İBB, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'ne üye oldu

İBB, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'ne üye oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kent turizmini geliştirmek, düzenlemek ve teşvik etmek amacıyla 2014 yılında kurulan İBB Turizm Şube Müdürlüğü öncülüğünde, ‘Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne üye oldu. İstanbul; Berlin, Barcelona, Valencia, Atina gibi sürdürülebilir turizmde öne çıkan şehirlerin üye olduğu GSTC’ye Türkiye’den üyelik alan ilk şehir oldu.


Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi üyeliği, kentlere turizm konusunda oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Bu sayede daha çok sayıda ve profili daha yüksek turistleri çeken kentlerin, yerel ekonomisi de gelişiyor. Turizmle ilgili işletmeleri ve hizmetleri düzenlemek, denetlemek ve lisanslamakla görevli olan İstanbul Turizm Müdürlüğü, GSTC tarafından geliştirilen turizm kriterleri ve standartları ile Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) yönergelerine uyumu sağlayacak.

Üyelik kapsamında, uzun vadeli sürdürülebilirlik ve doğal ve kültürel kaynakların korunması için sürdürülebilir turizm uygulamalarını teşvik etmek üzerine odaklanacak. Bu sayede de, çevresel girişimler hayata geçerken, sorumlu turizm faaliyetleri teşvik edilmiş olacak. Ayrıca, turizm çalışanları ve paydaşları ile yerel halk arasında sürdürülebilir turizmin önemine dair farkındalık yaratılacak.

VisitIstanbul markası ile dijital dünyada turistlerin yanında yer alıyor

İstanbul’un turistik bir destinasyon olarak pazarlama ve tanıtımından sorumlu olan İstanbul Turizm Müdürlüğü, bu amaçla önemli çalışmalara da imza atıyor. Reklam kampanyaları geliştiren, tanıtım etkinlikleri düzenleyen, broşürler, web siteleri, sosyal medya içerikleri gibi turizm materyalleri oluşturan İstanbul Turizm Müdürlüğü, sosyal medya fenomenleri, seyahat acenteleri, tur operatörleri ve hava yolu endüstrisiyle iş birliği yaparak ziyaretçi çekmeyi hedefliyor.

Müdürlük; turistlere ziyaretçi merkezleri, harita, rehber, broşür, kullanışlı mobil uygulamalar, sosyal medya ve VisitIstanbul dijital platformunu aracılığıyla yönlendirme yaparak, onların İstanbul’u kolaylıkla keşfetmelerini sağlıyor. İstanbul Turizm Müdürlüğü ayrıca, ziyaretçi merkezleri ve bilgi stantları işletiyor; sosyal medya, mobil uygulamalar ve VisitIstanbul markası ile dijital dünyada turistlerin yanında yer alıyor.

Müdürlük bunlara ek olarak İstanbul’un misafirlerine yerel cazibe merkezleri, konaklama yerleri, ulaşım ve turizmle ilgili hizmetler konusunda öneriler sunuyor ve turizmle ilgili hizmetleri kolaylaştırıyor. İstanbul Turizm Müdürlüğü ayrıca; ziyaretçi deneyimini artırmak için yerel turizm altyapısını ve kültürel olanakları geliştirmek konusunda etkili çalışmalarda bulunuyor, yeni turistik cazibe merkezlerini belirleyerek geliştiriyor, konaklama, restoranlar ve turizmle ilgili diğer tesislerin gelişimini destekliyor ve genel turizm ürününü iyileştirirken, yerel işletmeler ve paydaşlarla sürekli iş birliği yapıyor.

İBB Turizm Müdürlüğü, İstanbul’un ilk Turizm Araştırma ve Veri Merkezi'ni kurdu

Turizm eğilimleri, ziyaretçi profilleri ve ekonomik etkiler konusunda veri toplamak ve analiz etmek amacıyla İstanbul’un ilk Turizm Araştırma ve Veri Merkezini kuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürlüğü, gelecekteki turizm politikalarının belirlenmesine de katkıda bulunuyor. Araştırma ve Veri Merkezi'nin elde ettiği veriler, turizm girişimlerinin etkinliğini değerlendirmek ve gelecekteki gelişmeler için plan yapmak için çok büyük önem taşıyor. Bu bilgiler, bilinçli kararlar almak ve turizm politikaları ve stratejileri oluşturmak açısından oldukça değerli.

İstanbul'daki yerel işletmeler, topluluk organizasyonları, devlet kurumları ve turizm dernekleri, birlikleri de dâhil olmak üzere çeşitli turizm paydaşlarıyla yakın iş birliği içinde çalışan müdürlüğün görevleri arasında; ortak pazarlama girişimlerinde bulunmak, turizm geliştirme projelerinde ortak çalışmalar yürütmek ve turizmin İstanbul şehri ve sakinleri için sağladığı faydaları maksimum düzeyde arttırmak da yer alıyor.

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi: Hoş Geldin İstanbul

GSTC, Global Sürdürülebilir Turizm Konseyi'ne yeni üye olan İstanbul'a sıcak bir karşılama yaptı. İstanbul’un üyeliğiyle ilgili bir açıklama yapan GSTC CEO'su Randy Durband, “İstanbul'un sürdürülebilirliğe olan bağlılığı, tarihi mirasa olan derin saygısıyla birlikte geleceğe yönelik ilerici bir zihniyetin işaretidir.

GSTC, turizm geliştirme ve yönetiminde sürdürülebilirlik uygulamalarını benimseyen destinasyonları GSTC üyesi olmaya ve GSTC Destinasyon Kriterleri'ni uygulamaya teşvik ediyor. İstanbul Turizm Müdürlüğü’nün yoğun çalışmaları, İstanbul’un GSTC-Akredite Sertifikasyon Kurumu tarafından verilen GSTC Destinasyon Sertifikası’nı almasını sağlayacak” dedi.



Bu Haber 15.06.2023 - 15:30:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.