Turizmciler III. Turizm Şurası için ne diyor, şuradan ne bekliyor?

Turizmciler III. Turizm Şurası için ne diyor, şuradan ne bekliyor?
Ankara'da düzenlenen III. Turizm Şurası, sektörde ciddi beklentiler yarattı. Şura ile ilgili değerlendirme yapan turizmciler, hem yıllardır biriken sorunların çözümümü hem de sektörün yeni bir vizyonla yola devam etmesi açısındn şuranın önemli bir fırsat olduğu görüşünde.


TurizmGüncel - Ankara

Türkiye turizm sektörünün tüm bileşenleri Ankara'da düzenlenen III. Turizm Şurası'nda yerini aldı. İlk gün yapılan açılışta Cumhurbaşkanı ve bakanlar turizm sektörünün Türkiye için öneminin altını çizdi. Sonraki iki gün boyunca devam eden komisyon toplantılarında ise sektörde ne tür düzenlemeler yapılması gerektiğine ilişkin raporlar oluşturuldu. Komisyonlardan gelen raporlar bugün Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından kamuoyuna açıklanacak.

Peki III. Turizm Şurası turizmciler için ne anlam ifade ediyor, şuradan ne sonuç bekleniyor?



İşte turizmcilerin değerlendirmeleri:

Zeki Apalı - TUREB Başkanı

''TURİZMİN ÖNEMİ ANLAŞILMIŞ GÖRÜNÜYOR''


Her şeyden önce 15 yıllık bir aradan sonra Turizm Şurası yapılması defolu gibi görünse de olumlu bir gelişme. Son iki yıldır turizm sektöründe yaşanan olumsuzluklar var. Bakış açımız şu; Cumhurbaşkanı'ndan başlamak üzere, devletin en üst kademesinde turizmin önemi anlaşılmış gibi görünüyor.

''KURUMLAR VE SEKTÖRLER ARASI KOPUKLUKLAR VAR''

Yasaların uygulanması noktasında turizm sektöründe aksayan yanlar var. Kurumlar ve sektörler arası kopukluklar var ve biz bunları aşmakta sınkıntı çekiyoruz. Komisyonlarda bu sıkıntılar farklı başlıklar altında gündeme gelip çözüm önerileri ortaya çıkıyor ve en yukarıdan 'bunlar sonuçlandırılacak' talimatı gelince ümidimiz arttı.

''ÖN LİSANS MEZUNLARININ REHBER OLMASI DOĞRU DEĞİL''

Rehberlik eğitiminde lisans, ön lisans ve yüksek lisans olmak üzere 46 bölüm var. Biz ön lisanasların ortadan kaldırması gerektiğini düşünüyoruz. Ön lisans mezunu bir rehberin Türkiye'yi tanıtabileek donanıma gelmediğine inanıyoruz. Dolayısıyla rehberlik eğitiminin yasal bir düzenlemeyle lisans ve yüksek lisans düzeyine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

''REHBERLER ULUSLARARASI FUARLARA KATILMALI''

Onun dışında rehberler Türkiye'nin doğal, tarihi, kültürel alanlarına ilişkin eğitimden geçtikleri için kendilerini geliştiren bir yapıdalar. Dolayısıyla yurt dışı fuarlarda Türkiye'yi en iyi rehberlerin tanıtacağını düşünüyoruz. Bu nedenle rehberler yurt dışı fuarlara katılmalı.

Pazarlama ile alakalı konularda TÜRSAB biraz önde ama pazarlama hataları var. 2018'de Çin'de Türkiye yılı ilan edildi ve ciddi sayıda turist gelecek. Dolayısıyla acente ile turist arasında iyi bir koordinasyon sağlanmasına ihtiyaç var...''

Kaan Kavaloğlu - Limak Grubu Turizm Koordinatörü

''DERDİMİZİ ANLATACAK MECRA BULAMIYORDUK''


Böyle bir şuranın cumhurbaşkanlığının önderliğinde ve 8 bakanın aktılımıyla yapılması turizm sekörüne verilen önemi gösteriyr. Sektörümüz uzunca bir süre ciddi zorluklar yaşadı derdimizi anlatacak mecra bulamıyorduk. Şura ile kendimizi anlatma frsatı bulduk. Buradan çıkacak kararlar turzmin geleceğine yön verecek.

