Sherwood Resorts & Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Ceylan, sezona ve 2023 beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Turizm Güncel
Türkiye’nin önde gelen otel gruplarından Sherwood’un Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Ceylan, hem pandemi sonrası hızlı bir sıçrama yaşanan 2022 sezonu hem de 2023 beklenrtilerini Turizm Günce’e anlattı.
“Şikayet edemeyiz”
Grup olarak 2022 yılını iki döneme ayırdıklarını belirten Hasan Ali Ceylan “2022’nin başlangıcında, yani erken rezervasyon döneminde beklentimiz sezonun çok iyi olacağı yönündeydi. Mart-nisan aylarına geldiğimizde hepimiz hayal kırıklığına uğradık. Ancak mart-nisan dönemindeki beklentiye göre de harika bir sezon oldu. Ciro anlamında iyi bir sezon geçirdik ve bu konuda şikayet edemeyiz.” dedi.
“Beni en çok endişelendiren şey maliyet baskısı”
Konjonktürün gereği olarak bazı tesislerde fiyatları belli bir noktaya çıkarabildiklerini anlatan Hasan Ali Ceylan “Ancak otelciler sezonu çok ciddi bir maliyet baskısı altında geçirdi. Beni şu anda en çok endişelendiren şey maliyet baskısı.” diye konuştu.
“Karlılık azalıyor”
Bahsedilen cirolar göz önüne alındığında karlılığın daha yüksek olması gerektiğine işaret eden Ceylan “Maliyetlerdeki artış karlılık üzerinde çok ciddi baskı oluşturdu. Sonuçta bizim gelirimiz euro üzerinden. Dolayısıyla euronun TL karşısındaki konumu ve yapabildiğimiz zam bizim refah payımızı etkiliyor. Birçok ürün açısından baktığınızda, bizim yapabildiğimiz fiyat artışı + euronun TL karşısında geldiği yer satın aldığımız ürünlerin giderlerindeki yükselmeyi karşılamıyor. Bu da karlılığın azalması anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.
Kendisini endişelendiren bir diğer konunun ise kazanılan pazarının yeni veya otel tadilatındaki karşılığı olduğun belirten Hasan Ali Ceylan “Eskiden kazandığımız X kadar parayla 100 oda yapabiliyorken, şu anda 50 oda yapabiliyoruz. Parayı yerine koyma maliyeti çok yükseldi. Tesislerin tadilat vakti geldiğinde bu karşımıza çıkacak.” dedi.
“Turizmin çok iyi olduğuna ilişkin beyanatlara şaşırıyorum”
Mevcut konjonktürün işin sürdürülebilirliğini etkilediğine dikkat çeken Ceylan dünyadaki merkez bankalarının aldığı tedbirler neticesinde talebin düşmesi ve otellerin kullandığı ürünlerde fiyatların gerilemesi halinde durumun değişebileceğini ifade etti. Ceylan “Ama böyle devam ederse sürdürülebilirilik açısından çok risk var. Birçok arkadaşımız turizmin muhteşem olduğu şeklinde beyanatlarda bulunuyorlar. Buna aslında birazcık şaşırıyorum. Turizm Bakanlığının desteği ve tur operatörlerinin gayretiyle tabi ki gelirde belli bir noktaya geldik. Ama her şey harikaymış gibi bakıp rehavete de kapılmamamız lazım. Çünkü hem iyi hizmet vermek hem de otellerimizi bakımlı tutmak zorundayız.” değerlendirmesini yaptı.
“Seyahati etkileyecek gelişmeler yaşanmazsa...”
Pandemi sonrası rezervasyonların daha çok son dakikaya kayması ve mevcut duruma ilişkin de konuşan Hasan Ali Ceylan şu noktaların altını çizdi:
Gerek ciro gerekse paks olarak hem 2019’a hem de 2021’e göre kıyasladığımızda özellikle İngiltere pazarında iyi gidiyoruz. Avrupa pazarında da iyiye gidiş var ama oradaki iyileşme henüz beklenen seviyede değil. Orada iyileşmeye ihtiyacımız var. Çünkü rezervasyon giderek daha kısa periyotlarda yapılması durumu daha çok Batı Avrupa pazarlarında ortaya çıkıyor.
Turizm pek çok şeyden etkilenen bir sektör. Son dönemde hiç hayal etmeyeceğimiz şeylerden bile turizmin etkilenebileceğini gördük. İnsanların seyahatini etkileyebilecek gelişmeler yaşanmazsa Türkiye’de turizmin 2023 yılında iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü alternatifimiz olan ülkelere göre birçok avantajımız var. Sadece fiyat değil, sunduğumuz ürünler dünyadaki birçok rakip ülkeye göre daha iyi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri