Otel sahiplerine şok: Birileri otelinizin önüne su sporları tesisi kurabilir

Otel sahiplerine şok: Birileri otelinizin önüne su sporları tesisi kurabilir
Turizm amaçlı su sporları yönetmeliğinde kafalar karışık. Su sporu parkurlarının düzenleme yetkisinin valiliklere verilmesi, otelcilerin kendi tesislerinin önündeki su sporları alanlarını kiralama zorunluluğunu beraberinde getirdi. Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yeterlilik Belgesi ile Turizm Danışma Bürolarına başvurmayanlar, otellerinin önündeki su parkurunun başkaları tarafından işletilmesi sürpriziyle karşılaşabilirler.


Turizm Güncel - ÖZEL
 
27855 sayılı Resmi Gazete'de yayınlarak yürürlüğe giren Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği, devlet kurumlarıyla otelcileri karşı karşıya getirdi. Yönetmeliğe göre su sporları parkurları düzenleme yetkisinin valiliklere verilmesi ve otelcilerin buralarda tesis kurabilmeleri için ilgili kuruma başvurarak tesislerine yakın yerlerdeki su sporları tesisini kiralamaları gerekiyor. Tesislere gönderilen bildirimde,işletme sahiplerinin, söz konusu bilgilendirme yapıldıktan sonra 15 gün içinde Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yeterlilik Belgesi ile beraber Turizm Danışma Bürolarına başvuruda bulunması gerekiyor.
 
BAŞVURU YAPILMAZSA, ÜÇÜNCÜ BİR KİŞİYE KİRAYA VERİLEBİLİR

 
Yönetmelikte, bir işletmeye yakın yerlerde bulunan su sporları parkurunun işletme hakkının ilk elden o işletmenin hakkı olduğu belirtilirken, başvuru yapılmaması, ya da parkuru kendi adına işletecek ikinci bir işletme ile anlaşmadığı taktirde, ilgili parkurun üçüncü kişilere kiraya verilebileceği belirtiliyor. Bu durum da, bir tesisin önünde üçüncü kişilerin su porları parkuru işletebilmesini beraberinde getiriyor.  Böyle bir durumun otel sahibiyle su sporları parkurunu işleten  firmayı karşı karşıya getirip sıkıntı yaratmasından endişe ediliyor. 

BETUYAB; MAL SAHİBİYKEN, KİRACI MI OLACAĞIZ?


Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan BETUYAB Başkanı Cemil Uğurlu, geçtiğimiz günlerde Serik Kaymakamlığı’ndan 47 otele bir yazı gönderildiğini ve su sporları ihalesinin bundan böyle kaymakamlıklar aracılığıyla yapılacağının duyurulduğunu bildirdi.
 
Uğurlu, bu konudaki gelişmeleri şöyle aktardı;
 
“Deniz sahillerinde otellerimizi kurduk.. Önce ecriimisil ödeyeceksiniz dediler, kabul ettik, ödüyoruz. İskeleler yapıldı, onlara da ecrimisil denildi, ödüyoruz. Serik Kaymakamlığı’ndan bütün tesislerimize bir yazı geldi. .”Biz sahillerdeki su sporlarını ihaleye çıkarıyoruz. Bunları da Köye Hizmet Götürme Birliği’ne aktaracağız.  Ama sizin de adaylarınız varsa, ihaleye katılın” diyorlar.
 
ŞİMDİLİK SEZON SONUNA ERTELENDİ AMA…
 
Bizim burada müstakil tapularımız var. Bu tapu bizdeyse, yabancı müşteri gelemez. Bir tesis için en kötü ihtimalle 100 milyon dolar harcayan biz, böyle bir haksızlıkla karşı karşıyayız. Sezon başladığı için yaptığımız müracatlar sonrasında bu işi sezon sonuna ertelediler. Sezon sonu tekrar böyle bir şey düşünülüyor, bunun şiddetle karşısındayız. Biz kiracı olamayız. Güvenlik var, yabancı birini oraya sokmamaz mümkün değil. Bizim tesisimiz ve yatırımımız... Başka birine buraları ihaleye vermek mümkün değil. Kirayı zaten ödüyoruz ama bir yabancıya verilmesine asla tahammülümüz olamaz
Sayın Bakanımıza da konuyu aktardık, takip edeceğini söyledi. Bundan sonra devamlı mücadele edeceğiz.
 
