Norbert Fiebig ve Mark Tanzer’den 2021 sezonu açıklaması

Norbert Fiebig ve Mark Tanzer’den 2021 sezonu açıklaması
TÜRSAB’ın bu yıl ilkini düzenlediği Uluslararası Turizm Forumu kapsamında, düzenlenen ‘Yarış Yniden Başlıyor’ başlıklı panelde seyahat sektörünün önde gelen isimlerini bir araya geldi.

TurizmGüncel

Moderatörlüğünü TÜRSAB Başkan Firuz Bağlıkaya’nın yaptığı panele Alman Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, İngiltere Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) İcra Kurulu Başkanı Mark Tanzer, İtalya Seyahat ve Turizm Birlikleri Federasyonu (FIAVET) Başkanı Ivana Jelinic ve Yunanistan Seyahat ve Turizm Acentaları Birlikleri Federasyonu (FEDHATTA) Başkanı Lysandros Tsilidis katıldı.

Norbert Fiebig: Uzun vadede kısıtlamasız seyahati sağlayacak olan şey aşı

Panelde değerlendirme yapan Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, tüm Avrupa’da durum benzer olduğunu belirtti. Almanya’nın turizmde geçen yıl yüzde 81 düşüş yaşadığını, bu yıl ise şu ana kadar yüzde 91 geride gidildiğini kaydetti. Fiebig, ‘’Krizi yönetebilmeyi ve krizin üstesinden gelebilmeyi umuyoruz. Ama uzun vadede kısıtlamasız seyahat edebilmeyi sağlayacak olan şey aşı. Tüm küresel nüfusun hepsi bu aşılara erişinceye kadar faaliyetelerimiz 3 temel üzerinde inşa etmeliyiz. Aşılama, Hijyen ve güvenlik tedbirleri.’’ dedi.

‘’Almanya seyahati önermiyor’’

Almanya’da şu ana kadar nüfusun yüzde 20’sinin ilk doza eriştiğini, yüzde 7’sinin ise her iki dozu da aldığını kaydeden Norbert Fiebig, ‘’Aşılamayla birlikte seyahatler de yavaş yavaş başlayacak. Burada önemli olan şey, Alman hükümetinin oldukça temkinli olması. Seyahati mümkün kılıncaya kadar seyahat etmeyi önermiyorlar.’’ şeklinde konuştu.

‘’Türkiye ile Almanya’nın yeniden anlaşma yapması gerekiyor’’

Türkiye’deki fiyat-kalite dengesinin Alman aileleri memnun ettiğini ve Türkiye’nin bu yıl da yine Alman turistin odağında olacağını belirten Fiebig, ‘’Her zaman bildikleri ve güvendikleri destinasyonlara gidecekler. Çünkü oralarda kendilerini güvende hissedecekler. Türkiye’de turizm çalışanları öncelikli aşılanıyor. Bu da Almanya piyasasından Türkiye’ye işleri hızlandıracaktır. Geçen yılki karşılıklı ikili anlaşmaya geri dönmemiz gerekiyor. Bu da her iki tarafı turizm noktasında güçlendirecektir. Şu anda bu anlaşmaya ara verilmiş durumda. Almanya ve Türkiye arasındaki iş ilişkilerini yeniden başlatmada istikrar sağlayacaktır. Yazın Türkiye’ye iyi bir trafik ve kısa zamanda çok fazla rezervasyon göreceğimizi düşünüyorum. Bu da ilişkileri karşılıklı başlatmanın temelini oluşturacak.’’ şeklinde konuştu.

Mark Tanzer: Uluslararası seyahatler en erken 17 Mayıs’ta başlayacak

İngiliz Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) İcra Kurulu Başkanı Mark Tanzer ise, İngiltere’nin evde kapanma döneminin sonuna geldiğini belirtti. Ülkede uluslararası seyahatlerin hala yasak olduğunu ve en erken 17 Mayıs’ta başlayacağını ifade eden Tanzer, ülkede vaka, yoğun bakım ve ölüm oranlarının oldukça düştüğünü açıkladı.

Verilerin güvenirliği

İngiltere’nin uluslararası seyahatlerde trafik lambası sistemine geçeceğini hatırlatan Mark Tanzer, ülkelerin vaka, mutant virüs ve aşılama verilerine göre yeşil, satı ve kırmızı renklerde kategorize edileceğini ifade etti. İngiltere’nin koronayla ilgili verilerin güvenirliğine özellikle dikkat edeceğinin altını çizen Tanzer, ‘’Ancak şu anda hangi ülkenin hangi kategoride olacağını henüz bilmiyoruz. Aşılama, vaka oranı, varyantlar ve verilerin doğruluğu gibi şeylere göre ülkelerin hangi kategoriye düşeceği belirlenecek. Bunun ne sıklıkta gözden geçirileceğini bilmiyoruz. Geçtiğimiz yıl liste her hafta güncelleniyordu ama bu işe yaramamıştı.’’ dedi.

