İsrail Gazze’de hastaneyi vurdu, yüzlerce kişi öldü

İsrail Gazze’de hastaneyi vurdu, yüzlerce kişi öldü

Gazze Şeridi’ndeki bir hastaneye düzenlenen saldırı sonucu yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.


Gazze Şeridi’ndeki El-ahli el-Baptist Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre yüzlerce insan yaşamını yitirdi. Hamas, saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğini açıklarken, İsrail yönetimi ise Filistinli İslami Cihat örgütünü suçladı. Örgüt ise iddiayı yalanladı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Kudra, İsrail’in Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu ölü sayısının 500’e yükseldiğini söyledi.

İsrail reddetti

Öte yandan, İsrail ordusu, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesinde “gerçekleşen patlamaya teröristlerin (İslami Cihad) attığı roketlerin sebep olduğunu” iddia etti.

İsrail ordusu, sabah saatlerinde resmi X hesaplarından bir video ve görüntü paylaşarak saldırıyı gerçekleşmediklerine dair “kanıt” sundu. Paylaşılan uydu ve kamera görüntülerinde hastaneye düzenlenen saldırıyı İsrail’in gerçekleştirmediği iddia edildi.

Yapılan paylaşımda, “Terör örgütünün başarısız olan füzesinin Gazze’deki hastane bölgesine düştüğü görülüyor. Bu videoda hastanenin önceki ve sonraki görüntüsü yer alıyor” denildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki El-Ehli Baptist Hastanesi’nin bombalanmasından Filistinli grupların sorumlu olduğunu öne sürdü

Ankara ve İstanbul’da protesto

Dışişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’nde yüzlerce Filistinli’nin hayatını kaybetmesine neden olan hastane saldırısını kınarken İstanbul ve Ankara’da İsrail elçilik binaları önünde İsrail karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada saldırı kınanarak, “Gazze’de bir hastanenin hedef alınması sonucunda yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından derin bir infial duyuyor, bu barbarca saldırıları en şiddetli biçimde kınıyoruz. Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde hesap vermesi kaçınılmazdır” denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da sosyal medya platformu X’te yer alan açıklamada İsrail’in en temel değerlerden yoksun olduğunu gösterdiğini belirterek, “Hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum” dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise “Gazze’ye Gemi Hastane göndermeye veya Gazze’de ya da Refah Sınır Kapısına yakın noktalarda Sahra Hastaneleri kurmaya hazırız.” İfadelerini kullandı.

Rusya kanıt istiyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Rus medyasına konuşarak saldırının insanlık suçu olduğunu söyledi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “Yüzlerce Filistinlinin öldüğü saldırı şoke edici bir suç ve İsrail, saldırıyı gerçekleştirmediğine dair uydu görüntülerini paylaşmalı” denildi.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da İsrail savaş uçaklarının Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını “savaş suçu” olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreterinden çok sert ifadeler

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de saldırıya büyük tepki gösterdi… Bölgede acilen insani ateşkes ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Guterres, saldırıdan dolayı dehşete düştüğünü belirtti.Saldırıyı kınayan Guterres, “7 Ekim’de Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırı, Filistin halkının kolektif bir şekilde cezalandırılmasını meşru çıkaramaz” ifadesini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada ise "İsrail'e Hamas'ı ortadan kaldırması için güvenlik sistemlerini kesinlikle veriyoruz. Bu masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor." denildi.

Macron’dan tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze’deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlenen saldırıya tepki göstererek, “Hiçbir şey bir hastaneye yapılan saldırıyı haklı çıkaramaz. Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı çıkaramaz” ifadesini kullandı. Macron, saldırıyla ilgili tüm gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Gazze Şeridi’ne insani yardım erişiminin derhal sağlanması çağrısında bulundu.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada “Sağlık hizmetlerine yönelik her saldırı uluslararası hukukun ihlalidir.” İfadelerine yer verildi. (Sözcü)



Bu Haber 18.10.2023 - 13:11:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.