TÜRSAB genel kurulu başladı

TÜRSAB genel kurulu başladı

TÜRSAB’ın 25. olağan genel kurulun Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı.


TÜRSAB’ın 25. olağan genel kurulun Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında başladı. Kongrenin açışında konuşan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, turizm sektörünü asıl geliştiren unsur olan seyahat acentelerinin dışlandığını, TGA için toplanan büyük kaynaklara rağmen başarısız olunduğunu ifade etti.

Konuşmasında protokole ve katılımcılara teşekkür ederek başlayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB’ın dünyadaki en büyük ikinci seyahat acenteleri örgütü olduğunu ifade etti.

TÜRSAB’ın 50. yılında 25. genel kurulunu yaptığını kaydeden Bağlıkaya, “Maalesef birliğimizin ellinci yılında Türkiye'de varlıkları yüz yıla yaklaşan seyahat acentalarının önemini anlatmak zorunda olduğumuz günleri yaşıyoruz. Her şeye rağmen turizm hareketlerini organize eden turizm hizmetlerini birleştirip bir ürün haline getiren - pazarlayan - operasyonunu gerçekleştiren seyahat acentaları ülkemizin muassır medeniyet yolculuğunda yerlerini alın terleri ile almıştır.” diye konuştu.

"Turizm bu ahengin ve aslında bu mucizenin adıdır"

Lise yıllarından bu yana turizm sektöründe çalıştığını ve meslek yaşamında kimsenin bulunmaz Hint kumaşı olmadığını gördüğünü kaydeden Bağlıkaya, “Aslolanın ahenk olduğunu aslolanın tamamlanmak olduğunu farklılığın kıymetli olduğunu gördüm. Turizm bu ahengin ve aslında bu mucizenin adıdır. Hayatımıza istikametini veren duygunun mecburiyetlerden ziyade ilhamlara dayanması turizmin yani bizim işimizin hedeflediği ana konudur. Biz turizmciler gayet iyi biliriz. Bizler duvarlara değil köprülere inanırız. Bizim işimiz ayrılıklarla değil buluşmalarladır. Bizim için aslolan vurmak değil dokunmaktır. Bizim pusulamızda yolculuk, bulmak değil daima aramaktır. Donmak değil, erimektir, eritmektir.” diye konuştu. 

“TGA payı acaba ne kadar”

Konuşmasında TGA’ya dönük eleştirlerde buluna Bağlıkaya, çok büyük kaynak toplanmasına rağmen turizmde başarı sağlanamadığını belirtti. Bağlıkaya, TGA’ya ilişkin şu eleştirilerde bulundu:

Turizm geliri artışın da rakiplerimizin çok gerisinde kaldık. Ülkemizin 2022 yılı turizm gelir beklentisi tüm yukarı yönde revizelere rağmen 40 milyar dolar civarında sektörden alınan TGA yani Turizm Geliştirme Ajansı payı, ki bu pay turizm sektörünün karından değil cirosundan alınıyor.

Acaba ne kadar? Biz birkaç yol ile hesaplama yaparak bir çarpan sayı bulduk. Yanlış ise doğrusunu açıklasınlar, biz de öğrenelim. Bizim hesaplamalarımıza göre turistin harcamasından en muhafazakar yaklaşımla, toplamda yüzde 0.6 civarında TGA payı ödeniyor.

“Minimum 240 milyon dolar da kamunun katkı vermesi gerekir”

Bu tahsilatın aynı turistten defalarca yapıldığını biliyorsunuz. Bu çarpanı ona göre hesaplamaya çalıştık. 40 milyar dolar gelir varsa 240 milyon dolar da özel sektörden toplanan TGA payı olmalı. Yönetimi gelire göre hesapladıklarını. Özel sektörden toplanan kaynak kadar kamunun da katkısı olacağını onun için TGA da kamu ağırlıklı bir yönetim olacağını, onun için kamu ne derse öyle olacağını söylediler. Hatta bu hesaba göre acentalara yarım koltuk düşüyor diye açıklamalar yaptılar. Buna göre minimum 240 milyon dolar da kamunun katkı vermesi gerekir. Bu da toplamda yarım milyar dolara yakın bir kaynak olur.

