Otel zinciri liderleri başarılarının sırlarını paylaştı

Otel zinciri liderleri başarılarının sırlarını paylaştı

Konaklama sektöründe başarıyı yakalamış, hali hazırda büyük zincirlerde üst düzey pozisyonlarda görev yapan isimler, başarılarının sırlarını anlattı.


2023 Hunter Hotel Investment Conferance'ın “Perspectives on Leadership” panelinde konuşan otel liderleri, başarılı liderleri başarısız liderlerden ayıran özellikleri anlattı.

Liderlerin liderlik tarzları farklılık gösterse de birçok liderin hemfikir olduğu bir şey var: Her çalışan kendi yetenekleriyle, içinde bulunduğu ekibe katkı sağlar ve dolayısıyla başarı da insanların oldukları kişi olmalarına izin vermekten geçer. 

“Çalışanlara zaman ayırabilmek fark yaratır”

Hilton'un Kuzey, Orta ve Güney Amerika'dan sorumlu başkanı Danny Hughes, şirket kültüründe fark yaratan şeyin, bulunduğunuz ana odaklanabilmek ve çalışanlara zaman ayırabilmek olduğunu söylüyor. Bir liderde rahatlığın ve rehavetin olmaması gerektiğini düşünen Hughes, ''Her şey yolunda diye düşündüğünüz anda bile aslında ilgilenmeniz gereken sorunlar var olmaya devam etmektedir, bu sorunların farkında olmak zorundasınız.” ifadelerini kullanıyor.

İnsanlarla iyi ilişki kurmanın formülünün karşıdakiyle ortak noktalar bulmak olduğunu söyleyen Hughes ''Arkadaşların olmasını istiyorsan insanlarla arkadaş ol.'' tavsiyesinde bulunan Hughes ''Çeşitlilik, sürdürülebilirlik sağlamaya çalışmanız veya harika ilişkilere sahip olmanız fark etmez; şirketin bir vizyonu var ve hepimizin bu vizyonu yaşatmak bir fark yaratması gerekiyor.'' açıklamasını yapıyor.

“Çalışanlara emirler veren bir lider olmak istemem”

IHG Hotels & Resorts Kuzey, Orta ve Güney Amerika Geliştirme Müdürü Julienne Smith, 20 yıl önce endüstriye ilk girdiğinde ona en çok yardım eden şeyin akıl hocalarına sahip olmak olduğunu söyledi. Smith o zamanki akıl hocalarının ''Müzakerenin nasıl ilerlediğini takip et'', ''Şu buluşmaya git'', ''Yönetici kadrodan biriyle tanış ve ona kendini tanıt'' gibi tavsiyelerle kendisine yardımcı olduğunu söyledi. O zamanki akıl hocalarının kendisine yardımcı olduğu gibi şu an da kendisinin gençlere yardımcı olduğunu belirten Smith, kendisinden tavsiye isteyen herkese yoğun bir takvime sahip olsa dahi zaman ayırıp yardımcı olmaya çalıştığını söyledi. Smith, ''Biri bana ulaşıp benden hikayemi anlatmamı istediğinde mutlaka zaman bulup o kişiye hikayemi anlatırım. 15 dakika sonra olabilir, önümüzdeki ay olabilir ama o zamanı mutlaka bulurum, o tarz isteklere 'evet' demek ve kendi hikayeni onlarla paylaşmak önemlidir.” diyor.

Çalışanlara emirler veren ve onlardan spesifik görevleri yapmasını isteyen bir lider olmak istemediğini belirten Smith, ''Bu tarz bir liderlik işe yaramaz. Her çalışan masaya kendi yeteneklerini ve becerilerini sunar. Bence dolayısıyla bu tarz bir liderlik insanların yaratıcılığını sınırlar. Benim çeşitliliğe ihtiyacım var, bu yüzden insanların oldukları kişiyi olmalarına izin vermek onları daha güçlü hale getirir.'' açıklamasını yaptı.

“Liderlikte en önemli özellik şefkat”

Red Roof Başkanı George Limbert, diğer liderlerde gördüğü en iyi özelliğin şefkat olduğunu ve kendisinin de bu özelliği kazanmaya çalıştığını söyledi. Limbert, hayatın zorlaştığı dönemde dahi şefkat duygusunu kaybetmemenin bir liderin yapabileceği en önemli şeylerden biri olduğunu söyledi. En iyi fikirlerin her zaman en yüksek kademe çalışanlardan gelmediğini ifade eden Limbert, dolayısıyla daha alt kademede olan çalışanları göz ardı etmemek, onların fikirlerine değer vermek gerektiğine dikkat çekiyor.

