Kaan Kavaloğlu: Fiyat belirlerken Avrupa’daki enflasyona dikkat etmeliyiz

Kaan Kavaloğlu: Fiyat belirlerken Avrupa’daki enflasyona dikkat etmeliyiz

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin Geleneksek Toplantısında konuşan Kaan Kavaloğlu, Türkiye’de fiyatların Avrupa’daki enflasyon oranlarına dikkat edilerek belirlenmesi gerektiğini söyledi. Kavaloğlu ayrıca, Türkiye’nin, Avrupalı gezginler tarafından Avrupa dışında en fazla tercih ettiği destinasyon olduğu bilgisini verdi.


Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) Mayıs Ayı  Geleneksel Toplantısında turizm, kamu, finans ve ilintili sektör temsilcileri Manavgat’ta bir araya geldi.

Toplantıya Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, İl Jandarma Komutanı Tarık Hekimoğlu, Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, Manavgat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Seydi Tahsin Güngör ve ilçe kaymakamları katıldı.

AKTOB Başkanı Kaan K. Kavaloğlu yemekli buluşmada, gündemde yer alan konular ve turizm verilerini içeren konuşma ve sunum gerçekleştirdi.

“Sürdürülebilirlik Avrupalı turistin tercihini önemli ölçüde etkiliyor”

Kavaloğlu, katılım sağladığı Akdeniz Serbest Mimarlar Derneği tarafından düzenlenen “Akdeniz Mimarisi & Sürdürülebilir Yapılar” etkinliğine ilişkin bilgilendirme yaptı. Kavaloğlu, Avrupa ülkeleri seyahat eğilimleri ve Antalya Bölgesi doluluk oranlarına ilişkin gerçekleştirdiği sunumda “Sürdürülebilirlik konusunda turist talepleri bu farkındalığı destekleyici yönde yükseliyor. Yapılan araştırmalarda gezginlerin yüzde 71 oranında ziyaret ettikleri destinasyonlara ekolojik anlamda zarar vermeden ayrılmak istediklerini ortaya koyuyor. yüzde 75 oranında turist gelecek 12 ay için daha sürdürülebilir bir seyahat planladıklarını, yüzde 43 oranında ise daha az sürdürülebilirlik katkısı durumunda kendilerini suçlu hissettiklerini ortaya koyuyor. Bu konuda 27 Avrupa ülkesi ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 97 ülke sıfır karbon hedefli taahhütlerde bulunup anlaşmalar yapılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasında 2050 sonrası için taahhütte bulunuyor. Özellikle Avrupalılar çevre konusunda daha bilinçli ve turizm işletmelerinin de sürdürülebilir olmasını bekliyor.” dedi.

Başkan Kavaloğlu ayrıca “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy bir müjde verdi. Yükselen pazarlardan biri olan Romanya’da vatandaşlar ülkemize artık kimlik kartı ile girebilecekler. Bu pazardaki potansiyelin vize zorunluluğunun kalkmasıyla Polonya gibi son yılların yükselen yıldız pazarları arasında girmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.  

“Türkiye, Avrupalı gezginlerin Avrupa dışında en fazla tercih ettiği destinasyon”

Turizm verilerine ilişkin gerçekleştirdiği sunumda, dünyanın en büyük kaynak pazarı ülkelerini barındıran Avrupa seyahat eğilimlerine ilişkin veriler paylaşan Kavaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

 “Avrupalılar için en popüler Avrupa dışındaki destinasyonlar uzun yıllardır aynı kalmıştır. Türkiye, Mısır, Tayland ve Fas önemli kaynak pazarlardan en çok ziyaretçi çeken ülkeler.

