İşte Türk turizmcinin gözünden 2013 Utrecht Turizm Fuarı

İşte Türk turizmcinin gözünden 2013 Utrecht Turizm Fuarı
Hollanda'da düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı'na katılan Türk turizmciler, fuarı ve Hollanda pazarını TurizmGüncel için değerlendirdiler.


Savaş Daş  - TurizmGüncel - Utrecht

TurizmGüncel sizler için Utrecht Turizm Fuarı'nın nabzını tuttu. İşte Türk turizmcilerin Hollanda pazarına dair görüş ve değerlendirmeleri: 



MUĞLA VALİSİ ŞAHİN: HOLLANDA'DA DAHA ÇOK TANITIMA İHTİYAÇ VAR

"Hollanda bizim çok önemsediğimiz bir pazar ve bu ülkeden Muğla’ya gelen ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor. Ancak Muğla Hollanda’dan çok daha fazlasını hak ediyor. Şu anda Muğla turizmi olarak buradayız ve sadece fuarlarla değil, onun dışında ikili ilişkiler ve yüz yüze görüşmelerle bu ülkeden gelen turist sayısını arttırmaya gayret ediyoruz."  

"Hollanda pazarında geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 15 gibi bir artış yakaladık. Muğla Hollanda’da giderek yükselen bir trend. Bunu geliştirmemiz gerekiyor. Muğla’yı daha fazla tanıtmaya ihtiyaç var. Bu eksikliği sadece Hollanda’da değil diğer pazarlarda da hissediyoruz hala. Gerek bakanlığın, gerekse sektör temsilcilerinin buna ağırlık vermemiz lazım. Muğla müthiş bir potansiyele sahip ancak insanlar tanımadıkları,bilmedikleri yere gitmiyorlar. Utrecht Fuarı iyi geçiyor ve Muğla olarak gayet olumlu bir hava yakaldık. Daha önceki yıllarda bu fuara hiç katılmamıştım ama bu yıl moral desteği vermek için ben de geldim." 



TÜROFED BAŞKANI OSMAN AYIK: HOLLANDA'DA HEDEFE HENÜZ ULAŞAMADIK
 
"2012 zor geçen bir yıldı ama her şeye rağmen bu yılı kazasız atlattık diyebiliriz. Bu, hem Türkiye hem de Antalya açısından böyle. 2013 yılı da Türkiye açısından olumsuz bir yıl olmayacak. Artık şuna alışmamız gerekiyor; çift haneli büyüme dönemleri kapandı. Belli destinasyonlarda çift haneli büyümeler görülebilir ama Türkiye genelinde çift haneli büyüme artık zor. Bu minvalden bakıldığında 2012’nin sorunsuz bir yıl olduğunu söyleyebiliriz."

"Hollanda açısından bakıldığında ise, bizim asında bu pazarda ulaşabileceğimiz hedefe ulaşamadığımızı görüyoruz. Bizim Hollanda’da ulaşmamız gereken sayı 1 milyon aslında. Son yıllarda, gerek buradaki bazı tur operatörlerinin izlemiş olduğu politikalardan dolayı, gerekse pazardaki genel istikrarsızlıktan dolayı biz bu pazarı istediğimiz seviyeye getiremedik. İyi bir tanıtım politikası ve pazarlama stratejisi ile 2011 yılında ziyaretçi kaybettiğimiz ve 2012’de küçük bir atış kaydettiğimiz bu pazarda stediğimiz noktaya gelebiliriz diye düşünüyorum." 

"Hollanda’da tanıtım ve müşteriye ulaşma anlamında sıkıntılarımız olduğunu düşünmüyorum. Bu pazar zor bir pazar. Buradaki insanları daha iyi tanımak gerekiyor. Burası Avrupa’nın göbeği ve İspanya, Portekiz gibi bize rakip olabilecek destinasyonlara çok yakın." 



AKTOB BAŞKANI SURURİ ÇORABATIR: 2013'TE 2012'NİN GERİSİNE DÜŞÜLMEZ
 
"Geçmişte yaşanan birtakım şanssızlıklara rağmen Hollanda bizim için hala vazgeçilmez bir pazar. Özellikle Antalya bölgesi Hollanda’da çok popüler. Sektör ve bakanlığın birlikte yürüttüğü çalışmalar sonuçlarını veriyor. Bu pazarda 2013 yılında daha stabil, ve geçen yılın rakamlarının gerisine düşülmeden bir sezon geçirileceğini düşünüyorum. Ancak şunu da eklemek gerekiyor. Ne kadar çok fuara gidersek gidelim, ne kadar çok turist alırsak alalım tedbiri elden bırakmadan fiyat – kalite dengesini iyi bir seviyede tutmak zorundayız."