''KARARLAR UYGULANIRSA 50 MİLYAR DOLAR HEDEFİ AŞILIR''

Kararların uygulanması siyasi otoritenin iradesine bağlı. Eğer güçlü bir irade kullanılırsa sektör ciddi bir hamle yapar. Şura karararı uyglanırsa turizm gelirleri 2023'de 50 milyar doları aşar.

Osman Ayık - TÜROFED Başkanı

DEVLET KENDİNİ YENİDEN KURGULUYOR


''Türkiye topyekün bir değişim sürecinden geçiyor ve buna bağlı olarak da devlet kendini yeni baştan kurguluyor. Sanıyorum başka alanlarda da şuralar düzenlenecek ve kanaat önderlerinden gelecek yeni fikirler yeni yapılanmada ipucu olarak kullanılacak.

''TURİZM BAKANLIĞI KOORDİNATÖR BAKANLIK OLMALI''

Külliye'de yapılan toplantıda 8 bakan vardı ve Kültür ve Turizm Bakanı da o toplantıda moderatördü. Bizim sektörümüz açısından bakıldığında, geleceğin modeli de böyle bir şey olmalı. Bizce Kültür ve Turizm Bakanlığı bir koordinatör bakanlık konumuna geçmeli. Çünkü turizm sektörü Türkiye'nin dünyada en rekabetçi olduğu alanlardan biri ve bundan sonraki tüm düzenlemeler bunu merkez alarak yapılmalı. Şuradan da buna benzer fikirlerin çıkmasını umut ediyorum.

''TEMEL TURİZM YASASI''

Bizim komisyonumuzda (Turizm Politikaları Komisyonu) muhtemelen ''temel turizm yasası'' önerisi gibi bir şey çıkacak ama o yasanın temel felsefesi de yukarıda söylediklerime paralel olacak. Alt başıklarda ise pazarlama, eğitim gibi açılımlar olacak ama oradaki esas amaç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı ciddi anlamda yetkilerle donatıp bir koordinatör bakanlık haline getirmek olmalı. Bakanlığı hızlı refleks gösterip hızlı kararlar alabilen bir yapıya kavuşturmak gerekiyor. Çünkü turizm sektörü dünyadan gelen olumlu/olumsuz şoklardan çok hızlı etkileniyor ve bunlara anında yanıt üretilmesi gerekiyor. Bu anşamda hem kamu hem de özel sektörde ciddi birikim var ve bu ikisini kaynaştıracak yeni bir yönetişime ihtiyaç duyuyoruz.

''BAKANLIK PİYASA DÜZENLEYİCİ OLMALI''

Sektör bileşenlerinin yeni bir yasaya ve yeni bir yapılanmaya ihtiyacı var. Koordinatör bakanlığın piyasa düzenleyici bir yapısının olması ve bunu da etkin bir şekilde kullanabiliyor olması lazım. Onu kullanmaya başladığı zaman, sektördeki pek çok soruna çözüm bulunabilir.''

Şerif Yenen -  Şerif Yenen Turizm'in sahibi

''TEMENNİNİN KİMSEYE BİR FAYDASI YOK''


''Şurada aslında taraflar eteklerindeki bütün taşları döküyor. Ben mesela şundan şikayetçiyim: birçok yorum temenniden öteye geçemiyor. O temenninin kimseye bir faydası yok.

