TÜROB Başkanı Eresin Erdoğan’dan hangi destekleri istedi

TÜROB Başkanı Eresin Erdoğan’dan hangi destekleri istedi
A Haber’in yayınına konuk olan Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, güvenli turizm sertifikasının işlerin açılacağı dönemde Türkiye’ye pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

TurizmGüncel

Türkiye’de turizm çalışanlarının öncelikli olarak aşılanması gerektiğini, böyle bir durumda bunu Yunanistan, Bulgaristan, İtalya gibi pazarlama aracı olarak kullanma niyetinde olduklarını ifade eden Müberra Eresin, ülkelerin henüz sınırları açmadığını kaydetti.

‘’Bugün ne olacağını kestiremiyoruz’’

Şu anda tatil arama motorlarında Türkiye’nin üst sıralarda yer aldığını söyleyen Müberra Eresin, ‘’Ancak şu aşamada önemli olan hem aşı sonuçlarının görünmesi hem de sınırların açılması. Sonrasında ciddi bir hareket olmasını bekliyoruz. Ama bugün ne olacağını kestiremiyoruz açıkçası.’’ dedi.

‘’Tatil beldelerinde nisan ayında hareketlilik başlar’’

Pandeminin turizm sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini ortaya çıkardığını kaydeden kaydeden Eresin, ‘’Şu anda otellerle ilgili bahsedilen bazı doluluklar var ama genel olarak otellerimizin birçoğu mecburi molada olduğu için açık olan çok ufak bir kısmıyla ilgili doluluklar verebiliyoruz şu anda. Biz hareketin nisan ayıyla birlikte, yavaş yavaş da olsa tatil beldelerinden başlamasını bekliyoruz.’’ dedi.

Şehirlerde belki de yıl sonuna kadar bir sakinlik olacak’’

Şehir otelleri için işlerin daha zor olduğunu ifade eden TÜROB Başkanı, şehir otellerinin toplantı, kongre, seminer, kruvaziyer gibi kaybettiği işler olduğunu söyledi. Eresin, ‘’Bunların geri dönmesi biraz daha zaman alacaktır. Biz İstanbul, Kapadokya, Trabzon, Konya gibi tüm şehirlerimizde hareketliliği en yakın yavaş yavaş eylül-ekim gibi göreceğiz. Belki de yıl sonuna kadar şehirlerde bir sakinlik söz konusu olacak.’’ ifadelerini kullandı.

Yerli turist resort otellere can suyu olacak’’

Sahil otellerine sezonun geçen yılın biraz üzerinde geçmesini beklediklerini belirten Müberra Eresin, ‘’Ancak bütün söylediklerim elbette bugün için geçerli. Çünkü pandemi sürecinde her gün bir.ok farklı bilgi geliyor ve her gün aldığınız kararları değiştirebiliyorsunuz. Görüntü o ki, yerli misafirlerimiz bu sene yine Türkiye’de tatil yapmayı tercih edeceklerdir ve resortlere can suyu olacaklardır.’’ şeklinde konuştu.

2020’de 137 otel aytırımı teşvik için başvurdu’’

Turizm yatırımlarının pandemi döneminde de devam ettiğinin altını çizen Eresin, yatırımları durdurmanın daha maliyetli olmasından dolayı, pandemi öncesinde başlanan projelere pandemi sürecinde de devam edildiğini kaydetti. Turizm yatırımlarının 2021’den sonra turizm sektöründeki yatırımların çok daha fazla artacağını anlatan Eresin, 2020 gibi bir yılda bile 137 otel yatırımı için teşvik başvurusu yapıldığını hatırlattı.

‘’Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz’’

Birinci önceliğin sağlık olduğunu söyleyen Müberra Eresin, ikinci önceliğin işletmeleri ayakta tutmak ve sektörde çalışan yetişmiş insan kaynağını korumak olduğunu belirtti. Eresin, ‘’Bu konuda kısa çalışma ödeneği çok büyük destek verdi. Nakdi ücret desteği ve işte çıkarma yasağı 17 Mayıs’a kadar devam ediyor ama kısa çalışma ile ilgili müjdeli bir haber alamadık. Biz özellikle sayın Cumhurbaşkanımızdan turizm sektörü için ayrıcalık yaratılmasını ve kısa çalıma ödeneğinin ikişer aylık sürelerle yıl sonuna kadar uzatılmasını rica ediyoruz. Sınırlar açıldığında eğer uçaklar dolarsa, biz zaten kısa çalışmanın uzatılmasına ihtiyaç duymayacağız. Onun dışında, geçmiş dönemde birtakım KDV indirimleri ve vergisel destekler almıştık. Bunları 2021 sonuna kadar uzatabilirsek konaklama sektörünü biraz da olsa rahatlatabiliriz. Ve tabi ki banka kredilerinin yapılması ve KGF kredilerinin devam etmesi var.’’ die konuştu.



Bu Haber 12.03.2021 - 10:29:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.