KADİR KAYA: TURİZM LAFLA 12 AYA YAYILMAZ!

"Hollanda alternatif turizmin en önemli noktalarından birisi. Bu insanlar doğa aşığı olduğu için bu ülkede arabadan fazla bisiklet vardır. Hollanda Türkiye’nin alternatif turizmi için iyi bir pazar ancak biz pazara yönelik ürün sunamıyoruz. Bu insanlar için kamyonlardan arabalardan arındırılmış bisiklet yolları yok. Şu mevsimde, örneğin Antalya’da, bu tarz müşterinin olması gerekiyor. Turizmi 12 aya yaymak istiyoruz ama turizm lafla 12 aya yayılmıyor. Bunun için altyapı yapmak zorundasınız ve herkes duyarlı olacak. Savaş da olsa, deprem de olsa müşteri gelir. Problem müşteride değil. Herkesin taşın altına elini sokması gerekiyor." 

"Müşteriler gelip bizden Türkiye’nin karavan yerleri haritasını soruyorlar. Antalya’da kaç tane karavan yerş gösterebilir misiniz bu insanlara? Onu geçin, tümTürkiye’de kaç tane karavan yeri gösterebilirsiniz?Kaldı ki karavan müşterisi harcama potansiyeli çok yüksek olan bir müşteri. Türkiye mükemmel bir doğaya ve iklime sahip. Aynı zamanda bir açık hava müzesi. Bunu tanıtmamız gerekiyor. Bunları tanıtmadan otel tanıtmanın bir anlamı yok. Bu yüzden bölge tanıtımına öncelik verilmesi gerekiyor."



KEFALUKA RESORT KOORDİNATÖRÜ FATİH CAN EKŞİ: HOLLANDA'NIN BODRUM'DA ARTIŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR 
 
 "Hollanda Bodrum’un lokomotif pazarlarından birisi. Birkaç yıl önce Hollanda pazarından düşüşler yaşandı ama 2012 yılında tekrar toparlandı. 2011 yılında 90 bin olan Hollandalı sayısı 2012 yılında 120 bine çıktı. 2013 yılının Hollanda pazarında nasıl geçeceğini söylemek için henüz erken ama aldığımız veriler bir miktar düşüş yaşandığını gösteriyor. Ancak bu kaygı verici bir durum değil. Hollanda pazarının uzun vadede çok daha iyi olacağını düşünüyorum." 

 
CENGİZ BARUT: 2013'TE HOLLANDA'DA YÜZDE 5 BÜYÜRÜZ
 
"Hollanda pazarından bugün itibarıyla aldığımız rakamlara göre müşteri sayısı artış eğiliminde. Özellikle Side – Manavgat ve Antalya bölgesine olan rezervasyonlar böyle devam ederse 2013 yılında Hollanda’dan yüzde 5 civarında bir artışımız olur. 12 sene önce bu fuara ilk katıldığımızda, toplam fuar alanı 250 metrekare, bizim standımız 12 metrekare bir yerdi. Gelinen noktaya bakıldığında, hem destinasyonun büyümesi, hem de Türkiye’nin bu pazarda kaydettiği büyüme net olarak görülebiliyor. Her zaman söylediğim gibi, Hollanda pazarından hiçbir zaman büyük sıçramalar olmayacak ama istikrarlı bir şekilde büyümeye devam edecek. Hollanda bizim ihtiyaç duyduğumuz güzel bir pazar ve gereken ilgiyi her zaman göstermemiz lazım."
 
 
 


Bu Haber 08.01.2013 - 20:05:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Emre Erbaş 10.01.2013 - 11:43

    Kadir bey güzel bir noktaya değinmiş, ülkemiz zengin bir doğa cenneti fakat, insanların tatil planlamalarında algıladıkları veveya daha doğrusu algılattığımız risk faktörleri neler bunları belirlemek ve daha sonra bu faktörlerin nasıl önüne geçebilirizi tartışıp daha sonra bunu hedef kitlemize (Hollanda vs.) uygun bir mesajla iletebilmek te önemli. Risk faktörleri satın alma da ve destinasyon seçiminde çok önemli.

  • Y. Murat Özgüç 09.01.2013 - 01:09

    Bir dahaki Utrect fuarında kravat takan dostlarımız jest ve enteresanlık adına Turuncu kravat takabilirlerse güzel bir görüntü oluşabilir. Koyu elbise de Turuncu kravatı şık tutmak da artık turizmci dostların maharetine kalmış :) Fuarın olumlu sonuçlarla sonuçlanması dileğiyle....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.