“Rakiplerimizin 8-10 katı”

Bu kaynak rakiplerimiz arasında en çok tanıtım harcaması yapan ülkelerin tanıtım bütçelerinin dahi 8 -10 katıdır. Peki bu kadar tanıtım bütçesine rağmen durumumuz ne? Karnemize bakalım. Kimlerin gerisinde kaldık? Tanıtım bütçesinin tamamı kamu kaynaklarından sağlanan ve sadece 100 milyon euro olan -yani bizim 5’te birimiz kadar olan İspanya’nın turizm geliri artışı (ocak - eylül) yüzde 209. Tanıtım bütçesinin yarısı kamudan karşılanan ve toplam bütçesi 70 milyon euro olan İtalya’nın turizm geliri artışı yüzde 140. tanıtım bütçesi sadece 22 milyon euro olan ve tamamı kamudan karşılanan Yunanistan’ın turizm geliri artışı yüzde 92. yarım milyar dolara yakın tanıtım bütçesi ile Türkiye’nin gelir artışı ne kadar? yüzde 67.

Peki yarım milyar dolara yakın tanıtım bütçesi ile ziyaretçi sayısında rakiplerimizle durumumuz ne? Tanıtım bütçesinin tamamı kamu kaynaklarından sağlanan ve sadece 100 milyon euro olanİspanya’nın ziyaretçi sayısı artışı (ocak - eylül) yüzde 183. Tanıtım bütçesinin yarısı kamudan karşılanan ve toplam bütçesi 70 milyon euro olan İtalya’nın artışı yüzde 133. tanıtım bütçesi sadece 22 milyon euro olan ve tamamı kamudan karşılanan Yunanistan’ın artışı yüzde 121. İspanya’nın 5 katı, İtalya’nın 7 katı, Yunanistan’ın 25 katı bütçesi olan Türkiye’nin artışı ne? Yüzde 87.

“Rakiplerimizin çok altındayız”

Bu sayılar irdelenirse kişi başı ziyaretçi gelirlerinde de yabancı ziyaretçi sayısında da rakiplerimizin çok altında kaldığımızı üzülerek görüyoruz. Aslolan ülkemizin 2019 yılında yakaladığı sayılarla – gelirle yarışmak değil. Aynı tarih aralığında, uçan kuşa vize uygulayan rakiplerimizle olan durumumuzun mukayesesidir. Aynı tarih aralığında kaynak pazarımız Rusya’dan nerdeyse hiç misafir kabul etmeyen rakiplerimizle olan durumun mukayesesidir. Burada maalesef başarıdan söz etmek mümkün değildir.

“Biz neden rakiplerimizin sadece 3’te 1’i kadar bir başarıya razı olalım?”

Biz neden rakiplerimizin 8- 10 misli kaynak ayırıp rakiplerimizin sadece 3’te 1’i kadar bir başarıya razı olalım? Neden bununla yetinelim? biz çok daha iyisini yapmak için gerekli olan bilgiye - birikime ve her türlü imkana sahibiz. Bu başarıya giden yol, ortak akıldan, istişareden geçiyor.Sektörün bütün paydaşlarına değer vermekten önem vermekten geçiyor. Geçmediği bir tek yol var o da "sadece ben bilirim anlayışı” Birliğimizin gücü ve geleceği işini gücünü, ailesini bırakıp ülkemizin her köşesinden yollara düşüp buraya gelen sizlersiniz. TÜRSAB bu gücünü korudukça mesleğimize, seyahat acentacılığına yapılan saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Biz bir arada olduğumuz sürece emeğimize ve ekmeğimize uzanan elleri mutlaka durduracağız. Bizi bir arada tutan birliğimiz TÜRSAB’ın etrafında gücümüzü ortaya koyacağız.

