Türkiye sahte içkiden ölen her turist için 100 bin dolar ödeyecek!

Türkiye sahte içkiden ölen her turist için 100 bin dolar ödeyecek!
Ria Novosti Ajansı, Türkiye’nin sahte içkiden dolayı hayatını kaybeden Rus turistlerin her biri için yaklaşık 100 bin dolar tazminat ödemeyi düşündüğünü yazdı.


TurizmGüncel

Ankara’nın olaydan dolayı Türk turizminin zarar görmemesi adına zarar gören Rus turistler için elinden geleni yaptığını belirten ajans, bu çerçevede Türkiye’nin ölenlerin yakınlarının gördükleri zararı fazlasıyla karşılamaya hazır olduğunu bildirdi. Ajansa göre, Türkiye olayla ilgili yasal soruşturmada Rusya ile tam bir işbirliği yapıyor. Rusya Yurtdışındaki Vatandaşları Koruma Merkezi Başkanı Dimitri Davidenko, Ankara’nın hiçbir talebini geri çevirmediğini belirtti.

Ölenlerin sağlık masraflarıyla, Rusya’dan Türkiye’ye giden yakınlarının tüm masraflarının da Ankara tarafından karşılanacağını hatırlatan ajans, ölenlere ve yakınlarına ödenecek tazminatın henüz kesinleşmediğini, ancak kişi başına 100’er bin dolar ödenmesinin beklendiğini kaydetti. Ajans, "Türkiye, turizm endüstrisine bir zarar gelmemesi için zararları fazlasıyla karşılamaya hazır" diye yazdı.

BAŞARAN ULUSOY (TÜRSAB BAŞKANI): "TURİZMİ ETKİLER, ACİL ÇÖZÜM GEREKLİ"


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy yaşanan olaylara dair, 30 yıldır iğneyle kuyu kazarak bir yere getirilen turizmde 3-4 çapulcunun yaptığı hatanın bedelinin büyük olduğunu söyledi. Ulusoy olayın gerçekleştiği teknenin belgesiz olduğunu belirterek, “Turizm Bakanlığı'nın bu durumda yapacağı bir şey yok. Turizmle ilgili her şeyin Turizm Bakanlığı denetimine bağlanmasını istiyoruz. Umarız Rus pazarını etkilemez” dedi.

ETS Tur Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Ersoy da, İçişleri Bakanlığı’nın ciddi denetimler getirmesi gerektiğini belirterek, “Bu olay kasıtlı adam öldürmek suçuna giriyor. Kanunlar bu doğrultuda değiştirilip cezalar artırılmalı” şeklinde konuştu.

FUAT ERSOY (ANEX TOUR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI): "AYNI OLAY OTELLERDE YAŞANMAMALI"

"
Kaçak içkiden kaynaklanan ölümler çok üzücü ve tabii ki iyi bir tanıtım değil, yine de biraz bizim dışımızda. Umarız otoriteler konuya ilişkin önlemler alırlar ve gereken kontrolleri daha bu tip içkiler piyasaya sürülmeden, imalat esnasında gerçekleştirerek sorunun önüne geçerler. Bu tip bir durumun, herhangi bir otelde gerçekleşmesi ihtimali tüm sektörü oldukça zora ve sıkıntıya sokar.

AHMET BEKTAŞ (ODEON TOURS TÖNETİM KURULU BAŞKANI): "MAĞDURUZ"

Olayda iki rehberini kaybeden ve bir rehberi de yoğun bakımda olan Rusya’nın önde gelen tur operatörlerinden Odeon Tours Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, “Rusya’daki markalarımız Coral ve Odeon olarak bu olayda mağdur durumdayız. Rusya tarafı şimdilik beklemede. Türk tarafından olayla ilgili somut adımlar atılmasını bekliyor. Aksi takdirde bu yıl yüzde 15-20 artış beklediğimiz Rusya pazarında Türkiye ile ilgili yapılacak olumsuz haberler düşüşe neden olabilir. Bir Rus rehberimiz daha yoğun bakımda” dedi.

