Schengen vizesi artık dijital olarak verilecek

Schengen vizesi artık dijital olarak verilecek

Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenleme AB Komisyonu’nda kabul edildi.


Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Schengen vizesi için internet üzerinden başvuru yapılmasına olanak tanıyan yeni düzenlemeyi kabul etti.

AB’nin gerekli altyapıyı hazırlamasının ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Schengen vizesine tabi ülkelerin vatandaşları, belirli koşullar dışında konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmeden, online vize başvurusunda bulunabilecek.

BBC’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, AB Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen yeni düzenleme, komisyonun onayının ardından AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Yasal düzenleme 20 gün sonra yürürlüğe girecek.

AB Komisyonu’na göre, internet üzerinden Schengen vizesine başvuru yapma olanağı, vatandaşlar ve başvurunun işlenmesi açısından büyük bir gelişme olacak.

AB yetkililerine göre, dijital Schengen başvuruları, vize etiketinin sahteciliği ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin güvenliğini de artıracak.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, AB Komisyonu tarafından bir vize başvuru platformu oluşturulacak.

Bazı istisnai durumlar dışında Schengen vizesi başvuruları, tek bir web sitesi üzerinden yapılacak. AB’ye ait bu site, başvuruyu, ilgili birlik üyesinin ulusal vize sistemlerine iletilecek.

Örneğin Hollanda, Almanya, Macaristan ya da herhangi bir AB üyesi ülke için Schengen vizesi başvurusu, sadece, komisyon tarafından oluşturulan internet sitesine yapılacak.

Sistem, eksiksiz yapılan başvuruları, seyahat planlanan ülkenin ulusal vize sistemine aktaracak. Vize başvurusu sahipleri, AB tarafından hazırlanan internet sitesine, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek. Vize için talep edilen tüm veriler, internet sitesine girebilecek. Başvuru sahipleri, vize ücretlerini de bu site üzerinden ödeyebilecek.

Vize talebine ilişkin sonuçlar da bu site üzerinden başvuru sahiplerine iletilecek.

Schengen vizesi için konsolosluklara şahsen başvuru, prensip olarak sadece ilk kez başvuru yapanlar; biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni seyahat belgesi (pasaport) olanlar için gerekli olacak.

Vize talep eden kişi, birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek isterse, platform, kalış süresine göre bu ülkelerden hangisinin başvuruyu incelemekle yükümlü olduğunu otomatik olarak belirleyecek.

Yeni düzenlemeye göre vizeler, kriptografik olarak imzalanmış 2 boyutlu barkod şeklinde dijital formatta verilecek. Böylece sahte ve çalıntı vize etiketleriyle ilgili güvenlik riskleri en aza indirilmiş olacak.



Bu Haber 14.11.2023 - 14:04:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.