Karavan turizmi Avrupa'da yayılıyor

Karavan turizmi Avrupa'da yayılıyor
Türkiye'de son dönemde ortaya çıkan alternatif tatil arayışlı, karavan satışlarına ilgiyi yükseltti. Doğaya zarar vermeyen bu tatil yöntemi, oldukça da hesaplı. Türkiye karavan pazarında üretim yapan 8 şirket, yurt içi pazarda yılda yaklaşık 600 karavan satıyor. Bu rakamın hayli düşük olduğunu belirten üreticiler, Türkiye'de 5 milyar euroluk bir potansiyel olduğunu ifade ediyor.


Avrupa'da çok yaygın olan karavan seyahati, Türkiye'de henüz çok bilinmiyor. Oysa karavan seyahatini diğer tatil seçeneklerine göre daha zevkli bulanlar artıyor. Hesaplamalara göre mali açıdan da daha avantajlı olan karavan seyahati, doğaya da zarar vermiyor.

Özellikle beyaz yakalılar olmak üzere, artık daha bilinçli olan insanlar doğaya yöneliyorlar. Bu işin gönüllüsü çok. Tatil anlayışı değişiyor. İşte bu durum, karavan sektörünü hareketlendiriyor. Türkiye karavan pazarında üretim yapan yaklaşık 8 şirket var. Üretimin büyük bölümü Adapazarı'nda yapılıyor. Bursa ve Ankara’da da üretici firmalar, ayrıca birkaç da distribütör firma var. Yabancı üretici yok. Pazara yerli üreticiler hakim. Konuştuğumuz üreticiler yurt içi pazarda yılda yaklaşık 600 karavan satıldığını ifade ediyor. Bu rakamın çok küçük olduğunu ifade eden üreticiler, Türkiye'de 5 milyar euroluk bir potansiyel olduğunu belirtiyor. Satışta çekme karavanlarda fiyatlar 15 bile 45 bin lira arasında değişiyor. Motokaravanlarda, araç hariç 60 bin liradan 90 bine kadar gidiyor.

İLAN SAYISI YÜZDE 36 ARTTI

Sahibinden.com verilerine göre yılın 7 ayında çekme karavan ilan sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36, fiyatlar ise yüzde 34 arttı. Çekme karavanlarda yerli karavan üreticileri daha çok tercih ediliyor. En çok tercih edilen 3 yerli marka: Başoğlu, Erba ve Avrupa. Motokaravanda ise yabancı markalar önde. Tofaş-Fiat, Peugeot, Iveco en çok tercih edilen markalar.

ÇÖLÜN ORTASINA BİLE GÖNDERDİ

Başoğlu Karavan, 37 yıldır karavan üretimi yapiyor. Türkiye'deki en büyük yerli karavan üreticisi konumunda. Adapazarı'nda 15 bin m2 alan üzerindeki fabrikasında, 30 kişilik ekibiyle üretim yapıyor. Tatil ve satış karavanları, motokaravan, çeşitli araçlar üzerine mobil bankalar, klinikler, marketler, hatta fast-food satış promosyon üniteleri üretiyor. Özel üretim de yapıyor. Şantiye, film seti takip aracı, mobil ofisler, veteriner, klinik karavanları, göz muayene motokaravanı hatta dershane bile üretmiş. Daha çok Batı Avrupa'ya olmak üzere toplam 24 ülkeye ihracatı var. Avrupa'da 20'ye yakın bayisi bulunuyor. 2008 yılında ürettikleri 'Caretta' mini karavan serisinin büyük ilgi gördüğünü aktaran Başoğlu Karavan Yönetim Kurulu Başkanı Engin Başoğlu, "Arabistan-Riyad'a, çölün ortasına gönderdik. Dubaiye de göndereceğiz. Japonya'ya, Yeni Zelanda'ya böyle bir ürünü göndermek kolay değil. Biz göndermeye başladık. Brezilya ile de kontağımız var. İyi bir noktaya geldik" dedi.

80'LERE KADAR 500 KAMPING ALANI VARDI, BUGÜN 100'E GERİLEDİ

Almanya'daki bütün belediyelerde, orada yaşayan kişi sayısına göre belli bir sayıda kamping kurma zorunluluğu olduğu bilgisini aktaran Engin Başoğlu şöyle konuştu:

“Türkiye'ye klasik otelcilik zihniyeti hakim. Kampçılık Türkiye'ye sevdirilmedi. Halkın bu alışkanlıktan haberi yok. Türkiye için çok uygun, doğayı koruyan, alternatif bir tatil yöntemi olmasına rağmen altyapı sağlanmıyor, yatırımcılar desteklenmiyor, teşvik verilmiyor. 1980'lere kadar Türkiye'de yaklaşık 500 tane kamping varken bu rakam bugün 100'lere geriledi. Almanya'da bine yakın kamp var. Turizm Bakanlığı'nın bu işin üzerine biraz daha gitmesi gerekiyor. Yurtdışındaki büyük karavan kamping zincirlerinin Türkiye'de yatırım yapması teşvik edilebilir."


Bu Haber 10.08.2015 - 10:08:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.