Bu arada Samsun dahil 16 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda 42 bin 900 şişe kaçak ve sahte içki, 106 bin 86 adet bandrol ele geçirildi. Ele geçirilen içkilerden 500'nün Bodrum'da bir süre önce Rus rehberlerin zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen içki markasıyla aynı olduğu belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, piyasaya sahte ve kaçak içki sürüldüğü ihbarı üzerine Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, çalışma başlattı. Altı aylık teknik takip sonucu, Samsun, İstanbul, Artvin, Giresun, Tokat, Amasya, Nevşehir, Yozgat, Elazığ, Ordu, Denizli, Bursa, Aydın, Çorum, Manisa ve Tekirdağ illerine eş zamanlı operasyon düzenledi.

10 ayrı iş yeri ve depoya yapılan baskınlarda çeşitli markalarda 42 bin 900 şişe sahte ve kaçak içki, 106 bin 86 adet orijinal içki bandrolü, 42 adet içki kapağı, 3 bin adet etiket bulundu. Olaylarla ilgili Hakan A, Süleyman B, Ömer C, Recep Faik G, Mesut A, Erdoğan D, Hüseyin U, Sefa S, Çetin T, Hüseyin Ö, Fatih Ç, Ahmet T, Ahmet Y, Ali A, Mehmet K, Ali D. ve Erhan B. gözaltına alındı. Ordu'da ele geçirilen 500 şişe içkinin, Bodrum'da bir süre Rus rehberlerin zehirlenmesine yol açtığı iddia edilen içki markasıyla aynı olduğu belirlendi. Yetkililer, gözaltına alınan kişiler hakkından, ''5607 sayılı Kaçakçılık Mücadele Kanunu'na muhalefet etmek, halkın sağlığını tehlikeye sokmak, vergi usul kanununa muhalefet etmek ve sahtecilik'' suçlarından işlem yapılayacağını bildirdi. Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir, yaptığı açıklamada, halkın sağlığı ile oynayanlara, huzurunu bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceklerini söyledi.

RUSYA'DAN RUS TURİSTLERE UYARI: TÜRKİYE'DE YERLİ İÇKİLERDEN UZAK DURUN!


Bodrum'da Rus turistlerin tekne gezintisinde içtikleri kaçak viskinin etkisiyle hayatını kaybetmesinin Rusya’daki yankıları sürüyor. Geçen hafta sinyali verilen bir "uyarı" dün kamuoyuna açıklandı. Rusya Tüketici Hakları ve Halk Sağlığı Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) ile Alkol Pazarı Düzenleme Servisi (Rosalkogol), Rus turistlere “Türkiye’de Türk üretimi içkileri tüketmeyin” çağrısı yaptı. Bu arada Rus basını, "Türkiye, kaçak alkolden yakalanan sanıklar hakkında, planlayarak ölüme neden olmak suçundan dava açtı" diyerek olaya gösterilen öneme vurgu yaptı. 

İnterfaks ajansının bildirdiğine göre, Rusya Tüketici Halkları ve Halk Sağlığı Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) ile Alkol Pazarı Düzenleme Servisi’nden (Rosalkogol) ajansa yapılan açıklamada, “Türkiye’de tatile giden tüm Rusya vatandaşı turistleri, bu ülkede Türkiye yapımı alkollü içeceklerin tüketiminden sakınmaları konusunda uyarıyoruz” denildi.

Rusya Hijyen Servisi ve Alkol Pazarı Düzenleme Servisi’nin (Rosalkogol) Rusya vatandaşlarının Türkiye’de kaçak içkiden zehirlenmesi olayıyla ilgili incelemelerinin sürdüğü kaydedilen açıklamada, “Rospotrebnadzor ve Rosalkogol, Türkiye’den konuyla ilgili hem resmi kanallardan, hem de medya yoluyla gelen bilgileri inceleyen bir çalışma grubu oluşturdu” denildi.

Rospotrebnadzor yetkilileri ayrıca, Türkiye’den yapılan alkollü içecek ithalatının denetlenmesi konusunun da görüşüldüğü bilgisini verdi.



Bu Haber 10.06.2011 - 16:15:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kral çıplak 09.06.2011 - 10:45

    yıllar önce Fettah Bey kaçak içki konusunu tüm çıplaklığıyla gündeme getirince birçok kişi doğrulardan çok rahatsız olmuştu sonuç ortada.Üzücü olanda bu kafayla daha çok üzüleceğimiz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.