Kemal Derviş: Türkiye şoka dayanıklı

Eski Devlet Bakanı ve ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Türkiye’nin Euro Bölgesi'nde yaşanacak olası bir şoka karşı çok savunmasız olmadığını, Türk ekonomisini savunmasız kılan asıl etkeni cari açık olarak gördüğünü belirtti.

 
Derviş, Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'ye verdiği demeçte, Türk ekonomisinin Euro Bölgesi'ndeki krize ne derece hassas olduğu yönündeki bir soruya, “Türkiye euro’daki gelişmelere karşı, iki nedenden ötürü aşırı derecede savunmasız değil. İlki, ihracatı farklı bölgelere dağılmış durumda. Euro Bölgesi Türk ihracatının artık yüzde 40’ının altında. İkincisi ise, Türkiye’nin, Almanya gibi, Euro Bölgesi'nin en güçlü üyeleri ile çok yakın ticari ve ekonomik bağları var” yanıtını verdi.

Türk ekonomisinin zayıf yanının bir ara gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 10’u civarına yükselen cari açık olduğunu vurgulayan Derviş, “Türkiye çok dinamik bir ülke olmasına rağmen dikkatini kısa vadeli yerine, uzun vadeli yabancı yatırım ve sermaye çekmeye çevirmeli. Kalkınma yüzde 9-10 cari açıkla bağlantılı kaldıkça Türk ekonomisi savunmasız kalmayı sürdürecektir” dedi.
 
KOMŞU’NUN ANTİBİYOTİĞİ FAZLA GELDİ

Kathimerini’deki söyleşisinde Yunan ekonomisini de analiz etti. Yunanistan’ın kemer sıkması ve bütçe açıklarını kapatmasının gerekli olduğunu belirten Kemal Derviş, “Bir hasta için antibiyotik gerekli olabilir. Ancak hastaya gereken dozun iki misli verilirse, yan etkiler durumunu daha da kötüleştirir. Yunanistan ve diğer ülkeler, mesela İspanya’ya dayatılan kemer sıkma önlemlerinin gereğinden fazla etkin olduğundan endişeliyim” yorumunda bulundu. Kathimerini, Derviş’in tam sayfa demecini “Kemer sıkma gerekli ama doğru dozla” başlığı ile duyurdu. 


Bu Haber 22.10.2012 - 10:13:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.