Muğla Yerkesik Beldesi, Çocuk Oyun Köyü olacak

Muğla Yerkesik Beldesi, Çocuk Oyun Köyü olacak
Muğla’daki Yerkesik Beldesi, Metinbilim Enstitüsü Derneği, Menteşe Grubu Derneği’nin de katkılarıyla ‘Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Köyü”ne dönüşecek


TurizmGuncel


     Muğla’ya 12 kilometre uzaklıktaki Yerkesik beldesi, toplamda 12 köyü  olan şirin ve bakir bir yerleşim birimi… Akbük Koyu’na çok yakın olan belde, deniz kıyısı bir yerleşim yeri olan Ören’e de yalnızca 35 kilometre uzaklıkta...

     Metinbilim Enstitüsü Derneği, Menteşe Grubu Derneği’nin de katkılarıyla beldeyi önümüzdeki 10 yıl içinde ‘Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Köyü” haline getirmeyi, ayrıca beldeye “Çocuk Dostu Kent” olma özelliklerini kazandırmayı da hedefliyor.



     Dernek Başkanı Ümral Deveci, konunun Yerkesik Belediye Meclisine de sunulduğunu, konuya Belediye Meclisinin de sıcak baktığını, ilk etapta 2-3 günlük ve yerel "Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği" gerçekleştirilmesini planladıklarını, sponsor bulunduğunda da bunun hemen hayata geçirilebilecek düzeye getirileceğini ve ilerleyen yıllarda dünya çocuklarına ve ailelerine 365 gün hizmet veren Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları merkezli bir "Oyun Köyü"ne doğru gidişin gerçekleştirilmeye çalışılacağını ifade ediyorlar. 

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN DESTEK ALINACAK

     Muğla Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Ümral Deveci, bir sonraki aşamada Yerkesik Belediyesi’ni de işin içine katarak Avrupa Birliği’nden destek almayı planladıklarını, amaçlarının öncelikle Yerkesik beldesinin sosyal değişimini, ardından da ulusal ve uluslararası düzlemde otantik çocuk oyunları ve oyuncaklarının açacağı duygusal, zihinsel, estetik vb. kanalları işletmek suretiyle evrensel bir sosyal değişime kapı aralamak olduğunu dile getirirken sözlerini şöyle sürdürüyor:



ESKİ BİNALAR RESTORE EDİLECEK

     “Şenliğin yapılacağı beldede çok sayıda kapalı dükkân var. Dışarıya sürekli göç veren bir belde. Nüfusu 2 bin 500 civarında. Bir de beldede ne yazık ki yıkılmaya yüz tutmuş çok güzel eski binalar var. Belki bizim projemizle o binalar da restore edilip yeniden ev olarak ya da butik otel olarak hayata kazandırılabilir.

HOBİ BAHÇELERİ, SİNEMA SALONLARI…

     Projemizin temelinde şu var: Çocuklarımız, sadece bedenen değil, zihin olarak da obezleşmiş ya da bu eğilime girmiş durumdalar. Yalnızca üretilenleri tükettiklerinden üretme yetenekleri iyice körelmekte. Öte yandan, bu projede doğayı ön plana çıkarıp çocukları doğayla buluşturmak istiyoruz. Oluşturulacak hobi bahçeleri alanlarında çocukların doğayla temas kurmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Öte yandan, hayvanların bulunabileceği bölümlerle çocukları hayvan sevgisinin aşılanmaya çalışılacağı projede ayrıca çocuklar el becerilerini geliştirsinler diye uzmanların başlarında bulunacağı oyuncak yapım atölyeleri, otantik çocuk oyunlarını oynayabilecekleri alanlar kurulmasını sağlamayı planlıyoruz. Burada sürekli hizmet verebilecek çocuk tiyatrosu ve çocuk sinemasının var olması da hedeflerimiz arasında.



     Ayrıca, Dernek olarak Yerkesik Beldesinde bir “Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Müzesi”nin de kurulmasını planladıklarını söyleyen Deveci, bu müzenin teknolojik oyuncaklara değil de, öncelikle sanayi öncesi veya basit sanayi ürünleri olan otantik çocuk oyuncaklarını ve oyunlarını sergilemeyi yönelik bir müze olarak düşündüklerini söyledi. Deveci, müzenin yerel değil, uluslararası bir müze olarak planlandığını; dünyanın her tarafından buraya otantik oyuncakların getirilmesinin sağlamak istediklerini ve otantik çocuk oyunlarının görüntülerinin bu müzede yer almasını planladıklarını anlattı.
 
 Deveci,  “Yaşlı  insanların ve engellilerin de barınabileceği ortamların bulunmasını düşündüğümüz beldede çocuklarla yaşlıları bir araya getirmek, hedeflerimizden bir başkasıdır. Dolayısıyla, bütün bu hedefler gerçekleştirildiğinde belde yalnız çocuk dostu değil, aynı zamanda toplumsal hayatın önemli mekanizmalarından biri olan devamlılık düşüncesine de katkı sağlamak istiyoruz.”  diye konuştu. 
 
 
 
 
 



Bu Haber 17.05.2010 - 14:54:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Orta okulum

    İrfan AYDIN 04.04.2022 - 04:50

    1977 yılında babamın görevi sebebiyle bulunduğumda, ortaokula başlama zamanım gelmişti. Türkçe Öğretmenimiz Seyfettin Hoca İngilizce Öğretmenimiz Hasan Hoca sağlıklı iseler ellerinden öpüyorum. Tanıyabilenlere Erzurumdan selamlar sevgiler.

  • mihriban suer 02.08.2017 - 04:19

    yerkesik köyü akbük koyu"na değil de akyaka koyu"na daha yakın değil mi? Ben haritada öyle gördüm. Ama çok güzel bir köy.

  • Feyzullah ÖREN 22.06.2010 - 03:17

    Sayın hocam 01.03.1962 yılında şirin beldemiz olan yerkesikte dünyaya geldim.Halen Muğla Sağlık Müdürlüğünde çevre sağlık teknisyeni olarak çalışmaktayım.Beldemiz kırsal kesimin tüm kültürlerinin yaşandığı bir yerleşim yeridir.Geçmişimizle övünerek bu günlere geldik.Tek sıkıntımız düşüncelerimizi paylaşamıyoruz,konuşamıyoruz.Sizlerin sayesinde güzel beldemize tekrar gündeme taşımak ve bölgedeki etkinliğimizi arttırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.Çalşmalarınızda başarılar diliyorum. Feyzullah ÖREN 0.532.2751207.orenfeyzullah@hotmail.com.

  • Tamer Topal 04.06.2010 - 09:59

    Hocam Yerkesik kendi köyümden sonra gördüğüm ikinci yerleşim yeridir.1971-1972 yıllarında tanımaya başlamıştım.Yerkesik'e ilk gidişimde zoraki oldu.Babam eşeğimizi nallat ta gel diye beni gönderdiği gün epey korkmuştum.Yenice den merkep sırtında Yerkesik'evarmasına vardım amma tedirginliğim korkularım ve şehir yaşantısıyla ilk temasımın acemiliklerini asla unutamam.Köye dönüp arkadaşlarıma o büyük şehir hayatını günlerce anlattım.1974 yılında Ula'ya gidene kadar benim şehirle ilgili anlatılanlarda hep gözümde Yerkesik canlanmıştır.Yerkesik benim ilk tutkumdur. Sevgili hocam elimizden ne gelirse yapmaya hazır olduğumu bilmenizi isterim.Başarılar diliyorum.Vet.Hekim Tamer Topal

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.