İlber Ortaylı: Gudubet oteller, görgüsüz golf sahaları...

İlber Ortaylı: Gudubet oteller, görgüsüz golf sahaları...
Tarihçi, akademisyen ve yazar İlber Ortaylı, yeni yazısında kıyılardaki betonlaşmaya ve kıyıların halka kapatılmasına dikkat çekti.

Hürriyet gazetesindeki köşesinde ‘Yok olup giden kıyılarımız’ başlıklı bir yazı kaleme alan İlber Ortaylı, Türkiye’nin İspanya’nın terk ettiği turizm modelini uyguladığını belirtti.

“Görgüsüz golf sahaları”

Türkiye koylarının tıpkı İspanya gibi dikkat edilmesi gereken özellikte olduğuna dikkat çeken Ortaylı “Her yerine rastgele bina yapamazsınız; yani Antalya’nın doğusundaki Belek denen bölgede pinus (fıstık çamı) ormanının yok edilmesiyle sözde görgüsüz golf sahalarını, kıyıları kapatan garip gudubet otellerin yükselmesiyle nasıl bir kirlilik meydana geldiği açıktır. Aynı kirlilik Batı Antalya’da da söz konusudur hatta başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

"Ege'nin su kaynakları kısıtlı

Ege Bölgesi’nde ise bu tip yatırımların o kadar imkân bulacak durumda olmadığını ifade eden İlber Ortaylı “Ege’nin su kaynakları kısıtlıdır. Artan nüfusu hesaba katarsak Türk milletinin denize girebilmesi, deniz tatili yapması için araziyi ve deniz kıyılarını çok dikkatli kullanmak gerektiği açıktır. Yani bu kıyılarda kitle turizmine açık oteller yapılamaz. Birtakım insanların yılda 15-20 gün ancak kullanacakları yüksek binaların içinde geniş meskenler meydana getirilemez. İnsanların Ege Bölgesi kırsalındaki yapıları ancak mütevazı binalar ve mümkün mertebe kıyının dışında olmalıdır.” dedi.

İspanya’nın çoktan terk ettiği model

Son dönem turizm politikasının İspanya’nın çoktan terk ettiği bir “kale turizm tesisleri”ne dönüştüğüne işaret eden Ortaylı “Devasa oteller, ne işe yaradığı belli olmayan camping alanlarının çoğu, tesisler iyi işlemediği için çöp furyası halinde. (...) Bu manzara Türkiye’nin sosyal anlayış ve kanun nizamın uygulanması bakımından General Franco’nun İspanyasından çok daha geride olduğunu gösterir. Çünkü General Franco kıyıları açık olarak bırakmıştı. Büyük oteller bile çok geride bina dikerdi, plajlar istifade için kendi markalı şezlonglarını bırakırlardı ama kıyılar herkese açıktı. Bu dün öyleydi, bugün de öyle. İspanya tabiatı ve kıyıları, bundan büyük ölçüde istifade etti.” bilgisini paylaştı

Turizm bir ülkede kurtuluş ve çıkış yolu olamaz

80 milyonluk ülke için turizmin kurtuluş olamayacağını ileri süren İlber Ortaylı “Yapılan tahrip getirilen geliri karşılamaz ve zaten çok yakında paralı ya da parasız olsun turistlerin güzel tabiata, romantik tarihi eserler bölgesine yöneldiğini ve Türkiye’ye itibarın azaldığını göreceksiniz. 80 milyonluk ülkede turizm bir kurtuluş ve çıkış yolu olamaz. Ancak bir yan daldır. İyi yapıldığı takdirde sakinlerinin yaşam düzeyini ve zevkini geliştirir. Fakat bizimki öyle bir şey değildir. Çoğu otel yatırımcısı bir iki yıl sonra tesisini ona buna devretmek zorunda kalıyor. Çünkü anlamadıkları işlerle uğraşıyorlar. Kıyılara yapılan binaların bakımı son derece güç. İspanya’da binalar, “ghost town”; hayalet şehirlere döndü. Burada da geleceğin öyle olacağını söyleyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Yazının tamamı için tıklayınız>>>>


Bu Haber 21.08.2023 - 10:38:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Yüksek sesle birilerinin dile getirmesi

    Alp Onganer 22.08.2023 - 02:33

    Hocam bunlar zaten biliniyordu. Paranın sadece başarı olarak görüldüğü az gelişmiş ülkelerde yap yık yok et ithal politikalar sonucudur hepsi. Özellikle Belek için konuşabilirim oradaki ilk yapılan otellerin projelerinde bulundum. Yerine ağaç dikiyoruz yalanı ile otele kapı yapılacak diye 120 ağaç kesildi. Örnek vereyim Iber Belpark isimli dünyaya örnek olacak bir proje var idi Magic Life firmasına satıldı. Çok saygı duyduğumuz Almanlar, TUI, Cem Kınay +++ orada binlerce ağaç kestiler. Turist gelecek para gelecek diye dünya nin en güzel şehirlerinden bir tanesi olan Antalya yok edildi. Antalya nin sokaklarında yürüdüğünüz de portakal çiçeklerinin kokusu cigerinizi doldururdu. Hocam birde Lara Kumsal larina Kundu ya gidin nasıl bir vahşet nasıl bir kıyım var göreceksiniz. Birbirinden çirkin üst üste onlarca bina dikildi. Vahşi kapitalizm.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.