 
İSMET GÜRAL DA TEPKİLİ

Antalya Kemer’deki Güral Premier Tekirova’nın sahibi,  Güral Porselen’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral da aynı sorunla karşılaştıklarını anlattı. Güral, şunları söyledi;
 
Kemer bölgesinde kaymakamlıktan bir yazı geldi, biz Maliye Bakanlığı’na müracat ettik, henüz yanıtını almadık ama bundan sonra deniz kenarlarında su sporları yapılması için ‘biz ihaleye çıkacağız, bizim ihaleye çıktığımız insanlar sizin tesislerinizin önünde bu yatırımları yapacaklar’ diyorlar.
Bu uygun bir şey değil. Zaten bu alanlar için ecrimisil ödeniyor.
 
TANIMADIĞIMIZ İNSANLARI NASIL TESİSİMİZE SOKARIZ?
 
Tesisler tanımadıkları birtakım insanları kendi tesislerinde su sporları yaparken bulacaklar. Bunların sorumlulukları tesislerde kalacak. Kiralayan kişilerin ahlaki yapısını bilmiyorsunuz. Buralardan gelir elde edilecekmiş ve uygun görülen yerlerde kullanıcakmış.

Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yterlilik Belgesi için aranan şartlar ise şu şekilde:
 
 
 (1) Yeterlilik belgesi her sportif turizm faaliyet türü ve her parkur için ayrı ayrı düzenlenir. Yeterlilik Belgesi alabilmek için, aşağıda belirtilen belgeler ile başvurulur:
        
a) Başvuru dilekçesi,

b) Seyahat acentası işletme belgesi,

c) Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri kodunun da yer aldığı, turizm amaçlı sportif faaliyette çalıştırılacak personelin T.C. 
 
Kimlik Numarası ve yapacakları görevleri belirten beyanı,
        
ç) Sportif faaliyette görevlendirilecek personele ilişkin olarak ilgili spor federasyonundan alınmış ehliyet,
          
d) Faaliyette kullanılacak malzeme veya araçların ilgili mevzuata uygun kullanım belgeleri ile, bunlara ilişkin test belgeleri,
          
e) Turizm amaçlı sportif faaliyete katılan personel ve turiste ait kaza sigortası ve mali mesuliyet sigortası poliçesi,
        
 f) Tesis önünde gerçekleştirilecek sportif faaliyetler için turizm işletmesi belgesi,
        
 g) Tesis önünde gerçekleştirilecek sportif faaliyet işletmecisinin tesis işletmecisi ile farklı olması durumunda, tesis işletmecisi ile seyahat acentası veya deniz turizmi aracı işletmecisi arasında yapılacak akid.
        
 (2) Denizde gerçekleştirilecek su altı ve su üstü sportif faaliyetlere ilişkin başvurularda, bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (f) bentlerinde istenilen belgeler aranmaz.
          
(3) Kurul başvuruları inceler, uygun olan başvurular için yeterlilik belgesi verir.
        
 (4) İl Müdürlüğü, yeterlilik belgesi ile kendisine başvuran izin taleplerini inceler ve üzerinde süresi, ait olduğu sportif turizm faaliyet türü ile parkurun belirtildiği sportif turizm faaliyeti izin belgesini en fazla bir takvim yılını kapsayacak şekilde düzenler.
          
(5) Bu maddenin birinci fıkrası kapsamında istenilen belgelerin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi ibraz edilen belgeye uygunluğu kontrol edildikten sonra, ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir. Gerçeğe aykırı belge verenler veya beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerini uygulamak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. 
 


Bu Haber 26.04.2011 - 11:02:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.