Hasan Eker: TÜRSAB’ı bölmek akıllıca değil

Hasan Eker: TÜRSAB’ı bölmek akıllıca değil
Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, 1618 sayılı TÜRSAB yasasında yapılması planlanan değişiklikler ilgili uyarılarda bulundu.

Aynı zamanda TÜRSAB Başkan Yardımcısı olan Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, 1618 sayılı kanunda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili ‘şahsi görüşlerini’ paylaştı. Konuyla ilgili olarak Facebook hesabından “TÜRSAB bölünemez, seyahat acenteciliği denetimsiz bırakılamaz’ bağlığıyla bir açıklama yapan Hasan Eker “1618 sayılı yasada seyahat acentası “Kar amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticari kuruluşu, ifade etmektedir.” dedi. 

“15 farklı ihtisas ‘biz de birlik istiyoruz’ diyebilir”

Bu nedenle seyahat acentelerinin hac-umre, sağlık, tur operatörü... şeklinde ayrıştırılmasının bir faydasının olmadığını kaydeden Eker “Bunun sonu yok. TÜRSAB’da 15 tane daha farklı ihtisas var. Hepsi ‘bizim işimiz de farklı, biz de kendimize yasa ve ayrı bir birlik istiyoruz’ diyebilir. “ ifadelerini kullandı.

“Aynı işi yapan acenteleri bölmenin akıllıca değil”

Turizm ile ilgili bir konu olduğunda acentelerin, otellerin ve rehberlerin hemen bir araya geldiği turizmde beraber hareket ederken, aynı işi yapan acenteleri bölmenin akıllıca olmadığını kaydeden Eker “Ayrıca biz yıllarca ‘turizmin tüm alanlarını çatı yasada toplayalım’ diye konuşmadık mı? Turizmi koordine edecek bir çatı yasa yapılmasına ihtiyaç var demedik mi? Dolayısıyla bu bağlamda da baktığımızda bölünmek mantıklı değil.” dedi.

“Herkes için ayrı bir yasa mı çıkacak?”

“Acenteler alanlarına göre bölündüğünde herkes ayrı bir yasa mı çıkacak?” diye soran Eker “Bu yasalar bir biriyle çatışmayacak mı? Türkiye de onlarca sektör var ve bu sektörlerin onlarca alt sektörleri var. Her birine yasa mı çıkacak? Dünya yalın yönetime giderken biz daha karmaşık hale mi getireceğiz devlet yönetimini?” değerlendirmesini yaptı.

“Yine TÜRSAB’a üye olmak durumunda kalacaklar”

Eker açıklamasının devamında şu noktaların altını çizdi: 

Bölünme dedikodusu olan işletmeler bölündüğünde bunların hizmetlerinde kar amacı, konaklama ve ulaşım olacağı için hepsi ayrıca yine TÜRSAB’a üye olmak zorunda kalacaklar. Mevcut durumdan hiç bir fark olmayacağı gibi ek bir kurum üyeliği daha ortaya çıkacak. Mesela hac-umre yapanların yüzde 90 ı kültür turizmi yapıyor. Bu işletmeler yine TÜRSAB’a üye olacak.

“Kaçak faaliyetler yasal hale gelir”

“Üyeliği mecbur kılmayacağız denirse o çok daha büyük sorun olur. Denetimsizliğe yol açar, kaçak faaliyetler yasal hale gelmiş olur. O zaman herkes piyasadan para toplar, tüketici mağduriyetine sebep olur. Kimse TÜRSAB yasası durduk yere çıktı zannetmesin. Seyahat acentacılığını basit olarak görmesin, başka meslekler ile karıştırmasın. TÜRSAB’a üye zorunluluğu denetim, disiplin, turist ve tüketici mağduriyetlerini engellemek, turizm sektörünü geliştirmek için getirilmiştir. TÜRSAB üyeleri gelecekte vereceği hizmet için piyasadan para toplarlar. Eğer başlarında bir kurum olmaz ise, dolandırıcılığın en çok yapıldığı faaliyet alanı olur. 

“Dedikodudan ibaret olduğunu düşünüyorum”

Bir diğer sorun ise, üyesi az olan kurumların bir faaliyet yapma şansının olmaması. Türkiye’de yüzlerce ziraat odası, meslek odaları, ticaret odaları var. Üyeleri düşük olanlar ayakta zor duruyorlar. Sadece yer kirası ve bir kaç personel maaşını zorlukla ödeyebiliyor. Faaliyet yapamıyor. Şu anda TÜRSAB’ın ülke turizmi için yaptıkları, tüm il, ilçe ve bölgelerdeki turizm alanındaki etkinliği, yurt içi yurt dışı faaliyetleri su götürmez gerçektir. Bir yandan mali sıkıntıları çözmesine rağmen, pandemiye rağmen, bir yıl aidat toplanmamasına rağmen TÜRSAB faaliyetlerine bir bakın, genel merkez de her gün bir faaliyet, ihtisas başkanları, yönetim kurulu üyeleri her gün bir toplantıya katılıyor, BTK’lar her gün faaliyet yapıyor. İhtisaslar her gün bir çalışma, ziyaret yapıyor. İl müdürlüklerine, valiliklere bilgilendirmeler yapılıyor, destekler veriliyor. Ülke adına gönüllü çalışan 550 genel merkez ve BTK yönetimi, İhtisas başkanı  var.   

Sonuç olarak, ben bakanlığın böyle bir şey düşündüğünü zannetmiyorum, dedikodudan ibaret olduğunu düşünüyorum. Her ihtimale karşı görüşümü paylaşmak istedim. 

Birlik beraberlik içinde, büyüyerek yola devam etmek, bölünmemek, TÜRSAB’ın 50 yıllık yapısını korumak, sektör, kamu, ülke ve en önemlisi tüketici çıkarınadır. 

Bazı alt ihtisasların sorunları var ise ihtisas yönetmelikleri ile çözülebilir.”


Bu Haber 04.11.2023 - 15:18:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Tursab bölünmemeli Ama …

    Umut Ahmetoğlu 29.01.2024 - 07:49

    Tursab üyelerinden aidat almaktan başka, kuruluş esnasında bağış adı altında haraç almaktan başka ne işe yarıyor? 3-5 yandaş acenteye iş imkanı sağlıyor Tursab ve gerisi sağılacak inek…Tursab bölünmemeli hepten kapatılmalı.

  • Türsab gereksizdir.

    Kamil Gerçekyılmaz 06.11.2023 - 12:33

    Türsab'ın Türk Turizmine hiçbir katkısı yoktur bilakis zararı vardır.Aidatlar çok yüksektir. Sektör için hiçbir proje üretmemektedirler.

  • Hüseyin Ak 04.11.2023 - 04:38

    Türsaba gerek yok sizin gibi "YES SIR" sözde yöneticilere hiç gerek yok

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.