Sahte çek, piyasayı sarsıyor

Sahte çek, piyasayı sarsıyor
Çek sahibi ile ilgili sorgulama yapılabilmesi sayesinde karşılıksız çekte düşüş yaşanırken bu kez de sahte çekte patlama yaşandı. Yılda 75 milyon çek yaprağı el değiştirirken sahte çek adedi 5 milyon olarak ifade ediliyor. 100’e yakın sanayi ve ticaret odası önlem alınması çağrıda bulundu. Odalara gönderilen yazılarda ise çalışmanın sürdüğü bildirildi.

 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ortak çalışması sonrası, bir yıl önce çek sisteminde önemli bir değişiklik getiren bir proje hayata geçirildi. Anılan sistemde çek sahibi ile ilgili bilgi edinme imkânı doğdu. Böylelikle karşılıksız çekte son bir yılda yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı.
 
Ancak şimdi de, sahte, kayıp ve çekte patlama yaşanıyor. 100’e yakın sanayi ve ticaret odası üyelerinden gelen şikâyetler sonrası TOBB ve TBB’ye başvurarak, mevcut sistem üzerinden sahte, çalıntı ve kayıp çeklere ilişkin sorgulamanın da yapılmasını istedi.

BÜYÜK FİRMALARIN ADI KULLANILIYOR

Sahte çekte en sık başvurulan yöntem, piyasada itibarı olan ve büyük firmaların adının kullanılması. Üretilen sahte çeklerin yaprağı piyasada 150-200 TL’den satılıyor. Çalıntı çekler de ayrı bir sektör olmuş durumda. Bir çekin iptal davası asgari 3 ay kadar sürüyor. 3 aylık sürede anılan çek yaprağı en az 10 kez el değiştirebiliyor. Bu da, çok sayıda firmanın zincirleme mağduriyet yaşamasına yol açabiliyor.

ÇOK SAYIDA OPERASYON DA YAPILDI 

Sahte ve çalıntı çeklerle ilgili Emniyet’in yaptığı kimi operasyonlar ve olaylar medyaya da yansıdı. En son geçtiğimiz şubat ayında İstanbul Üsküdar’da yapılan soygunda bir miktar para ile birlikte 600 bin TL değerinde çek de çalındı. Yine geçtiğimiz şubat ayında Ankara’da sahte çeklerle 10 milyon TL’lik dolandırıcılık yapmakla suçlanan 13 kişiden 9’u tutuklandı. Benzer bir operasyon da Bursa'da yapılmış 56 kişi gözaltına alınmıştı. Ünlü Oyuncuya Yasemin Dabak da sahte çek mağdurları arasında yer almıştı. (Dinçer Gökçe- Hürriyet.com.tr)


Bu Haber 07.04.2014 - 10:34:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.