Türkiye, Mısır ve Fas orta mesafeli destinasyonlar. Avrupalılar tarafından kıtanın her yerinden nispeten kolaylıkla erişilebilir ve düşük maliyetli taşıyıcılar (LCC’ler) da dahil olmak üzere hava yolu imkanları sunulmaktadır. Bu destinasyonlar, ekonomik turistlerden lüks turistlere kadar her türlü ziyaretçiye hitap etmektedir. Tayland uzun mesafeli bir destinasyon, ancak uzun yıllardır Avrupa vatandaşlarının ilgisini çekmektedir. Birleşik Krallık, Türkiye ve İsviçre – Avrupalı ziyaretçilerin en fazla Seyahat ettiği AB dışındaki ilk 3 destinasyon Birleşik Krallık, Türkiye ve İsviçre, olmuştur. Avrupalıların yurtdışı seyahatlerinin beşte dördünden fazlası (yüzde 76.5) AB içinde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen gecelemeler açısından bu oran, on yabancı turizm gecelemesinden yaklaşık yedisini temsil etmektedir (yüzde 68.2). AB’nin en önemli üç destinasyonu (İspanya, İtalya ve Fransa) bu oranın yüzde 44.8’ini oluşturmaktadır .” dedi.

“Fiyatlarımızı Avrupa’daki enflasyon oranlarını dikkate alarak belirlemeliyiz”

Avrupa ülkelerinde gerçekleşen enflasyon oranlarına dikkat çeken Kavaloğlu. “Fiyatlarımızı Avrupa genelinde gerçekleşen enflasyon oranlarını dikkate alarak belirlemeliyiz. Mart 2024’te Avrupa Birliği’nde seçilmiş seyahat ve turizm hizmetleri arasında en yüksek enflasyon oranı hava yolu yolcu taşımacılığında kaydedilmiş olup, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında artmıştır. Bu arada, paket tatiller de Mart 2024’te yüksek bir enflasyon oranı kaydetmiş ve HICP Mart 2023’e kıyasla yüzde 8 artmıştır. Mart 2024’te Avrupa Birliği’ndeki otel, motel ve benzeri konaklama tesislerinde enflasyon oranı yüzde 5,3 oldu. Mart 2024 enflasyon oranı Haziran 2022’de kaydedilen zirveye kıyasla önemli ölçüde düşmüş olsa da Aralık 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek rakamlardan birini temsil etmektedir.”

“Avrupa ülkeleri içinde geceleme sayısı en yüksek 5. ülke olduk”

Avrupa ülkelerinde, Türkiye ve Antalya’da gerçekleşen gecelemelere ilişkin veriler paylaşan Kavaloğlu, “2023 yılında AB’de turistlerin konaklama tesislerinde geçirdiği gece sayısı 2,9 milyara ulaşmıştır. Avrupa ülkeleri içinde geceleme sayısı en yüksek ülke İspanya, Türkiye ise 5. sırada yer alıyor. Şehir bazında da Kanarya Adaları ilk sırada yer alıyor. Antalya geceleme sayısı bakımından 2. sırada. AB ülkelerinde geceleme sayıları 2023’te 2022’ye kıyasla artış kaydederken, Yunanistan en iyi performans gösteren ülkeler arasında yer aldı. Malta ve Kıbrıs’ta büyüme yüzde 20’yi aşarken Yunanistan, Slovakya, Letonya, Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz ve Romanya’da yüzde 10’u aştı.” ifadelerini kullandı.

“İngilizlerin Antalya’da yaptığı gecelemeler arttı”

Kavaloğlu, Antalya Bölgesi geceleme sayılarına ilişkin olarak; “Antalya’nın 17 ilçesinde 2023 yılında yapılan toplam tesis gecelemelerinin dağılımında; Manavgat ve Alanya yüzde 55’i aşan payla ilk sırada bulunuyor. Serik ve Kemer de dahil edilince, toplam gecelemelerin yüzde 85’i bu 4 ilçede gerçekleşiyor. Bu oranlar 2019 yılında da benzer düzeydeydi. Ancak 2019’a göre, Manavgat ve Alanya paylarını artırdı, Kemer ve Serik’in payları duştü. Aksu’nun payı da geriledi. Diğer yandan Muratpaşa ve Konyaaltı payları gelişirken diğer ilçelerde çok az gelişim oldu. 2023 yılında, Antalya’da gerçeklesen tesis gecelemelerinin yarısından fazlası (yüzde 59), Almanya, Rusya ve Türkiye vatandaşları tarafından yapıldı. Bu dönemde toplam geceleme içinde, Almanya yaklaşık yüzde 28 pay ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 18 ile Rusya ve yüzde 13 ile vatandaşlar izledi. İngiltere pazarı da yüzde 9 payla son iki yılda payını 2 kat artırdı.” dedi.



Bu Haber 22.05.2024 - 13:40:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.