Tax free yüzde 25 arttı, alışverişte kriz bitti

Tax free yüzde 25 arttı,  alışverişte kriz bitti
Tüm dünyayı derinden etkileyen global krizin etkilerinin azalması, alışveriş turizmine doping etkisi yaptı. Alışveriş turizmindeki yükselişi net bir şekilde ortaya koyan tax free harcamaları, Türkiye'de geçen yıla göre yüzde 25 artış gösterdi. Özellikle 15 alışveriş merkezindeki tax free merkezleriyle iadesini gümrüğe gitmeden alabilen turist, bu parayı yeniden alışverişte değerlendiriyor.


    Alışveriş turizmindeki en önemli payı ise İstanbul aldı. Artışta, kalkan vizeler nedeniyle İstanbul'a gelen turist sayısındaki yükseliş ve sayıları artan alışveriş merkezleri de etkili oldu. İstanbul'da ocak-temmuz döneminde tax free harcamalarında en fazla artışı gerçekleştiren ülkeyse vizenin kalktığı Lübnan oldu. Lübnan'ı yüzde 92'lik artışla ABD ve 72'lik artışla vizenin kalktığı diğer bir ülke olan İran izledi.
    Dünyada en çok vergi iadesi yapan şirketlerden biri olan Global Blue Türkiye Genel Müdürü Hülya Aslantaş, "Tax free harcamaları alışveriş turizminde krizin bittiğinin en büyük göstergesi. Sadece Türkiye'de değil, tüm dünyadaki ülkelerde tax free harcamaları artmış durumda. Kriz yılında hem Türkiye'de hem dünyada alışveriş turizminde yüzde 30 daralma yaşanmıştı. Bu yıl bütün dünyada aynı anda bir patlama var. Bulunduğumuz 38 ülkede tüm rakamlar ortalama yüzde 30-35 artmış durumda. Türkiye'de de bu artış oranı yüzde 25'lere ulaşmış durumda" diye konuştu.
    
    Kişi başı harcama düştü
    İstanbul'da tax free harcamaları ülkeler bazında kıyaslandığında hâlâ en yüksek alışveriş yapan ülkelerin başında Rusya'nın geldiğini kaydeden Aslantaş şunları söyledi: "Rusya'daki artış bu yıl ocak-temmuz döneminde bir önceki yıla göre yüzde 41 olarak gerçekleşti. En büyük artış ise vizenin kalktığı Lübnan'da yüzde 176 olarak gerçekleşti. Bunun yanında İstanbul'a sayı olarak çok az gelseler de Çin'deki yüzde 43 tax free harcamasındaki artış da oldukça dikkat çekici. Çünkü Avrupa'da herkes alışveriş turizminde Çinli turistin peşinde. Sayıları az olsa da bir Çinli turistin kişi başı yaptığı harcama miktarı ise 936 TL ile oldukça yüksek."
    Bir önceki yıl İstanbul'a gelen turistlerin kişi başı yaptıkları tax free harcama ortalamasının 715 TL olduğunu, rakamın bu yıl 694 TL'ye düştüğünü kaydeden Aslantaş şöyle devam etti: "Halen kişi başı en yüksek tax free harcaması yapan ülke 1183 TL ile ABD. Onu 1068 ile yurtdışında yaşayan Türkler, 1058 TL'yle de Birleşik Arap Emirlikleri izliyor. Kişi başı en az tax free harcaması gerçekleştiren ülkeyse 396 TL ile Mısır."
    
    15 AVM'ye tax free koydu
    Gelen yoğun talep üzerine Global Blue olarak geçen yıldan beri tax free ödemelerini artık sadece gümrüklerde değil, şehir merkezlerinde bulunan AVM'lerde de yapmaya başladıklarını anlatan Aslantaş, "Böyle bir uygulama kanunda olmasına rağmen Türkiye'de bugüne kadar uygulanmıyordu. Yeni sistem kurduk. Buna göre AVM'lerden alışveriş yapan turistler burada bulunan tax free noktalarında bir taahhütname imzalıyor ve ön bir avans şeklinde daha gümrüğe gitmeden vergi iadelerini alabiliyor. Şu anda 15 AVM'de bu hizmeti sunuyoruz" dedi. Aslantaş, AVM'lerde kurdukları sistem sayesinde tax free'den gelen paranın da yeniden alışverişe döndüğünü belirtti.
    
    En çok Araplar alıyor
    Bu yıl tax free ödemelerinde geçen yıla göre ciddi bir artış olduğunu belirten Cevahir Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Vahit İpekçi, "Geçen yıldan bu yana turistlere yapılan satışlar yüzde 50 oranında arttı. 13 aydır bu sistemi AVM'de biz de uyguluyoruz. İnsanlar tax free noktalarından nakit para aldıkları için bunu tekrar alışverişte kullanıyorlar. En çok alışverişi İranlılar ve Arap turistler yaptığı için en çok tax free ödemesini de onlara yapıyoruz" diye konuştu.
    Turistlerin gümrükte yapacağı tax free işlemlerini artık AVM'lerde de gerçekleştirdiğini kaydeden Olivium Genel Müdürü Aytaç Özçiçek, "Burada temel amaç onlara en iyi hizmeti vermek. Ortadoğuluların hepsi bu sistemi kullanıyor. Özellikle büyük miktarda harcama yapanlar için çok mantıklı bir sistem. Örneğin 50 bin TL para harcayan bir turist önemli miktarda vergi iadesi alabiliyor. O parayı da tekrar harcama yaparak değerlendiriyor" dedi.
    
    
    Şu anda Türkiye'de tax free ödemeleri tekstil ve ayakkabıda yüzde 8, elektronik, saat ve mücevheratta ise yüzde 18 olarak uygulanıyor. Türkiye'de turistlerin en çok yaptıkları alışverişlerin başında ise tekstil ve ayakkabı geliyor.


Bu Haber 24.08.2010 - 08:17:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.