Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım

Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım
4'üncü Belek Turizm Paneli'nin ikinci oturumunda spor turizmi ve medya ilişkisi tartışıldı. Oturumda öne çıkan iki temel nokta ise tanıtımın ve çok sayıda spor dalına hitap eden tesislerin eksikliği oldu.

Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım
Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım
Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım
Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım
Spor turizminde daha fazla tesis, daha fazla tanıtım

TurizmGuncel Antalya'dan bildiriyor

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği'nin (BEYUTAB) düzenlediği 4'üncü Belek Turizm Paneli'nin ikinci oturumu 'Spor Turizmi ve Medya' başlığı altında yapıldı. Gazeteci ve yorumcu Aziz Üstel'in moderatörlüğünü yaptığı oturumun konukları CNN Türk Spor Müdürü Faik Gürses, İstanbul Europa Race Organizasyon Komitesi Başkanı Cumali Varer, TV8 Spor Koordinatörü Faik Çetiner, Türkiye'nin tanıtım yüzü olarak seçilen model Tülin Şahin ve spor yorumcusu Kaya Çilingiroğlu'ydu.

GOLF BELEK'İN DIŞINA DA YAYILMALI

Moderatör Aziz Üstel oturumun açılışında yaptığı konuşmada: "Spor turizminin dünyada çok uzun bir geçmişi yok. ABD'de baseball ile başladı. Bugün ise sadece Tampa Bay bölgesi yılda 1.8 milyar dolar golf turizmi geliri elde ediyor. Türkiye'de ise spor basının spor turizmine katkısı sıfır. Günde 30 sayfa spor sayfası yayınlanıyorsa bunun 29.5'i futbola ayrılıyor. Golf sahalarının Belek dışında başka bölgelere de yayılması da gerekiyor. Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun bunu tek başına yapması çok zor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda hamle yapması gerekiyor. Hazine'nin elinde birçok uygun arsa var. Bunlar federasyona tahsis edilebilir. Tabi birer dilek ve bu dileklerin hepsinin bir dilek olarak kalacağına %90 eminim" dedi.

Oturumda ikinci olarak Türkiye'nin tanıtım yüzü olarak seçilen Tülin Şahin söz aldı. Şahin kısa konuşmasında "Mesleğim gereği sürekli spor yapıyorum. Sporu hayatımın merkezi yaptım. Sporun sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın yolu olduğunu düşünüyorum. Dünyanın neresinde olursam olayım mutlaka spor yapıyorum. Spor özveri, disiplin, başarı, inanmak, demokrasi demektir. Türkiye'yi sporla tanıtmalıyız. Türkiye'yi sporla çok daha fazla tanıtmalıyız" sözlerini söyledi.

BELEK OPEN NEDEN OLMASIN?

Aynı zamanda bir golf sporcusu olan spor yorumcusu Kaya Çilingiroğlu oturumda şunları söyledi:  "12 senedir golf oynuyorum. Hawai'den Yeni Zellanda'ya kadar birçok ülkede oynadım. Değişik sağlarda oynamadan olmaz. Golfte esas olan sürekli yeni sahalarda oynayıp, tecrübe etmektir. Bu bölgeye çok geldim, çok oynadım. Babamın adına 7 tane turnuva da düzenledim. Türkiye'nin golf turizmi geleceğini çok parlak görmüyorum. 22 milyar dolarda 180 milyon dolar getirisi sağladığı söyleniyor. İspanya'ya 5 milyar dolar golf turizmi getirisi var. Tine Portekiz de turizm gelirlerinin %10'unu golften sağlıyor. Bizim tesislerimiz dünyanın hiçbir yerinden daha geri seviyede değil. Neden daha pahalıya satamıyoruz? Neden insanlar başka ülkeleri tercih ediyorlar? Çünkü biz ülkemizi gereğince tanıtamıyoruz. Bu ülkede artık PGA Avrupa Turnuvası yapılmalı. Bunun ülkeye maliyeti 6.5 milyar dolardır. Ancak dünyanın en iyi oyuncuları ülkemize geldiği zaman bütün dünya 'Belek Open'ı izler ve Türkiye'nin inanılmaz tanıtımı olur. Saatlerce canlı yayınlardan ülkemiz izlenir. Dünya Amatör Golf Şampiyonası'nın ülkemizde düzenlenecek olması elbette kazanımdır ama önemli olan profesyonel organizasyonlar yapmaktır. Bunu başarırsak 50 Euro'ya sattığımızı 100 Euro'ya satabiliriz. Bu kalitede saha ve tesislerde dünyanın hiçbir yerinde bu paralara golf turizmine katılamazsınız."

