Turistler seyahat tercihlerini değiştirecek, Türkiye de risk altında

Turistler seyahat tercihlerini değiştirecek, Türkiye de risk altında

Yaz döneminde rekor kıran hava sıcaklıklarının turistlerin tercihlerini gözden geçirmesine neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar Türkiye’nin risk altında olduğuna dikkat çekiyor.


İklim değişikliğinin tüm sektörler üzerindeki etkisi giderek artıyor. Geçtiğimiz yıl dünyanın pek çok yerinde ölçülen rekor sıcakların gelecek yılki seyahat tercihini değiştirebileceğine dikkat çekiliyor.

Yunanistan, İspanya ve Fransa’da hava sıcaklıkları rekor kırdı

Hürriyet gazetesinin turizm analiz şirketi Mabrian’ın ‘İklim Algılama Endeksi’ raporundan aktardığı habere göre, bu yıl rekor sıcaklıkların yarattığı memnuniyetsizlikte öne çıkan tatil destinasyonları Fransa, Yunanistan ve İspanya oldu. İngiltere’nin ise 2021’e göre daha iyi hava koşullarına sahip olduğu sonucu çıktı.

Turistleri seyahat algısı değişime uğruyor

Çalışmaya göre, tatil süresince olağanüstü sıcakla karşılaşan turistlerin seyahat algısı da değişime uğruyor ve memnuniyetteki bu düşüş, ziyaretçilerin aynı destinasyonu bir daha tercih etmemesini beraberinde getirebiliyor İklim değişikliği etkilerinin bu şekilde devam etmesi halinde, turizm sektörünün yaz tatilleri anlayışını yeniden gözden geçirmek zorunda kalabileceği; turistlerinse seyahate çıktıkları mevsimi değiştirebileceği ifade edildi. İstanbul Ticaret Odası Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay da iklim değişikliğinin turizm tercihlerini değiştirmeye başlayacağını belirtti. “Sıcak hava dalgalarının etkileri açısından sadece Avrupa değil biz de risk altındayız” diyen Karacabay, turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve yayla turizmiyle, gittikçe yayılan karavan turizminin de gelecek dönemde ön plana çıkabileceğini söyledi.

Seyahat mevsimi değişebilir

Toronto Metropolitan Üniversitesi, Otelcilik ve Turizm İşletmeciliği Direktörü Prof. Dr. Frederic Dimanche, “Tüm ülkeler iklim değişikliğini ve bunun turizm üzerindeki etkisini azaltmak zorunda kalacak” derken, turizm açısından yangınlardan etkilenen bölgeler dışında iklim değişikliğinin Avrupa’yı geçtiğimiz yaz çok etkilemediğini belirtti. Araştırmada bahsi geçen Fransa, İspanya ve Yunanistan’ın iyi bir 2022 yazı geçirdiklerini söyleyen Dimanche, “İnsanların destinasyon seçimlerinde önemli değişiklikler yapması için Akdeniz ülkelerinde durumun yeterince kötüleştiğini görmemiz yıllar alabilir. Akdeniz, birçok Avrupalı ​​için favori destinasyon olmaya devam ediyor ve muhtemelen favori olmaya da devam edecek. Bu anlamda olabilecek en muhtemel değişim, yüksek sıcaklıklardan kaçınmak için seyahat mevsiminin değişmesi olacaktır” dedi.



Bu Haber 19.09.2022 - 08:11:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.