Oya Narin'den fon açıklaması: Gerisi teferruat!

Oya Narin'den fon açıklaması: Gerisi teferruat!
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, 300'den fazla otelin tahsis süresini uzatmak için başvuru yaptığını açıkladı. Cironun yüzde biri olarak öngörülenTurizm Fonu ile ilgili de konuşan Narin, ''Çıkacak kanun son derece doğru, gerisi biraz teferruat.'' ifadelerini kullandı.

SÜRE UZATIMI İÇİN 300'DEN, İMAR BARIŞI İÇİN 500'DEN FAZLA BAŞVURU YAPILDI

Şu ana kadar 300'den fazla otelin tahsis süresini uzatmak için başvuru yaptığını açıklayan TTYD Başkanı Oya Narin, söz konusu otellerde yenileme ve inşaya 10, tahsis bedeli için de 2.8 milyar liralık yatırım yapılacağını belirtti.

Sabah gazetesinden Betül Alakent'e konuşan Oya Narin, Ortalama 800 yataklı oteller, yaklaşık 20 yıl daha süre uzatımı planlıyor. Süre uzatım bedeli olarak yaklaşık 2.8 milyar TL'lik ödemenin yapılacağını öngörüyoruz. Bu tesislerin 20'sinin yıkılıp yeniden yapıldığı düşünüldüğünde 5 milyar TL'lik bir yatırım hacmi oluşur. Yenileme yatırımı için de 5 milyar TL harcanır. Bunda kiralama bedelleri dahil değil. Yani yenileme, yıkıp yapma ve süre uzatımı için 5 yılda 13 milyar TL'lik yatırım yapılacağını düşünüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

İmar barışına başvuran otel sayısının ise 500'ün üzerinde olduğunu kaydeden Narin, başvuruların devam ettiğini söyledi.

''YABANCI SERMAYE 99 YILA ALIŞIK''

Ortadoğu, ABD ve Avrupalı grupların İstanbul, Bodrum, Antalya gibi destinasyonlara yatırım yapmak istediğini belirten Narin, Ancak uluslararası sistemde bu süre 99 yıl olarak şekilleniyor. Yabancı sermaye bu sisteme alışık. Bu konuda bir çalışma yapılırsa yabancı sermaye akışı daha da hızlanacaktır. Tüm bunlara rağmen şu anda da çok güçlü bir ilgi var. Yatırımın yanı sıra yabancı markaların da ilgisi yüksek.'' şeklinde konuştu.

İSTANBUL'DA 2 BİN KİŞİLİK FORUM YAPILACAK

Turizme ne kadarlık yabancı sermaye girişi olur? Şu anda bunu söylemek zor ancak biz yabancı sermaye gelişini hızlandırmak ve tarafları bir araya getirmek amacıyla Ekim 2019'da İstanbul'da büyük bir turizm yatırım fonu forumu yapacağız. Uluslararası bir etkinlik olacak. Dev fonlar ve markalarla, yatırımcıları bir araya getireceğiz. İşin profesyonellerine açık bir organizasyon olacak. Bu organizasyonda 2 bin kişi bir araya gelip network yapacak.

Otelcilerden cirolarının yüzde 1'ini almayı hedefleyen Turizm Fonu ile ilgili de değerlendirme yapan Narin şunları söyledi:

''SON DERECE MEMNUNUZ''

''Böyle bir fonun hayata geçiriliyor olmasından dolayı son derece memnunuz çünkü dünyada sistem de bu şekilde fonlarla ilerliyor. Özel bir fonun kurulması ve turizm amaçlı bu fonun kullanılması gerekiyor. Ancak süreç henüz bitmedi, fon meclise gidecek orada kanunlaşacak ve sonrasında hayata geçecek.

''ORAN YÜKSEK AMA , KANUN DOĞRU GERİSİ TEFARRUAT''

Turizm sektörü çok büyük sıkıntılar yaşadı, şimdi tekrar yükselme sürecine girdi ancak geçmiş dönemin ağırlığı var. Konaklama sektöründe cirodan yüzde 1'lik payın fona aktarılması demek, kârda yüzde 3-4 hatta bazı otellerde yüzde 7'ye kadar çıkması anlamına gelir. Bu otelci için ağır bir yük. Ancak fonun çok ciddi katkılarının olacağına ve bunun neticelerini de 1-2 yıl içinde alacağımıza inancımız tam. Çıkacak kanun son derece doğru, gerisi biraz teferruat.''



Bu Haber 11.01.2019 - 11:17:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Levent 11.01.2019 - 01:15

    Management fee : Teferruat. Franchising fee : Teferruat. %1 cirodan pay : Teferruat. İmar barışında 1000 m2 ile 10 m2. aynı : Teferruat.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.