TÜRKİYE'DE YETERLİ TESİS YOK

Oturumda Kaya Çilingiroğlu'nun ardından CNN Spor Müdürü Faik Gürses söz aldı. Gürses: "Belek'in de bulunduğu bu yarımada son 15 yılda inanılmaz biçimde büyüdü. Ancak herkes sadece otel yaptı. Golf ve futbol günümüzde revaçt ama ben spor turizmiyle ilgili bir faaliyet göremiyorum. Bu yarımadanın içindespor adına daha büyük adımlar atılmalı. Bu yarımadada bisiklet yolu, yürüyüş yolu yok. Buraya birçok spor kulübünün eşleri de geliyor. Eşleri için de sportif tesislerin olması lazım. Sadece fitness merkezleriyle bu iş olmaz. Bellek'in golf+spor=büyüme formülünü kullanması gerekiyor. 2010 yılında bu bölgeye 30 milyon kişinin geleceği söyleniyor. Bu gerçekten çok çok büyük bir rakam. Bellek golfün dışında tüm sporları kucaklayacak bir yere dönüşmeli. Çünkü buraya 20 sene daha otel yapılsa kaldırabilecek bir bölge burası. Dünyanın başka hiçbir yerinde böyle bir avantaj söz konusu değil. Biraz daha Bellek'i komple bir spor merkezi haline getirmek için özveri göstermeliyiz. Türkiye'de spor alanlarının envanterini tam çıkaramıyoruz. Ağrı'daki bir sporcu Şanlıurfa'ya spor yapmaya gitmek zorunda kalıyor ve sadece yol altı saat sürüyor. Atina'da olimpiyatlar için yapılan tüm tesisler şu anda çürümeye bırakılmış durumda. Bellek'e diğer sporlar açısından da bakmalıyız. Türkiye'de başarı hikayeleri içeren spor faaliyetleri oldukça her haber manşete çıkacaktır"dedi.

TURİZMCİLER MARKETİNGE YETERLİ ÖNEMİ VERMİYOR

Avrupa'daki tek yat turunun organizötörü olan Cumali Varer oturumda yaptığı konuşmada tanıtımın ve marketingin önemini vurguladı. Cumali Varer konuşmasında şunları söyledi:  "Avrupa turunu organize ederken  İstanbul bir parçası olsun diye çok dayattım. Bunun da tek sebebi Türk olmamdı. Ancak organizasyon için ilk anlaşmayı imzaladığımız şehir Barselona'ydı. Hem de beni onlar buldular. İstanbul'la ise en son şehir olarak anlaşma yapabildik. Çünkü bürokrasiyle uğraşmak zorunda kaldık. Turizmciler marketingin önemini henüz anlayamadı. İspanya'ya giden bir turist 1000 lira harcıyor, Türkiye'de 200 lira harcıyor. Bunun nedeni marketinge yeterince önem vermememiz. Bu yüzden para kaybediyoruz. Sırf birlikte olup inisiyatifimizi kullanmadığımız için. Ben Cannes'da yaşıyorum. Orada turizmcilerle taksiciler bile turizmin geleceğini tartışmak ve fiyatları belirlemek için bir araya geliyor. Turizmciler sportif organizasyonlara sadece turizm açısından bakmamalılar. Bu aynı zamanda inanılmaz bir tanıtımdır.  Tanıtım için de uluslararası boyutta medyatik spor organizasyonlarının düzenlenmesi gerekiyor."

Panelin ikinci oturumunda son sözü alan TV8 Spor Koordinatörü Faik Çetiner de şunları söyledi: "1977 - 78'li yıllarda Antalya'da  köhne stadlar vardı, şimdi de köhne statlar var. Sporun spor turizmine katkısı inanılmaz boyutlardadır ama Antalya'da salon yok. Sırf nu yüzden 2010 Basketbol Şampşyonası Kayseri'ye alındı. Bölgenin büyük organizasyonlara imza atması, böyle kendini tanıtması lazım. Bugün Antalyaspor neden Roberto Carlos gibi isimleri almaz. Bu şehrin bu kadar parası elbette var. Antalya'nın yüzde yüz şampiyonluğa oynayacak bir futbol takımına sahip olması ve kendini tanıtması lazım. "

4'üncü Belek Turizm Paneli ikinci oturumun ardından, plaketlerin dağıtılmasıyla sona erdi.





Bu Haber 09.04.2010 - 17:16:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.