TÜROB: Turizm kentlerinde yeni yatırıma değil, yenilemeye teşvik verin

TÜROB: Turizm kentlerinde yeni yatırıma değil, yenilemeye teşvik verin
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, sektör olarak geçirilen süreçte yeni yatırımların yavaşlamasının normal olduğunu söyledi. Bayındır, ancak özellikle renovasyon (yenileme) teşviği konusunda hükümetin adım atmasını beklediklerini belirtti.



Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, sektör olarak geçirilen süreçte yeni yatırımların yavaşlamasının normal olduğunu ancak özellikle renovasyon (yenileme) teşviği konusunda hükümetin adım atmasını beklediklerini belirtti. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen 2016 yılı Kasım ayı ‘yatırım teşvik belgeleri’ açıklandı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından derlenen Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, Kasım 2016’da ülke genelinde toplamda 12 şehirde 15 yeni otel projesi teşvik belgesi, 4 otel ise renovasyon (yenileme) belgesi aldı. Son verileri değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, 2016 yılı Kasım ayı içerisinde teşviğe bağlanan yatırımların ülke genelinde 12 ayrı ile dağılımından memnuniyet duyduğunu belirtti. Başkan Bayındır, “Sanıyorum ki söylemlerimiz yerini buluyor. Yatırımların orta ölçekli işletmelere ve Antalya ile İstanbul dışında arz eksiği görülen illere yönelmesi olumlu bir adım” dedi.

ANADOLU HIZLANMALI

Başkan Bayındır, sektör örgütleri ve Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyon içinde çalışmasıyla mevcut teşvik sisteminin revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Bayındır, “Turizm yatırımlarının Anadolu illerimize yaygınlaştırılmasının yanında konaklama sektörünün lokomotifi Antalya, İstanbul, Aydın ve Muğla’da yıpranma sürecine giren birçok otel bulunduğu göz önüne alınmalı ve bu illerimize verilecek teşvik belgelerinde yeni yatırımlar yerine daha çok mevcut yatırımların modernizasyonu ve renovasyonu yönünde düzenleme yapılmalı” diye konuştu.

KASIMDA 201 MİLYON TL

Bu arada Kasım ayında teşviğe bağlanan toplam 201.2 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektöre 625 yeni ek istihdam sağlanacak. Söz konusu yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 3 bin 132 adet artacak. 2015 yılının kasım ayında 19 otel projesi için 313.4 milyon TL’lik teşvik alınmıştı. Buna göre yatırım adedi yüzde 21 düşerken, yatırım miktarı da yüzde 36 geriledi. Ocak-Kasım 2016 dönemini kapsayan 11 aylık dönemde ise ülke genelinde toplamda 39 şehirde 161 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 2 milyar 639 milyon TL harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 8 bin 762 yeni ek istihdam sağlanacak. Yapılacak yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 35 bin 244 adet artacak. 2015 yılının aynı döneminde 203 otel için 3 milyar 310 milyon TL’lik yatırım için teşvik başvurusu yapılmıştı. Buma göre otel sayısında yüzde 21, yatırım miktarında ise yüzde 20 gerileme meydana geldi.

İLK ÜÇ DEĞİŞMEDİ

11 aylık dönemde yeni yatırımlarda yatak sayısı açısından yine ilk üç il değişmedi. 6 bin 623 yatak ile ilk sırada yer alan Antalya’yı 5 bin 874 yatak ile İstanbul ve 4 bin 244 yatak ile Muğla takip etti. Otel sayısı açısından ise İstanbul 26 otele ulaşarak ile ilk sıradaki yerini korudu. Muğla 20 otel ile ikinci, takiben 13 otel ile Antalya üçüncü sırada listede yer aldı. Artvin ve Tokat’ın listede ilk kez yer bulması ile yatırım yapılacak il sayısı 39’a ulaştı. Yatak sayısında ise 5 yıldızlı oteller 17 bin 606 yatak ile toplam yatırım kapasitesinin yarısını oluşturdu.



Bu Haber 30.12.2016 - 09:53:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Majesty 30.12.2016 - 11:26

    Sayin baskan hakli yeni tesise gerek yok yenilensin tesisler bu arada MAJESTY HOTELLERDE ANTALYADA 9 TANE HOTELI KAPATTI IFLAS ISTEDI PERSONEL PERISAN 3 AY MAAS ODENMEDI TAZMINAT VERILMEDI SESIMIZI DUYUN

  • Marmara- Ege- Akdeniz Teşviği Kes 30.12.2016 - 11:02

    Bir an önce Bu 3 bolgede yenı yatırım tesvıklerının kesılmesı gerekıyor. Doygunluga ulasmıs durumda ve yenı otel acmak artık cok malıyetlı ve devlete de buyuk kulfet getırıyor. Zengın olan otel sahıbını daha da zengın yapıyor bundan dolayı artık YENI OTEL YATIRIM TESVIGI verılmesın. Yenıleme restorasyon tesvıgı verılsın. 1*- Mutlaka bu tesvık ıcerısınde oteller kendı enerjısının %50 sini gunes panellerınden elde etsın. 2*- gerı donusum alanında onemlı adımlar atılsın 3*- yenılebılır enerjı kullanılsın bu otellerde 4*- dıs cepheler yalıtımlar soguk sıcak gecırmezlık ozellıgı tasısın 5*- otellerın ıcı ve dısı eskımıs durumda ve yenı otel yatırımın yarısı kadar para gerekıyor 6*- Yenıleme tesvıgını devlete vergı sıgorta vs borcu olmayan otellere verın ! 7*- kucuk buyuk otel ayırdımı yapmadan beledıye yıldızlı bakanlık onaylı tum otellere motellere pansıyonlara verın ve belırlı krıterler koyun 8*- Yenı tesvıklerı Artık Turıste yonelık verın ! 9*- Turıstlerın ulkemızı secmesı ıcın gereklı reklam tanıtım calısmaları yapınız, yurt dısında reklam verılecek ulkelerın en unlu ısımlerı ıle bır reklam calısması yapın 5 farklı alandakı unluyu aynı reklamda oynatın ve Ulkemızde Kultur gezısıne cıkartın , Istanbuldan ınsın Sahıl Kesımınden Kapodokyadan cıkartın ! 10*- Yerel Beledıyeler de Acentelere merkeze turıst getırmelerı ıcın gereklı tesvıklerı yapsın merkez canlansın 11*- Ekonomının canlanması ıcın tek seferlık en az 5 yıllık olmak kosulu ıle araç kiralama fırmalarına otv ındırımı yapın eldekı araclar satılsın ve bu aracların 1 yıl satılamaz sartı koyulsun !!! Fılo kıralama degıl normal araç kıralama fırmalarına

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.