Mehmet Ersoy: Türkiye'de oyuna kural konacaksa onu devlet koyar

Mehmet Ersoy: Türkiye'de oyuna kural konacaksa onu devlet koyar
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk'te katıldığı 'Açık ve net' isimli programda, yapımcılar ile sinema salonları arasında yaşanan tartışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

'TÜRKİYE'DE YERLİ FİL İZLENME ORANI YÜZDE 63''

Sinema sektöründe bilet fiyatları üzerinden yaşanan tartışmaya ilişkin soruya yanıt veren Mehmet Nuri Ersoy, sinema sektörünün desteklenmesi ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlandığını ve yasanın yakına TBMM^de görüşüleceğini söyledi. Ersoy, ‘’Bu yasa hazırlanırken taraflarla görüştüm ve olaya hakimim. Birkaç istatistik verdiğim zaman siz de anlayacaksınız. Türkiye’de yerli film izlenme oranı yüzde 63. Buna en yakın İngiltere ve Fransa’da yüzde 37, Almanya’da ve Rusya’da ise yüzde 24. Yani yerli film izlenme oranında Türkiye açık ara önde.’’

''OYUNA KURALI DEVLET KOYAR''

Sinema sektöründe hasılat payı üzerinden bir sistem oluşturulduğunu dile getiren Ersoy, ‘’Bu sisteme göre, vergiler çıkıldıktan sonra kalan hasılayın eşit şekilde paylaşımı şeklinde bir kabul oluşmuş. Sıkıntı, bir sinema grubunun ağırlıklı bir pazar payına sahip olduktan sonra (seyircinin yüzde 50’si, cironun yüde 65’i), oyunun kurallarını ben koyarım şeklinde bir yaklaşımı oldu. Verdikleri röportajda buna benzer bir algılamayı biz de hissettik. Önce basit bir kuralı hatırlatalım. Türkiye Cumhuriyeti içinde bir oyuna kural konacaksa onu devlet koyar. Bunu tarafların hepsinin kabul etmesi gerekiyor.’’ ifadelerini kullandı.

YENİ YAZILIM DEVREYE GİRECEK

Gelir paylaşımı üzerine kurulu olan bir sistemde en önemli konunun şeffaflık olduğunu kaydeden Ersoy, ‘’Bu konuyla ilgili olarak Maliyet Bakanlığı ile yönetmelik değişikliği ve yeni bir uygulama üzerinde bir aydır çalışıyoruz. Bütün sinema salonlarında geçerli olacak olan yeni bir yazılımı devreye alacağız. Bakanlığımızın kontrolünde yapılacak olan bu yazılımın tüm sinema salonlarında kullanılması zorunlu hale gelecek. Hasılat paylaşımı üzerinden bir sistem oluşturulmuş durumda ve burda en önemli konu şeffaflık. Taraflar arasında bir güvensizlik oluşmuş ve o güvensizliğin giderilmesi lazım. Burada, hasılattan belli bir vergi alan devlet de bir taraf durumunda. Bu yazılımla birlikte yapımcılar, kendi şifreleri ile girerek kendi filmleri ile ilgili seansların cirolarını ve tüm detaylarını görebilecek, sinema salonları da aynı şekilde.’’ dedi.


Bu Haber 07.01.2019 - 11:48:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.