“Burada önemli olan dosta düşmana seyahat acentalarının birliğini ve gücünü göstermek”

1972 yılında kurulan Birliğimiz, kurulduğu günden buyana Türk turizminin lokomotifi olmuş, Türk turizmine yol gösteren, yön veren, fırtınalardan çıkaran pusulası olmuştur. Bu kutlu günde hep birlikte, kardeşçe, mesleğimiz için aday olan arkadaşlarımızla bir yarışa gireceğiz. Burada önemli olan dosta düşmana seyahat acentalarının birliğini ve gücünü göstermek. Mesleğimizi layık olduğu yere getirmek için hep beraber çalışmaktır. 50. yılını idrak eden bu büyük kurumun başkanı olarak sizlere hizmet etme şansını bana veren önce rabbime sonra da bu onuru yaşamamı sağlayan sizlere müteşekkirim genel kurulumuzun mesleğimiz ve birliğimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Ekrem İmamoğlu: Turizm yüksek değerler yaratan bir sektör”

TÜRSAB genel kuruluna katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da turizm sektörünün Türkiye için önemine dikkat çekti. İmamoğlu, “Turizm ülkenin önemli ve belki de en yüksek değerler yaratan sektörü. 1980’de ülkeyi yöneten kadronun bu sektörü geliştirmek için büyük bir makro plan yaptığı için Türkiye en büyük destinasyonlardan biri olma yolcuğuna başladı.” dedi.

“Turizm dışında dünyada ilk 5’te olduğumuz başka bir sektör yok”

“Turizm dışında dünyada ilk 5’te olduğumuz başka bir sektör yok.” diyen İmamoğlu, hem istihdam yaratıyor, hem vergi veriyor hem de cari açığımızın kapanmasında çok kıymetli stratejik bir katkı sağlıyor. O nedenle turizm sektörüne bacasız sanayi diyebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

“İstanbul dünya çağında çok önemli bir destinasyon”

Pandemi döneminde yaşana kayıpların telafi edilmeye başladığını kaydeden İmamoğlu “Pandemi sonrası değişimleri ve yeni trendleri iyi ve seyahatçilerin endişelerini iyi anlamalıyız. İstanbul dünya çapında çok önemli bir destinasyon. Bunu anlamak için dünya haritasına, Türkiye’nin değerini anlamak için de dünya tarihine bakmak yeterlidir.” dedi.

“Her 3 yabancı turistten biri İstanbul’a geliyor”

Türkiye’ye gelen her 3 yabancı turistten birinin İstanbul’a geldiğini kaydeden İBB Başkanı “Ancak son zamanlarda yabancı ziyaretçi profilinin değiştiğini görüyoruz. İstanbul üst gelir grubunu almam komsunda sorunlu bir dönem yaşadı. ABD, Kanada, Avrupa gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında gerileme olduğunu görüyoruz.” ifadelerini kullandı

“Tanıtım çalışmalarına katılmak istiyoruz”

İmamoğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Biz geldiğimizde İstanbul için dünyada en çok ziyaretçi alan 3 şehirden biri olan hedefi koyduk. Bu amaçla İstanbul turizm platformunu kurduk, çalıştaylar düzenledik, masalar kurduk. İstanbul’un değerlerini ön plana çıkarmaya gayret ettik. Şu ana kadar İstanbul’un 1200 noktasında master plan dahilinde çalışmaların yürüdüğünü hepinize duyurmak isterim. Zayıflayan turizm pazarlarındaki tanıtım çalışmalarına katılmak istiyoruz. Bu konuda yerel yönetimin ne kadar bırakıldığını maalesef görmüş bulunuyoruz. Bunu aşmamız lazım. Burada her konuda deneyimi sahip olacak insanları süreçlere dahil etmek zorundayız.”

Çetin Osman Budak: TGA denetim dışı

Genel kurula katılan isimlerden CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak da hükümetin turizm politikalarını ekleştirdi. TGA’nın 400-500 milyon dolar para topladığını tahmine ettiklerini ifade eden Budak, “TGA’nın ne kadar para topladığı ve bu paraları nereye harcadığı, doğru harcayıp harcamadığı sektör tarafından bilinmiyor. Normalde denetim Sayıştay kanalıyla yapılır. Sektör seyahat acentelerinin sırtında yükseldi ancak pandemi döneminde sadece 4 tur operatörüne destek verildi.” dedi.



Bu Haber 26.11.2022 - 12:25:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.