İnsanlarla iyi ilişkilere sahip olmanın franchise antlaşmaları yapma ve kitlelerle etkileşim kurmanın anahtarı olduğunu söyleyen Limbert ''Franchise anlaşmaları yaptığımız şirketlere ortaklarımız gibi davranıyoruz. Covid, sahip olduğun kitle ile olan ilişkilerinin iyi olmasının ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. Kitlemizin bir parçası olduğumuzu her zaman hissettik ancak Covid döneminde kitlemiz aracılığıyla doktorlar ve hemşireler barındırabiliyor olmak kitlemizle olan bağımızı daha da güçlendirdi.  Artık kitlemizle olan ilişkilerimize daha çok önem veriyoruz. Amacımız artık sadece iyi bir kurumsal vatandaş olmak değil aynı zamanda endüstri olarak karşılaştığımız sorunlara yardımcı olabilmek.” açıklamasını yaptı.

''Şirketimizde ömür boyu süren arkadaşlıkların kurulduğu bir kültür oluşturduk”

Rockbridge Capital CEO'su ve kurucu ortaklarından Jim Merkel, örnek aldığı insanların merhamete inanan, ortamın en gergin olduğu anlarda dahi sakinliğini koruyan ve saygı göstermenin gerekli olmadığı zamanlarda bile insanlara saygı gösteren insanlar olduğunu söyledi.

Bir liderin kim olduğu ve nasıl bir kültüre sahip olduğu konusunda açık olması gerektiğini söyleyen Merkel, Rockbridge'i kurarken hedefinin kendini zorlayabilen ama aynı zamanda şirket içinde ve şirket dışında arkadaş olabileceği insanlarla çalışmak olduğunu söylüyor. Merkel, “Şirketimizde ömür boyu süren arkadaşlıkların kurulduğu bir kültür oluşturduk. Şirketten ayrılmalarına rağmen hala çok yakın arkadaş olan insanların olması gerçekten çok güzel bir şey.” değerlendirmesini yapıyor.

“Liderlik tarzı kişisel deneyimler ile belirlenir”

Vision Hospitality Group CEO'su Mitch Patel, bir kişinin liderlik tarzının kişisel deneyimleri ile belirlendiğini düşünüyor.

Üniversiteden sonraki ilk işinde patronunun ondan spesifik bir görevi yerine getirmesini istediğini söyleyen Patel, ''Beni tanımak için hiç çaba sarf etmedi. Kim olduğumu, nelerden hoşlandığımı, hobilerimi, ailemi hiç merak etmedi. Onun için tek önemli olan şey onun için neler yapabileceğimdi. Beni bir insan olarak tanımak onun için önemli değildi. Vision Hospitality Group'ta lider olarak çalışmaya başladığımda asla onun gibi bir lider olmayacağıma ve firma kültürümüzde asla o tip bir kültüre yer vermeyeceğime dair kendi kendime yemin ettim.'' diyor.

“En başarılı şirketler insanı en ön plana koyanlar”

Dünyanın en başarılı şirketlerinin insanı en ön plana koyan şirketler olduğunu söyleyen Patel, ''Bana göre iki tür yönetim var; birinci tür, insanları korkuyla yönetmek. Ancak bu ne kadar istikrarlı bir yönetim olur? Dünyadaki en stratejik düşünen, en akıllı insan olabilirsiniz ama bu tür bir yönetimi benimsediğinizde bir noktadan sonra kendi kendiniz tarafından yönlendirilmeye başlarsınız. Bunun yerine ikinci tür olarak gerçek, derinden bir hayranlıkla ve karşılıklı saygıyla yönetimi seçebilirsiniz. Biz, bu bahsettiğim değerlere ve inançlara sahip olan çalışanlar arıyoruz. Bizim değerlerimize ve inançlarımıza sahip olmayanlar ekibimizin bir parçası olamaz.” diyerek yönetici ile çalışan arasındaki saygı ve anlayışa dikkat çekiyor.



Bu Haber 05.04.2023 - 16:46:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.