''KONUŞMALARDA ÇÖZÜME YÖNELİK BİR ŞEY DUYMADIK''

Şöyle düşünüyorum: sekiz tane bakanı bir araya getirip toplamak kolay iş değil. Her turizm bakanı bunu yapamaz mesela. Ben bundan şunu anlıyorum: Numan bey hükümet içinde 'hadi bakalım' deyince  diğer bakanları getirebilme gücüne sahip bir bakan demek ki. Bu iyi bir şey. Ama öte yandan çözüme yönelik hiçbir şey duymadım dünkü konuşmalarda. Mesela ben Türkiye’de kaç kilometre yol yapıldığından öte kruvaziyer gemilerinin önümüzdeki yıl yanaşıp yanaşmayacağını merak ediyorum. Onu kimse açıklamadı mesela. Türkiye’de bilmem kaç yönlü yol yaptık. Çok güzel, iyi ama yani bizim burada turizmci olarak duymak istediğimiz şeyler onlar değil. Ben, Amerika’nın vize yasağı kalkacak mı kalkmayacak mı bunu duymak istiyorum. Beni doğrudan ilgilendiren konu bu.

''ŞURADAN SOMUT BİR ŞEYLER ÇIKACAK''

Benim komisyonum tanıtım komisyonu. Markalaşma, algı yönetimi, imaj, tanıtım teknikleri.. gibi konuları konuştuk. Bunlar faydalı şeyler. Akademisyenler, sektör temsilcileri, Türk Hava Yolları var. Başka sektör kuruluşları var. Tabii ki çok somut, güzel şeyler çıkacak. Bakanlığımızın da bu olayı ciddiye alıp cilt cilt kitaplar, bildiriler yayınlaması umut verici. Hiçbir şey yapmamaktansa bugün burada bir araya gelmiş ve bunları tartışıyor olmamız bile ileriye dönük umut verici. Pozitif bakışımızı koruyalım yani.''

Mete Vardar - Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı

''HEM UMUT HEM MORAL OLDU''


''Şura, zor zamanlar geçiren turizm sektörüne hem moral hem de umut verdi. 2002'deki şurada kararların yüzde 40'ı hayata geçmiş. Biz bu şurada alınan kararları yüzde 80'inin uygulamaya geçeceğini düşünüyoruz"

Timur Bayındır - TÜROB Başkanı

''TURİZMDE YENİ BİR HAMLE DÖNEMİNE İHTİYAÇ VAR''


“Türk turizmi dünya çapında eşine az rastlanır bir başarı elde etti. Dünya turizminin baş aktörlerinden biri haline geldi. Ancak bugün içinde bulunduğumuz durumda sektörel olarak sıkıntılar yaşadığımız da aşikar. Türkiye dünya sıralamasında 2016 yılı turizm verilerine göre, gelen turist sayısı bakımından 4 sıra gerileyerek 10. sırada yer buldu. Turizm gelirleri bakımından ise 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer aldı. Sıkıntılara geçici çözümlerle değil daha uzun vadeli yaklaşımlarla eğilmek lazım. Artık turizmde yeni bir hamle dönemine ve bu hamleyi başlatacak uygulamalara ihtiyaç var. Dünya genelinde turizm sektörünün talep ve ihtiyaçları ile siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel ve teknolojik alanlardaki gelişmeler her geçen gün değişiyor. Özellikle de fiyat-kalite oranında Türkiye’yi üst lige çıkaracak uygulamaların ortaya konması şart. Türkiye’nin poyansiyeli bunu hakediyor. Şura’da alınacak kararların yeni bir hamle döneminin kapısını açacağını umuyoruz.”

Cem Kınay - Turizmci

''TURİZMİN KISA VE ORTA VADELİ STRATEJİSİ BELİRLENECEK''


''Kötü geçen son iki senenin ardından sektörün moral ve motivasyona ihtiyacı vardı. Dün cumhurbaşkanından başlayarak sektörle ilgili tüm bakanların verdiği en önemli mesaj, turizmin Türkiye’nin gündemdeki yerinin 1 numara olduğuydu. Turizmde yeni bir seferberlik ilan edildi. Yani tekrar turizmin yeni hikayeleri yeni stratejileri, yeni vizyonu tespit ediliyor. Bu açıdan turizm şurasını çok önemli buluyorum. Şurdan çıkan kararlar, turizm sektörünün kısa ve orta vadeli stratejilerini belirleyecek.

