Turizmciler umutlu: Otellerdeki doluluk yüzde 70’i buldu

Turizmciler umutlu: Otellerdeki doluluk yüzde 70’i buldu
Avrupa’da koronavirüs önlemlerinin artması turistlerin yılbaşı tatilinde Türkiye’ye yönelmesine sağladı. Erken rezervasyonla birlikte otellerde doluluk oranı yüzde 70’e ulaşırken yüksek döviz kuru nedeniyle yurtdışına gidemeyen yerli turistle birlikte bu oranın yüzde 100’e çıkması bekleniyor.

Dünya Gazetesi’nden Selenay Yağcı’nın haberine göre pandemi Türkiye’nin kış turizmine yaradı. Türkiye’nin önde gelen kayak destinasyonlarındaki otellerin yarısı bu yıl erken rezervasyonla doldu. Rusya ve Ukrayna’daki tur operatörleri, İsviçre, Fransa, İtalya gibi ülkelerde kayak tatili koronavirüs sebebiyle zorlaşınca, rotayı bu yıl da Türkiye’ye çevirdi. Bu yıl uçuşlar açılsa da kurdaki artış sebebiyle yurtdışına gidemeyen yerli turistin de Türkiye’deki kayak destinasyonlarını tercih edeceğini belirten sektör temsilcileri, dolulukların yüzde 100’e ulaşmasını bekliyor. Özellikle yılbaşı rezervasyonlarında yoğunluk yaşandığı kaydedildi.

“İyi bir kış sezonu bizi bekliyor”

Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, son dakika satışları ile rezervasyonlarda hızlanma beklediklerini söyleyerek,  “Şu anda iyi bir talep alıyoruz. Kış tatili satışları, biraz son dakikaya yakın yoğunlaşıyor. O yüzden, önümüzdeki günlerde talebin daha da artmasını bekliyoruz. Termal oteller, kayak otelleri ve doğa otelleri, kış turizmi açısından iyi bir başlangıç yapmış durumda. İklim koşulları ve kar miktarı da beklenilen seviyelerde olduğu sürece, iyi bir kış sezonu bizi bekliyor gibi görünüyor” diye konuştu.

“Olumlu yönde hareketlilik var”

Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay ise “Kar yağışlarının başlamasıyla birlikte talep yoğunlaşıyor. Pandemi nedeniyle yaşanan seyahat kısıtlamaları Türkiye’deki kayak merkezlerindeki yoğunluğu artıracak. Ailelerin yıllık seyahat bütçesinin bir kısmını kayak, bir kısmını deniz ve güneş için ayırdığını gözlemliyoruz. Bununla birlikte mevcut kapasite sınırlı olduğu için yılbaşından sonra taleplerin artacağını ve kısa zamanda kayak merkezlerinin dolacağını öngörüyoruz. Sonbaharın gelmesiyle birlikte oldukça indirimli ve avantajlı fiyatlarla erken rezervasyon kampanyalarımızı başlattık. Olumlu yönde hareketlilik var. Kayak turizminin son dakika satışları ile hızlanacağını öngörüyoruz” dedi.

“Bu sezon yüzde 85 doluluklara ulaşırız”

Dedeman Palandöken Hotel Genel Müdürü Veli Tuzak, erken rezervasyonlarla yüzde 40 doluluğa eylül ayında ulaştıklarını açıkladı. Palandöken’de yerli ağırlığın yanında yabancı turistlerin de özellikle pandemiyle birlikte ilgisinin yoğunlaştığını belirten Tuzak, “Rusya, İran, Ukrayna’dan rezervasyon alıyoruz. Geçen yıl da yoğun geçti. Yurt dışına gidemeyen yerli turisti de yabancı turisti de ağırladık. Bu yıl da güzel bir sezon bekliyoruz. Bu sezon yüzde 85 doluluklara ulaşırız. Türkiye’nin, son 3-4 yıldır popüler olan kayak destinasyonlarının arasında yıldızı parlıyor” dedi.

Kartepe Kayak Merkezi Genel Koordinatörü Korhan Oymak, Kartepe’de bulunan 1200 yataklı otelde yılbaşı tatiline yönelik rezervasyonlarda doluluk oranının yüzde 70’i geçtiğini açıkladı.

“İyi bir kar iyi bir sezonu getirecek”

Bölgede yoğun kar yağışının olması halinde sezonun yüzde 100 dolulukla geçmesini beklediklerini söyleyen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, “Kış turizmine Uludağ bazında baktığımızda yılbaşına ve özellikle sömestr dönemine yoğun bir talep var. Ayrıca yurt dışından birçok ülkeden de bu yıl Uludağ’a rezervasyonlar gelmeye başladı. Hafta içi ve özel dönemler dışındaki tarihlere de rezervasyonlar gelirse iyi bir kış sezonu geçeceğini düşünüyoruz. Tabii en büyük etkenlerden bir tanesi karın yağması. İyi bir kar iyi bir sezonu getirecek” şeklinde konuştu.

“Kapanma olmazsa talep artar”

TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı Murat Saracoğlu ise yılbaşı programı ve kış tatili için taleplerin yoğun olduğunu belirterek, “Pandemide toparlanmanın başlaması ve insanların kış tatilini özlemelerinden dolayı 2022’nin 2021’den çok daha iyi bir sezon olacağı beklentisi var. Yabancı turistin kapanma olasılığından dolayı tereddüt edebilme durumu mevcut ancak kapanma olmazsa bu yıl geçtiğimiz seneye göre bölgeye talebin artması bekleniyor. TÜRSAB olarak Rusya ve Ukrayna televizyonlarında Uludağ reklamları yapıyoruz. Aynı zamanda her iki ülke medyasında Uludağ haberleri yaptırıyoruz. Yurtdışı pazarı olarak Polonya ile de kış turizmiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Ruslar ve Ukraynalılar haricinde az da olsa Polonya ve Arap ülkelerinden de yabancı misafirlerimizi Uludağ’da görebileceğiz” dedi.

“Kartalkaya’yı en az 250 bin kişinin ziyaret edeceğini düşünüyoruz”

Kartalkaya’da, kayak sezonunun 17 Aralık’ta başlayacak şekilde planladıklarını açıklayan Batı Karadeniz Otelciler Derneği Başkanı Halit Ergül, “Yer bulamama söz konusu olur. Bu yıl rezervasyonlarımıza geçen yıllara göre daha yoğun ilgi var. Sezonda yüzde 100 doluluk oranına ulaşacağımızı düşünüyorum. Kartalkaya’da 5 otel ve 2 bin yatak var. 50 kilometre pistimiz var. Tüm hazırlıklarımızı yaptık, ayın 17’sine hazırız. Geçen yıl karın geç yağmasından dolayı 15 Ocak’ta sezonu başlatmıştık. Bu yıl misafirlerimiz pandemiden dolayı evlerinde bayağı sıkıldılar. O nedenle daha yoğun geçeceğini bekliyoruz. En az 250 bin kişinin Kartalkaya’yı ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Her yıl nisan ayına kadar sezonu açık tutuyoruz. Bu sene de öyle olur” diye konuştu.

 



Bu Haber 14.12.2021 - 11:36:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.