Kısa çalışma ödeneği nedir, nasıl alınır?

Kısa çalışma ödeneği nedir, nasıl alınır?

Sektörde yaşanan kriz nedeniyle oteller bir bir kapanıp, çalışanlar işini kaybederken, işini kaybedenlerin nasıl ayakta kalacağı da önem kazandı. İşini kaybedenlerin İŞKUR’un ‘kısa çalışma ödeneği’nden faydalanabileceği belirtilse de, hem süresi hem de getirdiği kısıtlar açısından işlevsel olmadığı görülüyor.


Yaşanan kriz nedeniyle işini kaybedenlerin, İKUR’un kısa çalışma ödeneğinden faydalanabileceği belirtiliyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı İŞKUR’un daha önce başlattığı ‘kısa çalışma ödeneği’nin koronavirüs salgını nedeniyle işini kaybedenler için devreye gireceği açıklandı.

Kısa çalışma ödeneği uygulaması; genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ya da zorlayıcı sebeplerle iş yerlerinde çalışma süresinin önemli ölçüde azaltılması veya durdurulması halinde devreye giriyor. İş veren ve sendikalar tarafından iddia edilmesi veya bu yönde kuvvetli emarenin bulunması durumunda İŞKUR yönetimi tarafından değerlendirilerek karara bağlanan kısa çalışma ödeneği; deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumla yönetim kurulu kararı olmaksızın devreye giriyor.

Kısa çalışma ödeneği nasıl alınır?

İşçilerin kısa çalışma ödeneği alabilmesi için iş verenlerin Kısa Çalışma Talep Formunu ve kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi doldurarak başvuruda bulunması gerekiyor. İşçileri kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için, son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması, ve iş müfettişleri tarafından yapılan çalışmaların sonucunda işçinin bilgilerinin kısa çalışma listlerinde yer alması gerekiyor.

Kısa çalışma ödeneğinde ne kadar ücret alınıyor?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son 12 aylık prime esas kazancını dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçemiyor.

kisa_calisma_odenegi

Kısa çalışma ödeneğinin önündeki engeller

Kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği almaya hak kazanmış çalışanlara veriliyor. Üstelik verilen bu ücret, çalışanların ileride alacağı işsizlik ödeneğinden kesiliyor. Bu nedenle çalışanlar, kısa çalışma ödeneği almak yerine, anlaşmalı olarak iş yerinden ayrılıp, işsizlik ödeneği almayı tercih ediyor. Yapılacak bir düzenlemeyle hem kısa çalışma ödeneği kapsamının genişletilmesi hem de işsizlik maaşından kesilmesi uygulamasının ortadan kaldırılması gerekiyor.



Bu Haber 21.03.2020 - 13:21:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Samet 27.03.2020 - 05:21

    Biride çıkıp 6 aydır çalışmayan sezonun açılmasını bekleyen turizm işcileri ne yapacak bu adamlar ne yiyip ne içecek demiyor hergün haberleri izliyorum turizm bakanı çıkar belki birşey söyler diye ama yok işverenler işçilerin sayesinde o iş yerinden kazanç sağlıyor ama bu zor zamanda servetleri bi miktar azalmasın diye kimse elini taşın altına koyup işçisine destek vermiyor bu günlerde geçer siz yine o işçilere muhtaç olursunuz söyleyim

  • sibel özçekici 23.03.2020 - 03:21

    Biz işçilerin buradaki kazancını ben göremiyorum ha iş yeri kapatıp işsizlik almışız ha kısa çalışma ödeneği anlam veremedim açıkçası

  • Fatih kırıcı 21.03.2020 - 09:53

    Ya yine yetmez 1765 TL evin kira olmasa çocuğun olsa bu parayla hiç bir şey yapılmaz, şu devirde yetişen çocuklar Türkiyenin geleceği olacaklar ama onlarında bizden iyi olacağını hiç sanmıyorum belki bizden daha komplike sorunlar yaşayıp daha kötü bir durumda hayatlarını ikame edecekler bütün istatistikler bunu gösteriyor tabi trilyonlarca serveti olan kodamanların çocukları hariç

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.