TFF açıklaması: Şike var karar yok

Mehmet Ali Aydınlar, Etik Kurulu’nun raporundan bir bölümü okurken şok bir ayrıntı da gözler önüne serildi. “Bazı maçlarda şike, şike teşebbüsü, teşvik primi veya teşvik primine teşebbüs oluştuğu kanaatine ulaşılmıştır” ifadesi dikkat çekti




Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, aldıkları kararlara gerekçe olarak Etik Kurulu’nun verdiği raporu ortaya attı. Sorular karşısında da bu rapordan bir bölüm okudu. Ancak bu bölümdeki özellikle bir paragraf “Şike, şike teşebbüsü, teşvik primi veya teşvik primine teşebbüs”ün varlığını doğruladı. İşte Aydınlar’ın okuduğu o ‘etik’ rapor:

BU DETAYLAR ÇOK TARTIŞILIR

“Kurulumuz incelemelerini kendisine tevdi edilen dosyadaki belgeler çerçevesinde ve bunlarla sınırlı olarak sürdümek zorunda kalmıştır. Bu zorunluluk sonrası bazı iddialar hakkında kanaat oluşturmaya yetecek bazı kişiler ilgili olarak da somut olayla ilgilerinin kurulamadığı görülmüştür. Gizlilik kararı sebebiyle tüm bilgi ve belgeleri ulaşmanın da hukuken imkansız olduğu gözden uzak tutulmamalıdır. Kurulumuz dosya içereğiyle sınırlı olarak yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda kanaat oluşturmaya yetecek şekilde kanıt bulunan bazı müsabakalarda eylemlerin, ilgili kişiler ve kişilerin eylem ve davranışlarının kulüplere izafesi mümkün olduğu durumlarda spor kulüpleri bakımından şike, şike teşebbüsü, teşvik primi veya teşvik primine teşebbüs oluşturduğu kanaatine ulaşmış, bazı müsabakalar bakımından ya da olaylarda adı geçen kişiler açısından ise kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı şeklinde görüş belirtmiştir. Bu şekilde karar verilen durumlarda şike veya teşvik primi vakalarının gerçekleşip gerçekleşmediği konusunda bir şüphe mevcuttur. Ancak bu şüphe doğrultusunda kanaat oluşmasına yetecek kanıt bulunmamaktadır.”

SAVCILIĞA GÖRE ‘ŞÜPHELİ’ ETİK KURUL’A GÖRE ‘KANIT YOK’

“Savcılığın gizlilik kararının kalkması veya iddianamenin düzenlenmesiyle birlikte delillerin kamuya açılmasından sonra yeni dellilere ulaşılması ve TFF yönetiminin yeniden kurulumuzu görevlendirmesi durumunda yeniden inceleme yapılması mümkündür. Kurulumuz ayrıca dosyadaki kanıtlar çerçevesinde bazı kişilerin savcılık evrakında şüpheli olarak belirtilmelerine rağmen somut olayla ilgisi gözüken yeterli kanıt bulunmadığı yönünde kanaat bildirmiştir.”

RAPORUN ŞİFRESİ: KÜME DÜŞME OLACAK
Futbolumuz için dün tarihi bir gündü. Federasyonun da tarihi bir karar alıp bazı takımları küme düşürmesi için el ovuşturanlar da vardı, olumsuz bir karar çıkmaması için dua edenler de. Hiçbirinin isteği gerçekleşmedi. Ama şimdilik...
İddianamenin beklenmesi kararı bazı kesimler tarafından eleştirilse de bana göre mevcut şartlar içerisinde, federasyonun soruşturmasının da ilk adımı olarak yerinde bir hamle.
Etik Kurulu’nun raporu ortada. Bazıları belki farkında değil ama KANAATE GÖRE ŞİKE DE VAR ŞİKEYE TEŞEBBÜS DE. TEŞVİK DE VAR, TEŞVİĞE TEŞEBBÜS DE. Raporda bu ifadeler açık açık yazıyor. Etik Kurulu’nun bu kanaati 7-8 maç için net. Verilecek karar da ortada. KÜME DÜŞÜRME.

SORU: Peki, kanaat bile bu cezayı uygulamak için yeterliyse, federasyon niye bu kararı almadı?
CEVABI İSE ŞU: Karar şimdilik kaydıyla alınmadı. Ama alınacak. Bundan kaçış yok. Federasyon adımları temkinli atıyor. Mehmet Ali Aydınlar hata yapmak, en ufak bir açık nokta bırakmak istemiyor. Üzülerek de olsa tarihi bir karar açıklayacak. Haliyle elinin güçlü olmasını istiyor ve bunda sonuna kadar da haklı. Konuşmasında gerekli mesajları da verdi. Gözlerden kaçsa da bazı noktalara özellikle vurgu yaptı. İddianamenin görülüp savunmaların alınmasını istiyor. Sadece onu bekliyor.

KARAR İÇİN TEŞEBBÜS BİLE YETİYOR
Futbol Disiplin Talimatı’nın “Müsabaka Sonucunu Etkileme” başlığında yer alan 55. maddesi şöyle: 1- Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.
2- Bu hükmü ihlal eden kişiler, 1 yıldan 3 yıla kadar men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası verilebilir.
3- İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere para cezası verilir. (Habertürk)


Bu Haber 16.08.2011 - 08:26:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.