Mehmet Erdoğan hizmet ihracatının gücüne dikkat çekti

Mehmet Erdoğan hizmet ihracatının gücüne dikkat çekti

İstanbul Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen “Ekonominin Yumuşak Gücü: Hizmet İhracatı” panelinde TAV Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan hizmet ihracatının önemine dikkat çekti.


Turizm Güncel

İstanbul Kongre Merkezinde bu yıl ilk kez kapılarını açan İstanbul Turizm Fuarında (ITF) “Ekonominin Yumuşak Gücü: Hizmet İhracatı” ‘isimli panel gerçekleştirildi.

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Turizm ve Seyahat ile ilgili Hizmetler Komite Başkanı Hediye Güral Gür’ün moderatörlüğünde düzenlenen panele, HİB Genel Sekreteri, Dr. Fatih Özer, Med Yapım Televizyon ve Filmcilik A.Ş. Kurucusu Fatih Aksoy ve TAV Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan katılım sağladı.

“Hizmet ihracatınının ekonomiyi ayakta tutan güç olduğunu gördük”

Hizmet ihracatının ekonomiyi ayakta tutan bir güç olduğunu ifade eden HİB Genel Sekreteri, Dr. Fatih Özer, “Ülkemiz çok uzun yıllardır ihracata dayalı kalkınma modelini seçmiş durumda. Son yıllarda hizmet ticaretinin ve ihracatının önemi artıyor. Dünyanın en büyük ihracatçılarının hizmet sektöründe de dünyanın en büyüklerinden oldukların göz önüne alınırsa, bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu görülür. Bir askeri güç ve bir de ondan sonrasında ekonomik güç söz konusu. Ancak bunlardan daha etkin olduğu görülen yumuşak güç var. Bu iki şeyin arasında kalan insanların ruhuna ve davranışlarına etki eden güce yumuşak güç olarak bakılıyor. Hizmet ihracatı yumuşak güç konusuyla örtüşen bir konu. Kriz dönemlerinde hizmet ihracatınınım ekonomiyi ayakta tutan güç olduğunu gördük. Hizmet sektörleri imalat sektörlerinin 4,8 katı fazla katma değer sağlıyor.” şeklinde konuştu.

“Konaklama sektörüne 26 milyon TL destek ödemesi yapıldı”

Türkiye’nin hizmet ihracatında 33. sırada olduğu bilgisini veren Özer, “Türkiye ürün ihracatında dünya genelinde 33, hizmet ihracatında 23. sırada ve dünyanın en büyük 19. ekonomisi konumunda. Hizmet ithalatında ise 36. sıradayız Türkiye’ye ciddi miktarda gelir sağlıyoruz. Yüzde 47 artışla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştık. Hizmet sektörleri birbiriyle bağlantılı sektörler. Yolcu taşımacılığı gastronomi gibi sektörler içi içe geçmiş konumunda. Dünyanın en büyük 4. uçuş ağına sahibiz.  HİB tarafından konaklama sektörüne 2022 yılında, 49 milyon 566 bin TL, 2023 yılının 8 ayında ise 26 milyon TL destek ödemesi yapıldı.” ifadelerini kullandı.

“140 ülkede reklam panosuyuz”

140’tan fazla ülkeye dizi ihracatı yapıldığını ve bu dizilere 800 milyon kişinin ulaştığını söyleyen Med Yapım Televizyon Ve Filmcilik A.Ş. Kurucusu Fatih Aksoy, “15 yıllık tarihi var dizi ihracatının ve bu süreçte dünyada en çok izlenen diziler Türk dizileri. Bir Türk dizisi 140 ülkeye ihraç ediliyor. 800 milyon tekil insan tarafından izleniyor. Dünyanın en büyük ikinci dizi ihracatçıyız. Başta Amerika var. Onlar filmlerden gelir elde ediyor biz dizilerimizden gelir elde ediyoruz. 140 ülkede reklam panosuyuz. 15 yıldır dizileri satıyoruz. 2 yıl önce marka sansürü kaldırma imkanı bulduk. Daha fazla Türk ürünlerini gösterme şansımız olacak.” açıklamasında bulundu.

“Hedefimiz Çin’e de dizi satarak ziyaretçi sayısını artırmak”

Hedeflerinin Çin pazarına da dizi ihracatı yapmak olduğunu ifade eden Aksoy, böylece Çin’den gelen turist sayısının artabileceğini söyledi. Aksoy “Birkaç yıl önce Batı basınında Türkiye ile ilgili kötü bir intiba vardı. Katı bir yönetimin olduğu gösteriliyordu. Biz dünyadaki insanlarla bağ kuruyoruz. Bir ülkenin herhangi bir şeyini gördüğünüzde olumlu bir ön yargı geliştirirsiniz. Türkiye yurt dışındaki kötü intibaını hizmet ihracatıyla aştı. Bu imaj bugün doğru bir yerde. Turizmde iyi gidiyoruz. Önümüzdeki yıllarda bunlar katlanarak artacak. Çin’e dizilerimiz sokmayı hedefliyoruz. Maalesef yapamıyoruz çok ciddi bir devlet yönetimi var. Çin dünyaya en çok turist gönderen ülkelerden birisi. Fakat biz alamıyoruz. Dizilerimizi sokarsak büyük sayıda trafiğin artacağını düşünüyorum.” dedi.

 “Hizmet ihracatındaki yumuşak gücü ticarete dönüştürmemiz lazım”

Özellikle Galataport’a gelen turistlerin Sultanahmet’e gitme konusunda çok zorlandığını ifade eden TAV Grubu Şirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Erdoğan ise şu açıklamalarda bulundu:

 “Yurt içinde 5 yurt dışında 10 havalimanı işleten TAV Havalimanı Yönetim Kurulu Üyesi olarak buradayım. Hizmet sektörü dünyada ve Türkiye’de çok geniş bir kitleyi kapsayan bir sektör. Ziyaretçilerin ilk ve son gördükleri yerler limanlar ve havalimanları oluyor. Yolcularımızı karşıladığımız ve uğurladığımız yerlerle ilgili yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Hava limanı ve deniz limanlarına yapılan yatırımlar arttı. Galatport’a gelen turist sayısının 800 bine ulaşmasını hedefliyoruz. Fakat şöyle bir sıkıntı var. Deniz yoluyla gelen yolcuların Galataport’tan Sultanahmet’e götürülmesinde büyük sıkıntı var. 6 kilometre yol yürütmek zorunda kalıyoruz. Bu kadar yol yürüyen turistin para harcamaya mecali kalmıyor. Turistlerimizin ulaşımımda sıkıntı yaşıyoruz. Sultanahmet başta olmak üzere turistlerin ulaşacağı yerlere daha rahat ulaştırmamız gerekiyor.

Hizmet ihracatındaki yumuşak gücü ticarete dönüştürmemiz lazım. Ankara’daki karar vericilerin hayatın gerçekliğine karşı durmak yerine bu alanlara yönlendirmeleri, yönlendirmiyorlarsa da biraz daha serbest bırakmaları lazım.”



Bu Haber 05.10.2023 - 09:24:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kruvaziyer

    Gurel Cetin 06.10.2023 - 06:43

    Şehrin Merkezine, binlerce kişiyi aynı anda indirirseniz zorlanırsınız. Üstelik bu kruvaziyer turistleri şehre günübirlik gelen, şehrin alt yapısını sömüren bunun karşılığında diğer turistlerle karşılaştırıldığında neredeyse hiç bir gelir bırakmayan turistler. Zamanında da söyledik, dinlemeyenler, Venedik, Barcelona gibi birçok kötü örnekten de ders almadan yaptı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.