''SEKTÖR YENİ BİR ATILIMA HER ZAMAN HAZIR''

Sektör yeni bir atılıma her zaman hazır. İlk günden beri Türkiye turizmini dünya turizminden ayıran en önemli şey sıfırdan başlayıp çok kısa sürede ortaya çıkmasıdır. 20-25 yıl gibi bir zaman diliminde dünya sıralamasında önlere gelmiş bir sektör. Türkiye turizmi her şeyin güllük gülistanlık olmadığı şartlarda gelişti. İyi şartlara ve kötü şartlara çok çabuk ayak uydurabilen bir sektör. Diğer taraftan bakıldığında milyarlarca doların yatırıldığı bir sektör. Dolayısıyla sektör atılıma her zaman herkesten daha hazır. Turizm sektörü ileri dönük olarak yeni hikayeler yazması gerektiğini biliyor. Şura devletle özel sektörün aynı vizyonda ileri dönük olarak birleştirilmesini sağlıyor.

''ŞURA ÇOK İYİ HAZIRLANMIŞTI''

Ben son 2002’deki şuraya da katılmıştım. Tabii zaman çok değişti. Bu şura bir kere çok iyi hazırlanmıştı. Ön toplantılarda zaten bu iki gün içerisinde konuşacağımız konuların çoğunu konuşmuştuk. Konuştuktan sonra da, konaklama bölümünden bahsediyorum, her çalışan o toplantılarda görev aldı ve sunumlar yaptı. Onlar değerlendirildi. Biz şimdi onları süzgeçten geçirip son haline getiriyoruz. Yani sadece bu iki günde olmadı bu çalışmalar. Ön çalışmalar oldu.

''20-30 SENELİK PROBLEMLER VAR''

Bizim komisyonumuzda konaklama sektörünün 2-3 tane ana başlığı tartışıldı. Birincisi 20-30 senelik problemler var. Bu problemlere çözümler getirilmesi gereiyor. Komisyonumuzda ana unsur her zaman çözüm oldu. Bunların çözümleri konusunda fikirler ürettik. Bu fikirleri sunduk. İkincisi, konaklama ile ilgili olarak yeni trendlerle ilgili sunumlar yaptık ve burada tavsiyelerde bulunduk. Diyoruz ki bu vizyon içerisinde bunlar ele alınmalı. Her ne kadar ayrı çalışmalar, ayrı gruplar da olsa tabii ki konaklama pazarlarıyla ilgili yeni trendlerle ilgili bir bölüm var. Ana başlıklar bunlar.''




Bu Haber 03.11.2017 - 11:29:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • TÜRKİYE"DE ARAÇ KİRALAMA FİRMALARI SORUNLARI 06.11.2017 - 09:46

    ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK OLARAK 400 BİN ADET OTOMOBİL, ARAÇ KİRALAMA ŞİRKETLERİNİN KONTROLUNDE VE BİR ÇOK SORUN VAR? 1*- HER HANGİ BİR BAKANLIK TARAFINDAN DENETLEME YAPILMIYOR, BİR BAKANLIĞA BAĞLI DEĞİL, 2*- ARAÇ KİRALAMA KANUNU YOK 3*- ARAÇ KİRALAMA YAPARKEN NELERDE SIKINTI ÇIKMAKTADIR KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL 4*- ARACI KULLANAN KİŞİ ALKOLLÜ KAZA YAPIYOR VE KASKO DAN SİGORTADAN YARARLANILAMIYOR HALBUKI BU ISI YAPTIGIMIZ ICIN BU PARAYI ODEMELERI GEREKIYOR ISLETEN SIFATIYLA BIZ SORUMLU OLMAMALIYIZ 5*- ARACI EHLİYETLI KISIYE VERIYORUZ, O BASKA KISIYE EHLYETSIZ OLARAK KULLANDIRIYOR VE SONUC OLARAK TRAFIK CEVIRMESINDE BIZLEREDE CEZA YAZILIYOR 6*- KABİS DİYE BİR SİSTEM GETİRDİLER, TÜM FİRMALAR KOBAY DENET OLARAK KULLANILIYOR, ARACLARIMIZI KIRALADIGIMIZ KISILER TERORIST OLABILIR, HIRSIZ OLABILIR, ARANIYOR OLABILIR AMA BIZ ARACI KIRALIYORUZ SISTEME GIRIYORUZ SONRADAN BIZE YINE DE SANKI O VERDIGIMIZ KISIYLE ORTAK MIISIZ GIBI MUAMELE YAPILIYOR 7*- KABIS SISTEMINDE TEK TC VEYA PASAPORT İŞLEME YERI VAR , TRAFIK INCELEMESINDE VEYA KAZA DA BASKA BIRI KULLANIYOR ISE BIZLERE 5400 TL YE YAKIN CEZA KESILMEKTEDIR 8*- KASKO SIGORTA SIRKETLERI BIZLERE KASKO YAPARKEN NORMALIN 3 KATI FIYATLAR CIKARTIYOR 9*- MARKETI MANAVI KASABI POLISI DEVLET MEMURU KACAK OLARAK ARAÇ KİRALAMA İŞİ YAPIYOR VE HIC BIR KAMU KURUMU TARAFINDAN DENETLENMIYOR, MERDIVEN ALTI FIRMALAR YUZUNDEN TUM SORUNLARA ORTAYA CIKIYOR AMA POLISLERIMIZ ISLERINI YASAL YAPAN FIRMALARA YUKLENIYORLAR 10*- ARACI AHMET BEYE KIRALADIK, KABISE GIRDIK, FATURASINI KESTIK SOZLESMESINI YAPTIK VE CEZA YEDI RADARA GIRDI 427 TL CEZA HEMEN BIZE GELMIYOR VE SISTEMDE BU ADAMIN TC SI VAR ISE VE SISDEMDE ARAC RENT A CAR A AITSE DIREK OTOMATIK OLARAK CEZA O KISININ TC SINE VEYA PASAPORTUNA AKTARILMALIDIR AMA BU YOK DIREK RENT A CAR FIRMASININ UZERINE KALIYOR BIZ ALABILIYORSAK ALAMIYORUZ SONRASINDA ISE MAHKEME ILE UGRASIYORUZ VE GEREKSIZ MASRAFLAR YAPIYORUZ MAHKEME UZERINDE GEREKSIZ ISLEMLER ZAMAN KAYBI OLUYOR 11*- TÜRKİYE OTO KİRALAMACILAR BİRLİĞİ KURULMALIDIR VE BUNUN YASALARI BELLI BASLI OLMALIDIR SARTLARI OLMALIDIR HER ONUNE GELEN ACAMAMALIDIR , 2 YIL VE UZERI TURIZM TICARET EKONOMI OKUMUS OGRENCILERIN ISLERDE CALISTIRILMASI ZORUNLU OLMALIDIR, EN AZ 10 ARAC ILE ISE BASLANILMALIDIR OZ SERMAYE ORANI %75 OLMALIDIR , HER 3 YILDA BIR OTV SIZ ARAC ALIMI YAPILMALIDIR , YENI CIKACAK OLAN YERLI ARACDA OTV INDIRIMI OLUR ISE INANIYORUZ KI 20 BIN ARACI BIZLER ALIRIZ TEK SEFERDE C.Y.... ANTALYA ARAÇ KİRALAMA İŞLETMECİLERİ

  • Aykut Altınışık 04.11.2017 - 12:51

    TUREB başkanı rehberleri temsilen bulunduğu bu toplantıda maalesef düşük ödenen rehber ücretlerinden ve kaçak rehberlik sorunundan hiç bahsetmemiş. Biz rehberler bunu duymak isterdik. Bizi acentelerin sorunları değil rehberlerin yövmiye ve ücret sorunu ilgilendiriyor. Çünkü TUREB acenteleri değil rehberleri temsil etmektedir. Halbu ki TUREB başkanının bahsettiği konuların hiçbiri rehberlerin şu andaki gerçek sorunları değil. Asıl sorun rehberlere ödenen düşük ücretler ve kaçak rehberliktir. Ayrıca bu krizde 2 yıldır rehberlere devlet yardımı veya teşviği verilmedi.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.