İşte Bağlıkaya’nın Ersoy’un 5 yıllık bakanlığına ilişkin değerlendirmesi

İşte Bağlıkaya’nın Ersoy’un 5 yıllık bakanlığına ilişkin değerlendirmesi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türkiye turizm tarihinde bu kadar ayrıştırıcı, başarısız ve insanların birbirine düşürüldüğü bir dönemin daha yaşanmadığımın söyledi.


Turizm Güncel

EMITT Fuarı kapsamında düzenlenen “Başkanlar Oturumu” paneline katılan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a dönük sert eleştirilerde bulundu.

“Destek beklerken TGA’yı kurup herkesten para toplama başladı”

Bağlıkaya, “Bakan Ersoy’un 5 yıllık performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Bakan beyin 5 yıllık performansı benim değerlendirmeme kaldıysa vay haline. Son 5 yılda Türkiye turizmini etkileyen 3 tane büyük felaket yaşandı.Biri pandemi, ikincisi aniden başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, üçüncüsü de deprem felaketi. Beş yılda yaşanan bu felaketlerde Bakanlıktan beklenen birazcık destek olmasıdır. Ama ne oldu? TGA kuruldu, herkesten para toplamaya başladı. Bu kadar olayın olduğu bir dönemde yüzde 2 konaklama vergisi getirildi. Bakan bey bir şekilde sistemin gözüne girmek için bütün meslektaşlarını perişan etti. ‘Turizmciler çok para kazanıyor, siz alamıyorsunuz ama ben alırım’ dedi.” yanıtını verdi.

“Bizim açımızdan yapılan bir tane şey yok”

Bakan Ersoy döneminde müze fiyatlarının yüzde 900-1400 arasında arttığını belirten Bağlıkaya “Deprem yaşandı, kültür turlarının merkezleri çöktü. Biz Bakanlıktan bir şeyler söylemesini beklerken Bakanlık TGA bütçesi ve turizm tahsisleri ile ilgili yönetmelikler çıkardı bu dönemde. Bizim açımızdan yapılan bir tane bir şey yok. Turizm meslek yasasından bahsediyoruz yıllardır. 4 yıl oldu meslek yasası falan yok. Tüm konsantrasyonları tahsisler ve TGA ile geçti. Alan temsilcilikleri diye bir şey çıkardılar fiyasko. Hiçbir iş yürümüyor. Alan başkanlığına gidiyorsunuz, işinizin yürümesi için bakandan izin almaları gerekiyor. TÜRSAB’ı mahkemelerlerle, savcılıklarla dosyalarla uğraştırdı.” ifadelerini kullandı.

Firuz Bağlıkaya

“Acenteler itildi, örselendi, küçük düşürüldü”

Ersoy döneminde turizmin otel ağırlıklı bir yapı olarak gösterildiğini ileri süren Bağlıkaya “Sanki oteller kendi kendine doluyor gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı Bakan Bey vasıtasıyla. Sürekli otelciler öne çıkarıldı. Seyahat acenteleri ekstra bir şekilde itildi, kakıldı, örselendi, küçük düşürüldü. Ekosistemde otel ne kadar önemliyse seyahat acentesi, uçak şirketi o kadar önemlidir.” dedi.

Bir sabah kalktık 2019 turizm geliri 38,9 milyar dolar olmuş”

2022 yılında turist sayısının 2019 seviyesinde kaldığını ancak yapılan düzenlemeyle turizm gelirinin bir anda artırıldığını anlatan TÜRSAB Başkanı “Neye göre değiştirildiğini kimse bilmiyor. 2019'da 34 milyar dolar olan turizm geliri bir sabah kalktık 38,9 milyar dolar olmuş. 2020 de 12 değil 15, 2023’te 50 milyar gelir konmuş. ‘Turizm gelirini 35 milyar dolardan 50’ye çıkmak zor, böyle bir şey yapalım’ dediler herhalde. Aslında hedefler gerçekçi. Böyle bir hedef koyulması gerektiğini seneler önce söyledik. Ama turist başı 1300 dolar gelir kısmında sıkıntı var. Kitle turizmi yapan ülkelerde bunu yapmak zor. Şehir gelirlerinin de yüksek gelir elde etmek gerekir. İspanya’da Fransa’da bunu yapmak kolay ama bizde bunu yapmak zor. Ancak şehir turizmi gelişen ülkelerde bu yakalanabilir ama bizde bu zor.” diye konuştu.

TGA ve onun gelirleri ile ilgili de konuşan Bağlıkaya şu noktaların altını çizdi:

TGA ile ilgili söyleyecek çok şeyimiz var. TGA ile ilgili Sayıştay raporunu okudum. raporda deniliyor ki TGA’nın 93 milyar gideri olmuş. 2021’de 51 milyon dolar reklam gideri var. Reklamı hangi ülkede vermiş hangi kanala vermiş belli değil. 20 milyon dolar dijital reklam verilmiş. Hangi ajans, hangi ülkelerde, hangi pazarlarda kimlerle iş birliği yapıldı, hangi ajansla çalışıldı?” diye sordu.

"Bunun neresi başarı?"

Bağlıkaya ayrıca; İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi rakip ülkelerin çok daha düşük reklam bütçeleri ile turizm gelirlerinde çok daha büyük artış kaydettiğine dikkat çekti. Bağlıkaya "İspanya yüzde 100 milyon euro ciro ile 209 artış, Fransa kamu ve özel sektörden aldığı 70 milyon euro bütçesiyle yüzde 140 artış yapmış, Yunanistan sırf kamudan aldığı 22 milyon euro bütçe ile yüzde 92 artırmış. Türkiye kamu v özel sektör, bizim hesabımıza göre yarım milyar dolar kaynakla, yüzde 67 artırmış. Neresi başarı bunun?" ifadelerini kullandı.



Bu Haber 12.04.2023 - 17:31:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.