HD'ye geçtik, hem müşterimiz arttı hem de gelirimiz

HD'ye geçtik, hem müşterimiz arttı hem de gelirimiz
Belek bölgesinde tam 7 yıl oda kahvaltı hizmet verdikten sonra 2012 yılında her şey dahil sistemine geçen Kempinski Hotel The Dome Belek Genel Müdürü M. Nihat Tümkaya sorularımızı yanıtladı. Müşterinin talebi ile bu sisteme geçtiklerini ve otellerinde HD'nin opsiyonel olarak sunulduğunu belirten Tümkaya, hem müşteri sayılarının hem de karlılıklarının arttığını söyledi.


Savaş Daş - TurizmGüncel

İşte TurizmGüncel'in Nihat Tümkaya'ya soruları ve Tümkaya'nın yanıtları:

Neden her şey dahil sistemine geçtiniz?

"Kempinski Otel olarak belki de son 7 yılın en güzel sezonunu yaşadık. Oda – kahvaltı ve yarım pansiyon olarak hizmet veren otelimiz, opsiyonel olarak ve istemeyerek, 2012 yılı itibarıyla her şey dahil hizmet vermeye başladı. Her şey dahil sisteminde kalıp kalmamayı ise misafirlerimizin tercihine bıraktık. Her şey dahil sistemine geçmemizin ardından tarihimizdeki en yüksek doluluk oranlarına ulaştık." 

Bu sisteme girmek kaçınılmaz oldu sanki Antalya'da?

ODA - KAHVALTI SİSTEMİNİN YÜRÜMESİ İMKANSIZDI

"Antalya için 2012 yılında 11 milyon rakamını yakalama hedefi vardı. Bu hedef yakalandı sayılır. İşte bu 11 milyonluk misafirin yüzde 98’i her şey dahil müşterisinden oluşuyor. Kabul etmek gerekiyor ki bu sistem Antalya için artık vazgeçilmez bir hal adı. Her şey dahil sistemine talebin bu kadar yoğun olduğu bir destinasyonda oda – kahvaltı ya da yarım pansiyon konaklama modelinin yürümesi imkansızdı.  Şu anda otelimizi her şey dahil sistemine göre yeniden yapılandırdık. Aldığımız geri bildirimler de son derece olumlu."

Türkiye'nin ana pazardaki durumu konusunda ne düşünüyorsunuz?

TALEP İSPANYA'YA KAYDI

"Bu yıl Avrupa’da yaşanan yüzde 2’lik gerilemeyi Rusya ve BDT ülkelerinden telafi ettik ancak her yıl yüzde 10 civarında büyüyen talep bu yıl İspanya’ya kaydı gibi. Gelecekte en güçlü pazarımız olarak gördüğümüz Rusya da genel olarak azaldı. Fakat Antalya’da bölgesel anlamda artışlar da oldu. Örneğin Kemer ve Alanya’da düşüşler olurken, Belek bölgesinde artış kaydedildi. İspanya destinasyonu çok ilginç. Rusya pazarında yüzde 44’lük bir artış kaydettiler bu yıl. Bu da, İspanya’nın bizden belli bir pay aldığını gösteriyor. Ama her şeye rağmen, Avrupa’da yaşanan düşüşleri, Rusya’daki son dakika satışları ile telafi ettik."

Karlılığınız ve müşteri sayınız nasıl etkilendi bu değişimden

KAR DA ARTTI, MÜŞTERİ SAYISI DA
 
"Her şey dahil sistemine geçtikten sonra hem müşteri sayımız hem de karlılığımız arttı. Bizim fiyatımız zaten oldukça yüksekti Belek bölgesinde. Her şey dahil sistemine geçtikten sonra da fiyatlandırmayı ona göre yaptık. Bu karlılığa da yansıdı."

Uluslararası bir zincirin parçası olmak rezervasyonlarınızı nasıl etkiliyor, otelin yatırımcısı yeni yatırımlar planlıyor mu?

REZERVASYONLARIN YÜZDE 30'U OVS'DEN
 
"Uluslararası bir marka olmanın çok büyük avantajları var. Kempinski’nin, yüzbinlerce misafiri olan bir sistemi var. Genelde şehir otelciliğinde aktif. OVS olarak Kempinski’nin online rezervasyon sisteminden ciddi oranda ziyaretçi alıyoruz. Tüm rezervasyonlarımızın içinde OVS’nin payı yaklaşık yüzde 30 civarında. Gerçekten çok başarılı bir uluslararası zincir. Eskiden sadece şehir otelciliği yaparken şimdi yavaş yavaş resörtlerde de oteller açmaya başladı." 

