hem olmasını hem de olmamasını istediklerimiz için tüm çalışmalara katılıyoruz. TÜRSAB olarak yasayla ilgili 30 Ekim'e kadar üyelerimizin görüşlerini aldık. Kasım ayının sonuna kadar önerilerin hepsini derledik. Bunları Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettik. Bakanlıkla aylardır çalışıyoruz. Kanunla ilgili ilkeleri oluşturuyoruz. Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı teknik çalışmanın zeminini oluşturduk. Henüz taslak hazırlanmadı. Bakanlık taslağı tamamlayıp Meclis'e tasarı olarak gönderebilir ya da teklif olarak gönderebilir. Teklif olarak gönderirse bütün partilerin desteğiyle hızlı bir şekilde komisyondan geçip yasalaşabilir"

TUR OPERATÖRLÜĞÜ İÇİN AYRI BİR YETKİ BELGESİ

Yasa çalışmalarında üst kavram olarak seyahat acentacılığı kavramını aynı yerinde bırakarak düzenleme yapmayı doğru bulduk. Tur operatörlüğü kavramını da seyahat acentalarının yapabilecekleri sahip olabilecekleri bir sıfat olarak onun altında br yerde farklı bir şekilde düzenlemeyi uygun bulduk. Tur operatörlüğü kavramı tur operasyonu kavramı bağımsız olarak tanımlanmalı. Şartları oluşturmalı. Her seyahat acentasının dilediği zaman terif edebilecği bir yer olmalı. Tur operatörlüğü şeklinde çalışmaya karar verdiğinde gerekli koşulları yerine getirdiğinde terfi edebileceği yer olmalı. Birlik olarak ısrarcı olduğumuz konu bu. Ayrı bir tur operatörlüğü yasası ya da lisansı değil. Seyahat acentalarının ihtisas konusu olarak tur operatörülüğünü seçmeleri halinde uygulayacakları bir şey. Tur operasyonunu yapacağı zaman alması gereken bir yetki belgesi olsun istiyoruz

ACENTE KURACAK KİŞİLERİN SİCİLLERİNE BAKILACAK

Yeni yasayla gelecek en önemli değişiklik acentacılığın meslek kavramına yaklaşması olacak. Seyahat acentalığını meslek olarak göstermek istiyoruz. Bunun içinde acentaların tüm şartları sağlamalarını istiyoruz. Bundan sonra seyahat acentası kuracakların mali olarak yükümlülükler dışında haksız rekabete yol açacak bir konum ve durumda olmamaları önemli olacak. 3 tane seyahat acentasının yanına dördüncüsünün açılmasının rekabeti bozup bozmayacağı değerlendirilecek.

ACENTE KURMAYA MSLEKİ YETERLİLİK ŞARTI

Ayrıca mutlaka bu işi yapmaya ehil olduklarını gösteren bir sertifika aramak durumunda olacağız. Sertifikalar mesleki yeterlilik kurumunun verdiği belgeler, turizm fakülteleri ve turizm meslek yüksek okulu diplomaları, ve kurum içinde yapacağımız sertifika programından alınacak belgelerden oluşacak.

MEVCUT ACENTELER DE SERTİFİKALANDIRILACAK

Mevcut acentaları da mesleki içi kurslarla uzaktan eğitimle eğitimden yararlanmalarını sağlayacağız. Personel olarak değil sahip sıfatıyla olanların da taşımaları halinde o mesleki işletmenin eğitilmiş unsuru olarak tanımlayacağız



Bu Haber 05.12.2018 - 09:00:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Aşkın keleş 25.09.2019 - 05:50

    Tursab denen illet varken bu ülkeye turist gelmesi mucize bu durum icin sukredelim

  • Bora K. 23.04.2019 - 02:55

    Çok yerinde bir durum. Daha dün turizme başlamış bir ülkede yaşamıyoruz. Bakkal mı açsam, ama bidakka acenta açmak daha basit deyip açılacak olan binlerce acentaya engel bir durum hiç de negatif görünmüyor. Ucuzcu, plansiz, yetersiz girişimler ülkeye ve ciddi girişimlere destek değil köstektir.

  • Ali D. 15.04.2019 - 09:13

    Ne kadar cag disi bir tasari. Estonya gibi ulkeler girisimciligi arttirmak/ ulkeye girisimci cekmek icin e-residency gibi uygulamalara basvuruyorlar; diger gelismis, gelismekte olan ulkeler vergi tesviki gibi uygulamalarla ellerinden geleni yapiyorlar. Siz aidati arttirip yeni engeller ortaya koyuyorsunuz. Tursab'in bu karari acenta belgeleri uzerinden rant yaratmaktan baska bir sey degil. Toplumsal yonu olmayan kayirmaci bir karar. Acenta kurmayi dusunuyordum, Tursab'in belgesiz kacak acentalarla olan zayif mucadelesinden zaten motivasyonum pek yoktu, simdi tam suya dustu planlar. Unutmayin Turk turizmi bugune gelmesinde acentalarin katkisi buyuk. Eger siz bu gidisata engel olursaniz, bu ulkeye hizmet etmis olmazsiniz.

  • tahir 06.12.2018 - 01:25

    maalesef turizme bit kadar faydası olmayan bir kuruluş haline geldiniz..ne bir ağırlığınız kaldı nede yaptırım gücünüz.kaçak acentalar kaçak rehberler cirit atıyor siz belge parasını dörtyüzbine çıkarmaktan bahsediyorsunuz.turizmin ve seyahat acentacılığının bu hale gelmesinde zamanında ses çıkarmayıp buralara kadar gelmesinde en büyük suçlu sizlersiniz. en büyük paranın döndüğü hac organizasyonunda sırf başkanın cebinin dolması için ses çıkarmayan sizler de bu vebalin altındasınız.gerektiği yerde turizm bakanlığına bile dur deme cesareti olmayan insanlardan ne turizme katkı olur nede seyahat acentacılığına.bence kapatın dükkanı gidin sizde kaçak tur yapın bot turu yapın hac organizasyonu yapıp paraları lüpletin.

  • Turizmci 05.12.2018 - 09:07

    Türsab kaçak acenteleri önlemek adı altında sahip oldukları belgelerin değerini artırıp, piyasaya yeni acentenin girmesini engelleyip tekelleşmeye götürmek, rekabeti ortadan kaldırmak. Bu şekilde önlem yerine başka alternatif bulabilirler. Başka bir hususta parası olan acente açsın, olmayan sürünsün. Fikri, tecrübesi bilgisi olan turizmci girisimci gençlerin önüne engel konulur. Eğer bu gençlerin girişimini engellerseniz türk turizmi aynı koşu bandında koşmaya devam eder. Sizin amacınız bölgelerin turizm açısından gelişimi sağlamak bu sekilde acentecilere satış yapabileceğini bölge kazandırmış olursunuz. Türsaba giriş bedelini artırarak bir defa kazanç sağlanır ve sektörde acente açmak isteyen gençlerin önüne engel koymuş olursunuz. Bu sektörde kimseye kalmayacak.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.