Kayseri-Nevşehir arasında Kapadokya tartışması: Merkez neresi?

Kayseri-Nevşehir arasında Kapadokya tartışması: Merkez neresi?

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’in ‘Kapdokya’nın merkezi Kayseri olcak’ açıklaması tartışma yarattı.


Tartışmayı Kayseri Belediye Başkanı başlattı

Kayseri ile Nevşehir arasında ‘Kapadokya’ tartışması alevlendi. 9 Temmuz tarihinde bir açıklama yaparak, “Kayseri Kapadokya Krallığı’nın merkezi. Ama merkez kaymış çevreye. Biz bunu tekrar merkeze taşımak için gerekli girişimlerde bulunduk. Milli Savunma Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz onlar da gerekli desteği verdiler. Ve Yeşilhisar bölgesinde olacak inşallah. Kayseri’de balon turizmi böylece hedefine ulaşmış olacak” diyen Memduh Büyükkılıç’a yanıt gecikmedi.

Nevşehirli milletvekilleri itiraz etti

Memduh Büyükkılıç'ın bu açıklamasına Nevşehir'in CHP'li ve AKP'li vekilleri eleştiride bulunmuştu. AKP Nevşehir Mileltvekili Yücel Menekşe, ''“Memduh başkan Nevşehir’e gelip peri bacalarını, yeraltı şehirlerini ve tarihi kiliseleri alıp Kayseri’ye götürsün. Bunu yapabiliyorsa o dediği de olur ama onun dışında niye böyle bir şey söylemiş anlayamıyorum. Kapadokya’nın neresi olduğunu değil Kayseri dünya biliyor” derken, CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan ise ''Memduh Büyükkılıç durup dururken niy böyle bir açıklama yaptı bilmiyorum. Anlaşılan Başkan Büyükkılıç bizi kıskanmış. Oysa biz Kayseri ile güçlerimizi birleştirmeli, peri bacasıydı, balondu, Erciyes Kayak Merkezi’ydi hepsini birlikte dünyaya tanıtmalı ve turizmimize bu sayede daha fazla katkı sağlamalıyız” açıklamasında bulunmuştu.

Yakup Dinler de topa gidi

Konuyla ilgili son açıklama ise Kapadokya Turistik İşletmeciler Birliği Başkanı Yakup Dinler’den geldi. Kayseri’de yayın yapan Kent Türk TV’deki programa telefonla katılan Dinler, ‘’Kapadokya’nın merkezinin neresi olduğu bugünün tartışması değil. Kapadokya’nın merkezinin neresi olduğuna ilişkin tartışma M.Ö. 330’lu yıllara kadar gidiyor.’’ dedi.

Kapadokya Krallığı’nın M.Ö. 332 yılında kurulduğunu belirten Yakup Dinler, o dönemde Kapadokya krallığını başkentinin Tokat’ın Turhal ilçesi olduğunu söyledi. M.Ö. 500’lü yıllarda Kapadokya’nın Perslerin hakimiyetine girdiğini ve ‘Güzel Atlar Ülkesi’ anlamına gelen Katpatuka ismiyle anıldığını kaydeden Dinler, zaman içinde bu sözcüğün evrilerek ‘Kapadokya’ halini aldığını söyledi.

Kapadokya Krallığı ikiye ayrıldı

Kapadokya’nın Med, Pers Hellenistik, Rom, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Dinler, Romalıların eyalet düzenlemesi ile birlikte Kapadokya’nın Pontus Kapadokya’sı ve Nevşehir, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri, Amasya, Tokat, Sivas, Malatya ve Kahramanmaraş illerini kapsayan Büyük Kapadokya Krallığı olarak ikiye ayrıldığını belirtti.

''Günümüzde ‘Kapadokya’ diye anılan bölge bellidir''

Günümüzde Kapadokya olarak anılan ve turizmde pay sahibi olan bölgenin Avanos, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Kaymaklı, Derinkuyu, Çavuşin ilçelerini kapsayan bölgenin ortak adı olduğunu ifade eden Dinler, bir süre önce TBMM’de kabul edilen yasayla Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kurulduğunu, Alan Başkanının Nevşehir Valisi, sınırlarının da Nevşehir sınırları olduğunu kaydetti.

''Biz ‘sucuğun, pastırmanın merkezi biziz’ diyebilir miyiz?''

Kapadokya’nın popüler olmasıyla birlikte onu sahiplenmek isteyenlerin olabildiğine dikkat çeken KAPTİD Başkanı, ‘’Nevşehir nasıl gidip de ‘’organize sanayinin merkezi, Erciyes Dağı’nın merkezi, pastırmanın sucuğun merkezi Nevşehir’’ diyemezse, Kayseri de Kapadokya’nın merkezi Kayseri diyemez. Kapadokya’nın kendine göre bir güzelliği var. Biz aslında birbirimizi tamamlıyoruz.’’ dedi.



Bu Haber 03.08.2019 - 13:05:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yılmaz boyatan 05.08.2019 - 11:56

    Kayserili aklının zoru ile söylemiş ama areş olmayan yerdende duman çıkmazmış çıkış yapmış onun eksozu patlamış tıkamak lazım

  • Yusuf Şükrü Şafak 05.08.2019 - 11:50

    Seksenbir yılında o günün sıkıyönetim komutanı ile bir toplantıdaydık.Albay belediye başkanına "reis bey hükümet konağının önünü kapatan şu binaları kaldırıldıralım"deyiverdi.Oysa orada tapulu en az beş tane dükkan vardı.Reis cevap vermedi.Sonra özel bir görüşmemizde"albay bize sanki şu barakaları yıktır der gibi söz ediyor" demişti..Anlaşılıyor ki insanlar bir takım yetkiyi eline alınca,yapamıyacakları hiç bir şey yok gibi bir zanna kapılıyorlar..Sayın Özhaseki de ESKİ SANAYİİ VE HÜRRİYYETE göl mü denizmi getirecekti...

  • Emmi 05.08.2019 - 04:34

    Saçmalamış hemşerim biz büyükşehir olarsk destek verelim turizmi dahada geliştirelim diyeceğine,en güzrl açıklama yakup dinlerinki

  • Turizmci 03.08.2019 - 07:58

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı rol çalmaya çalışacağına Kayseri'nin karakteristik bölgesel değerleri üzerinden bir cazibe merkezi olmaya yoğunlaşmalı. Her bölge gücü yettiğince yakınındaki turistik merkezlere göz dikerse ülke enerjimizi yine bpşa harcamış oluruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.