"Kempinski Otel Belek’in yatırımını yapan grup İzmir, Bursa ve Ankara’da yeni şehir otelleri açmayı planlıyor."

Avrupa'daki krizi nasıl görüyorsunuz peki?
 
"Orta Avrupa’da nüfus yaşlanıyor ama tatile giden insan sayısında bir azalma olmuyor. Avrupa’da ekonominin dinamizmini Almanlar oluşturuyor ve Almanya’ya baktığınızda ihracat rakamlarının düşmediğini görüyorsunuz. Bir üretim var. Seyahat eden Alman sayısına baktığınızda da sayının  düşmediğini görüyorsunuz. Diğer taraftan, Avrupa pazarını da ihmal etmeden, yeni pazarlara odaklanmamız gerekiyor. Alternatif pazarlara odaklanmadan 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi olanaklı değildir." 

Alternatif pazarlar dendiğinde çoğunlukla Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkeler kastediliyor. Bu ülekelerin Türkiy'ye uzaklığını göz önünde bulundurursak, bu ülkelerden mass turizm yapmak ne kadar mükün?

ANTALYA'YA OLAN İLGİ ARTIYOR
 
"Satın alma gücü olan tatilci dünyanın her yerine uçuyor. Bu yüzden yeni gelişen lokasyonlara olan ilgi de artacaktır diye düşünüyorum. Bugün Antalya dünyada en çok ziyaret edilen ilk 5 şehir arasında bulunuyor. Bu yüzden Antalya dikkat çekiyor, merak ediliyor. Dolayısıyla uçuş mesafesi sorun olmaktan çıkıyor. Çünkü satın alma gücü olan insanlar dünyanın her yanına seyahat ediyorlar."

Kimileri Türkiye'nin hala çok ucuz, kimileri ise yeterince pahalı olduğunu söylüyor. Sizin görüşünüz nedir?

TÜRKİYE'YE PAKET TUR PARASIYLA DÜNYANIN HER YERİNE GİDİLEBİLİR
 
"Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde tatile gitmek için kataloğu açıp destinasyonları kıyasladığınız zaman Türkiye’deki paket tur satışlarının ucuz olmadığını görüyorsunuz. Çünkü Türkiye’ye geldiğiniz ortalama paket tur fiyatıyla neredeyse dünyanın her tarafına gidebilirsiniz; bunu Belek gibi pahalı destinasyonlar için söylüyorum. Ancak kendi içinde bölgeler ucuz ve pahalı olarak kendi içinde farklılıklar gösterebiliyor. Çünkü Türkiye’nin de her turiste ihtiyacı var."

 "Ancak kişi başına ortalama harcama açısından bakıldığında biraz daha iyi bir noktaya gelmemiz gerektiği ortada. İspanya’ya giden turist kişi başına 996 Euro harcarken, bize gelen turist kişi başına 790 Euro harcıyor. Demek ki orada hala iyileşmeye açık bir alanımız var." 

Oteller ve tur operatörleri arasındaki rekabet sektörü nasıl etkiliyor, bu rekabetin önüne nasıl geçilebilir?
 
12 AY ULAŞIM OLMAZSA OLMAZ

"Bu konuda belediyeler artık daha fazla sorumluluk hissederek kentlerin içine çekim alanları yapmaları gerekiyor. Destinasyon bazlı çekim merkezi sayısı arttıkça, rekabet gücümüz de artacaktır. Diğer taraftan 12 ay ulaşımı sağlayabilmemiz gerekiyor. Muhtelif Avrupa ülkelerinden direkt uçuşların 12 ay olacak şekilde planlanması gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman, her ortaya çıkan yeni yatak arzlarını doldurabilecek hem de ülkeye daha fazla turist getirmiş olacağız."

2013 yılında Rusya pazarı nasıl bir performans gösterir?
 
"Rusya pazarında 2013 yılında da artış ivmesinin olacağını düşünüyorum. Ancak Rusya öyle bir pazar ki, ilginizi bir an olsun eksik etmemeniz, sürekli konsantre olmanı gerekiyor. Konsantrasyonunuz bozulursa, bir anda başka destinasyonlara kayabilecek bir pazar."
 


Bu Haber 09.12.2012 - 20:18:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.