Rusya’da seyahat kaosu: Kime serbest, kime yasak?

Rusya’da seyahat kaosu: Kime serbest, kime yasak?

Rus turizm sektörü, seferberlik ilanının ardından seyahatler kurallarının netleştirilmesini istiyor. Federasyon düzeyinde alınmış kararlar olmadığı ülke genelinde büyük bir kafa karışıklığı yaşanıyor.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Bazı bölgelerde seyahat yasak

Seferberlik ilan edilen Rusya'da askere alımlar devam ederken, seyahatler konusundaki karmaşa da sürüyor.

Rusya'nın bazı bölgelerinde askerlik hizmetinden sorumlu olan ve seferberlik emri bulunan hiç kimsenin bulunduğu bölgeyi terk etmesine izin verilmediği belirtiliyor. Buna karşın, seferberlik halinde seyahatlerin nasıl olacağına ilişkin kuralların netleştirilmediği ve bu nedenle hem seyahatçilerin hem de seyahat şirketlerinin sorun yaşadığı ifade edildi.

Federal düzeyde alınan karar yok

Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Teşkilat ve Seferberlik Ana Müdürlüğü temsilcisi Vladimir Tsimlyansky tarafından 22 Eylül akşamı yapılan açıklama da da bu konuya açıklık getirilmediği ifade edildi.

Bölgelerden çıkış yasak

Bu konuda merkezi bir karar olmamadığı, her bir idari bölgenin kendi kararlarını (bu kararlar genelde birbirinin tekrarı) uyguladığı belirtiliyor. Buna göre çoğu bölgede, kişisel çağrı alan tüm subay, teğmen, asteğmen, çavuş, üstçavuş, asker ve yedek denizcilerin bulundukları bölgeden ayrılmaları yasak.

Hangi bölgelerde yasak uygulanıyor?

Ancak bazı bölgelerde, seferberlik emri olmayanların ve sıradan vatandaşların da bulundukları bölgelerden çıkmalarının yasak olduğu kaydedildi. Medyada yer alan haberlere göre Dağıstan, Tataristan, Yakutya, Amur Bölgesi, Voronej bölgelerinden ayrılmak fiilen yasak. Bazı haberlerde Kuzey Osetya, Kursk, Nizhny Novgorod, Samara, Smolensk, Chelyabinsk ve Tver için de benzer bir durumun söz konusu ileri sürülüyor. Seferberlik Moskova'da da var ancak burada herhangi bir seyahat kısıtlaması bulunmuyor.

Rosturizm: Federal düzeyde alınmış bir karar yok

Rusya'da seferberlik dönemi seyahat kurallarının Federasyon düzeyinde açıklanmamış olması seyahat şirketlerini ve vatandaşlarını mağdur ediyor, Rus seyahat şirketleri devletten açıklama bekliyor.

Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Dguzova "Şu anda sahip olduğumuz bilgilere göre seferberlik tebligatı almayan herkes seyahate çıkabilir. Federal düzeyde alına herhangi bir kısıtlayıcı tedbir konusunda bilgimiz yok. Ayrıca, seyahate çıkacak olanlar asker kayıt ofisi ile iletişime geçerek durumunu netleştirebilir." açıklamasını yaptı.

Seferberlik emri olan yolculara para iadesi yapılması gerekiyor

Rus seyahat sektörü ise hükümetin duruma el atmasını ve konuyu netleştirmesini istiyor. Bir turizmci "Seferberlik emri olan yolcuların paralarının iade edilmesi gerekiyor. Burada pandemi dönemindeki gibi bir mücbir sebep var. Ama bu sefer mücbir sebebin tarafı aileler." dedi.

Bir başka turizmci ise, "Seferberlik emri dolayısıyla müşterinin iptal etmek zorunda kaldığı turun para iadesine ilişkin koşulların bir an önce belirlenmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hem askerlik hizmetinden sorumlu olanlar hem de seferberlik emri olanlar

Rus turizm sektörü, seferberlik celbi alan veya almayan yolculara hizmet verme konusunda nasıl hareket edeceği konusunun netleşmesini bekliyor. Söz konusu beklenti sadece yurt dışı turları için değil, Rusya içi turlar ve seyahatler için de geçerli.

Verili durumda büyük ihtimalle hem seferberlik emri alanların hem de askerlik hizmetinden sorumlu olanların bulundukları bölgeleri terk etmelerine izin verilmeyeceği ifade ediliyor



Bu Haber 24.09.2022 - 11:57:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Karmakarışık

    Namik Kemal Erdem 24.09.2022 - 05:18

    Hiç bir durum beli olmuyor. biriler var diyor başka biriler yok diyor.fakat gerçek olan 24 saat gezen gruplar var.kapi kapı dolaşıyorlar . İnsanları korku sardı hükümet yok diyor ama gerçek olan görmek lazım.aslinda bazı konular hiç yabancı değiliz.ya benden ya benden sistem orada vardır. İnsanlar evinde çocuklara ekmek mi alsın yoksa akrabasına kurşun mu atsın.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.