‘’Zaman çok dar, yapılacak çok iş var’’

İngiltere’den ayrılanların ve İngiltere’ye dönenlerin test yaptırmak zorunda olduğunu belirten Mark Tanzer, İngiltere’deki test ücreti fiyatının AB’dekinin iki katı olduğunu söyledi. Tanzer, bu nedenle yurt dışına gidecek insanların tercihinde, gidilecek ülkenin test kapasitesinin yüksek olmasının da önemli bir tol oynayacağını, çünkü İngilizlerin ülkeye döndükten bir de testle uğraşmak istemediğini söyledi. Tanzer, ‘’Aşı sertifikasının nasıl çalışacağını görmemiz lazım. Buna dair dijital gereçler nasıl olacak bilinmiyoruz. Zaman çok dar ve yapılacak çok iş var. İngiltere’ye dönen pek çok insan için cesaret kırıcı uygulamalar var. İskoçya ve Galler kendi seyahat politikalarını belirleyecekler.’’ değerlendirmesini yaptı.

‘’Türkiye İngiliz turiste kendini hazırlamalı’’

Türkiye’deki sağlık durumuna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen ABTA İcra Kurulu Başkanı, ‘’Vaka durumuna göre ülkelerede sıçramalar ve kaymalar olacaktır. Sanırım ilk seyahat edecek olan grup aşılanmış olan grup olacak. Bunlar da ileri yaşlardaki gruplar. Çocuksuz olarak seyahat edecekler. Bu noktada ekonomik durumu iyi olanların seyahat edeceğini öngörebiliriz. Türkiye Britanyalı turiste kendini hazırlamalı. Açıkladığınız verilerin güvenilir olmalı, hijyen durumuna ve vaka sayılarına da dikkat edilmeli.’’ yorumunu yaptı.

 Lysandros Tsilidis: Bu yıl turizmden daha fazla faydalanmak istiyoruz

Yunanistan Seyahat ve Turizm Acentaları Birlikleri Federasyonu (FEDHATTA) Başkanı Lysandros Tsilidis ise 2019 yılında 800 bin Yunanistan vatandaşının Türkiye’yi; 1,5 milyon Türk vatandaşının da Yunanistan’ı ziyaret ettiğini belirtti. '‘Geçirdiğimiz yıl kimsenin bir deneyimi yoktu. Doktorları dinlemek zorunda kalıyorduk ancak geçen yıl yaptığımız hataları tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu yıl, turizm sektöründen daha fazla faydalanmak istiyoruz’’ diyen FEDHATTA Başkanı Tsilidis, ülkesinin en önemli ekonomik beklentisinin yine turizmden olduğunun altını çizdi.
Ülkelerin karşılıklı olarak ihtiyaçlarının konuşulması gerektiğini ifade eden Tsilidis, ‘‘Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde AB ülkeleri, ABD ve İsrail gibi bazı ülkelerden aşılanmış veya PCR testi ile turist kabul edebileceğimiz konuşuldu. Yunanistan’ın kuzeyinden araç ile gelen misafirlere de sınırda hızlı test uygulaması yapılıyor" dedi.

‘‘Yunanistan’da Turizm sektörü çalışanları hızla aşılanıyor’’

Yunanistan’da turizm çalışanlarının öncelikli olarak aşılanmasındaki önemi vurgulayan Tsilidis, ‘‘Dünyadaki herkes önce kendi sağlığını düşünmeli, daha sonra müşterilerin menfaatine odaklanmalı. AB’nin direktifleri ve çeşitli yönergeleri var ama somut bir şey yok. Yunanistan’da çalışanların maaşlarının %50’si devlet tarafından ödendi. Özel sektör de kaybın %50’sini ödeyerek geri kalan ile ilgili hükümete destek oldu. Her zaman aynı fikirde olmasak bile birlikte çok sıkı çalışıyoruz. Sorunun kendisine odaklanıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

FIAVET Başkanı İvana Jelinic: Turizm adına kara bir yıldı

Son olarak, Türk ziyaretçiler için önemli bir pazar olan ve pandeminin ilk dönemlerinde büyük zorluk yaşayan İtalya ile ilgili İtalya Seyahat Acentaları Birliği (FIAVET) Başkanı İvana Jelinic, ‘‘Pandeminin başından beri çeşitli siyasi adımlar atıldı, kanunlar çıkartıldı ve turizm çalışanlarının işten çıkarılmaması sağlandı ancak bunu yapmak kolay olmadı. Geçen yıl turizm adına siyah bir yıldı. Tüm ülke büyük zarar gördü. Sadece yaz döneminde bir hareketlilik oldu. Ancak genel itibariyle sağlık ve ilk yardım hareketliliği turizm hareketini perdeledi. Halkımız maske ve sosyal mesafe tedbirlerine olabildiğinde dikkat etmeye çalıştı. Kısa dönemde de bunun böyle devam edeceğini düşünüyorum’’ sözlerini dile getirdi.



Bu Haber 20.04.2021 - 13:00:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.