Türkiye turizminin röntgenini çeken forum başladı

Türkiye turizminin röntgenini çeken forum başladı

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen 2020 Turizm Yatırım Forumu başladı.


TurizmGüncel

TTYD tarafından organize edilen 2020 Turizm Yatırım Forumu, İstanbul’da bulunan Raffles Hotel’de başladı. Forumda, Türkiye turizmi için alternatif büyüme seçenekleri, yeni yatırımlar ve yeni yatırım modelleri, finansman, yabancı yatırımcıların Türkiye turizmine yatırım yapması gibi başlıklar tartışılıyor.

''Türkiye alt yapı yatırımları açısından güçlü bir ülke''

Toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Türkiye’nin yerli ve yabancı yatırımcılar için alt yapı açısından güçlü bir ülke olduğunu söyledi. Ağbal, özellikle İstanbul Havalimanı’nın bu noktadaki önemine dikkat çekti. 

2020 yılından hem bankacılık sektörünün daha güçlü olacağını hem de enflasyondaki düşüşün devam edeceğini ifade eden Naci Ağbal, ekonominin yeniden büyümeye geçeceğini ve cari dengenin iyileşeceğini ileri sürdü. 

''Yatırımcılara sağlanan destekler devam edecek''

Türkiye’nin yatırımcılara sağladığı desteklerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirten Naci Ağbal, ‘’Türkiye dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden biri. Bu sektör için stratejiler geliştirilmesi önemli. Bize düşen, kamu-özel güç birliğini geliştirmek. Bunu yaparsak hedefleri yakalamak zor olmayacak.’’ dedi.

Turizmin Türkiye ekonomisindeki payının yüzde 4 olduğuna dikkat çeken Naci Ağbal, turizmin ekonomiye, istihdama ve büyümeye katkısının artmasını beklediklerini söyledi. Ağbal, ‘’Özellikle cari işlemler dengesi gibi, bizim için önemli olan konuda katkı verecektir.’’ diye konuştu.

Türkiye’nin 2023'de 75 milyon turist, 65 milyar dolar turizm geliri hedeflediğiniifade eden Ağbal, ‘’Ancak ben bu rakamları aşacağımızı düşünüyorum.’’ dedi.

''Yatırım süreci tek merkezden yürütülecek''

Ağbal konuşmasının devamında, ‘’Önümüzdeki dönemde turizm bölgelerine daha fazla alt yapı yatırımları yapılacak. Ayrıca turizm sektörüne nitelikli personel sağlayacak eğitimlerin yapılması ve Bakanlık ile MEB arasında yapılan protokolün genişletilmesi, turizmde AR-GE’ye yapılan yatırımların desteklenmesi, dijital gelişme ile turizm arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi hedefleniyor. Uygulama farklılıklarını ve bürokratik engelleri ortadan kaldırmak için, yatırım süreci dijitalleşecek. Yatırımla ilgili tüm süreçlerin tek bir merkezden yürütülmesi sağlanacak.’’ ifadelerini kullandı.

Thomas Emanuel

Thomas Emanuel: 180 ülkede 9 milyon odaya ilişkin veri topluyoruz

Forumda bir sunum yapan STR Global Avrupa Direktörü Thomas Emenuel ise, otel performans datasında STR’ın küresel pazar lideri olduğunu, şirketin dünyanın 180 ülkesindeki 9 milyon odaya ilişkin raporlar hazırladığını açıkladı. STR’ın analiz, beklenti ve destek raporları hazırladığını kaydeden Emanuel’in sunumundan öne çıkan noktalar şöyle:

*Dünya konaklama sektörünü markasız oteller domine ediyor. Örneğin Avrupa’daki otellerin yüzde 60’ı markasız. 

*Marka otellerde lider Merritt’tu fakat artık dünyanın en büyük otel zinciri, Çin ve Hindistan’da yaygın olan OYO. 35 bin oteli olan bu zincir, bağımsız otelleri markalaştırıyor.

*Günümüzde seyahat edenlerin yüzde 39’u Airbnb kullanıyor. 

*Avrupa’da yatak arzı tarafı iyi bir performans gösterdi. 2019-2020 döneminde arz yüzde 2 arttı. Ancak ileride aşırı arz sorunu yaşanabilir.

*Avrupa’da otelcilik sektörü sürekli büyüyor ve otelcilikle ilgili temel değerler hala sağlam.

*Arz ile oda başına elde edilen gelir arasında bir bağlantı var. Avrupa’da pek çok şehirde, artan arz nedeniyle fiyatlar düşüyor.

İnsanlar Türkiye ve Kuzey Afrika'ya geri döndü

*2016 yılında itibaren insanlar artık Türkiye ve Kuzey Afrika’ya gitmemeye, yönünü Avrupa’ya çevirmeye başlamıştı. Ancak ortam biraz rahatlayınca, Avrupa’dan Türkiye ve Kuzey Avrupa ziyaretler arttı. Akdeniz havzasının batı tarafındaki akış ise biraz zayıfladı, hatta eksiye düşen destinasyonlar oldu.

*Türkiye’de 363 otelden veri alıyoruz. Bunlar pazar genelinde neler olduğunu belirten kıyaslanabilir veriler. Türkiye’de arz, talep ve oda başına elde edilen gelirdeki değişime bakıyoruz.

*Türkiye’de talep artışına paralel olarak oda başına gelir de artıyor son birkaç yıldır. Doluluk ve gelir artıyor.

*Doluluk oranlarını yükselten şehirler İstanbul ve Izmir. Ancak Anadolu’daki şehirlerde doluluğun yükseldiği buna karşın, tüm şehirlerde oda ücretlerinin düştüğünü görüyoruz. Oda başına elde edilen gelir Eskişehir hariç, diğer tüm şehirlerde arttı.

İstanbul'a 5 bin yeni oda geliyor

*Önümüzdeki iki yılda İstanbul’da yeni otel inşaatları göreceğiz. Özellikle küresel oyuncular, buradaki ayak izlerini arttırıyorlar. Ayrıca Ortadoğu ve Çin gibi ülkelerden de yatırımcılar var. Bu da İstanbul’un yatırım için ne kadar önemli bir şehir olduğunu gösteriyor. İstanbul’da şu anda 5 bin yeni oda yapılıyor.

*Performans açısından Avrupa son 10 yıldır büyüyor. Arz artışı küçük bir sorun yaratsa da, büyüme devam ediyor. 



Bu Haber 28.01.2020 - 12:08:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.