Görgülü: Bugün GTI'yi kapatalım, Antalya'daki turist sayısı yüzde 70 düşer

Görgülü:  Bugün GTI'yi kapatalım, Antalya'daki turist sayısı yüzde 70 düşer
Turizm Meclisi kurulmasının önemli ancak yetersiz adım olduğunu kaydeden Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "Turizm sadece bakanlığın değil, hükümetin projesi haline gelmeli" dedi.


GTI Travel, Adam&Eve Hotels, Sky Airlines gibi önemli markaları bünyesinde barındıran Kayı Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, turizm sezonunu ve sektördeki gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendirdi. Türkiye'nin turizmde önemli bir noktaya ulaştığını vurgulayan Görgülü, 2023'te 50 milyon değil, 100 milyon turist ağırlanabileceğini söyledi. Bu hedefe ulaşılabilmesi için sektördeki tüm paydaşların ortak proje üretip, koordineli hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Görgülü, turizme yeni bir soluk getirmenin şart olduğunu vurguladı.

SEKTÖR 4 AYAKLI BİR YAPIYA SAHİP

Haziran-ekim arasına sıkışan Türk turizminin, tüm yıla yayılmış bir destinasyon olabilecek potansiyel barındırdığına işaret eden Görgülü, şöyle devam etti:  "Turizm; konaklama, havayolu, seyahat acentası ve tur operatörü olmak üzere 4 ayaklı bir yapıya sahip. Bunlardan biri para kazanıyor, diğerleri zarar yazıyor. Bu şekilde, kalıcı başarı yakalamak mümkün olmaz. Öncelikle sektör kendine çeki düzen vermeli, ortak projeler ortaya koymalı. Sekiz sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek Türkiye Turizm Meclisi'ni kurdu. Turizm sadece bakanlığın değil devletin bir projesi haline gelmeli. Sektör, yeni teşvikler ve sübvansiyonlarla daha ileriye götürülmeli."

GTI ŞİRKETİNİ KAPATIN ANTALYA'YA GELEN ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 70 DÜŞER

Turizm sektöründe hizmet veren Türk tur operatörlerinin önemine de değinen Görgülü, "Ülkemize gelen turistin yarısını Türk tur operatörleri getiriyor. Rusya'nın yüzde 80'inden fazlasını Türk operatörler taşıyor. Tüm Avrupa'nın yüzde 15'ini sadece GTI olarak biz getiriyoruz. Türk tur operatörler olmasaydı, yabancı operatörlerin oyuncağı olurduk. Başta Yunanistan olmak üzere, Mısır ve Tunus gibi ülkelerin en büyük sıkıntısı kendi tur operatörü firmalarının olmayışı" dedi. Rekabet açısından Türkiye'nin de kendi markalarını koruması lazım. Size abartısız bir örnek vereyim; bugün GTI şirketini kapatalım, Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 70-80 düşer" diye konuştu.


TURİZM GELİRLERİ BU YIL HEDEFİN ALTINDA KALIR

Avrupa'daki ekonomik kriz, Ortadoğu'da yaşananlar ve Türkiye'de kışın daha sert ve uzun geçmesinin etkisiyle turist sayısında düşüş olduğuna işaret eden Görgülü, yılsonu hedefi olan 32 milyon turist ve 25 milyar doların üzerindeki turizm gelirine ulaşılmasının zor olacağını söyledi. "Turist sayısı bakımından İstanbul'da yaklaşık yüzde 18 büyüme yakalasak da, Akdeniz ve Ege'de ortalama yüzde 11 civarında küçülme söz konusu" diyen Görgülü, yılsonunda özellikle kişi başına turizm gelirinde yüzde 8-10 arası bir düşüş görülebileceğini dile getirdi.

ARAP BAHARI'NDA SEKTÖR HATA YAPTI


Özellikle Arap Baharı sürecinde Türk konaklama sektörünün bir hataya düştüğüne işaret eden Talha Görgülü, "Mısır, Tunus gibi ülkelere yapılan seyahatler bölgedeki olaylar nedeniyle yön değiştirdi. Ancak bu sırada konaklama sektörümüz sanki bu ülkelere tek alternatif  Türkiye'ymiş gibi bir yanılgıya düştü. Fiyatlar yüzde 15 ila 35 arasında yukarı çekildi. Bizim beklediğimiz turistler de İspanya ve Yunanistan'ı tercih etti ve böylece 2011 yılı daha yüksek geçebilecekken yüzde 10 civarında büyüme ile kapandı. Artık, 2013 yılı kontratları dönemi içindeyiz. Önümüzdeki yılın da çok kolay geçmeyeceği görülüyor. İspanya, Yunanistan, Mısır ve Tunus'un en büyük gelir kaynakları turizmden geliyor ve bu konuda alternatif projeler üretiyorlar. Bu nedenle fiyat ve kalite dengesini, rakip ülkelerin de olduğunu unutmadan yapmalıyız" diye konuştu.

CİRO HEDEFİMİZ 1,2 MİLYAR EURO

Kayı Group olarak bünyelerinde havayolu şirketi, otel, tur operatörü ve seyahat acentası bulundurmanın avantajıyla 'kıvrak' hareket edebildiklerini belirten Talha Görgülü, iyi bir sene geçirdiklerini söyledi. Bu yıl 600 bini 'paketli' olmak üzere 1.2 milyon turist planladıklarını belirten Görgülü, 1.2 milyar euro ciro hedeflediklerini açıkladı.
(Dünya Gazetesi)


Bu Haber 31.08.2012 - 09:32:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • dursun ali özdemir 03.09.2012 - 06:49

    yaklaşık gti şirketinde 3 yıl kokartlı rehber olarak çalıştım... gti çok turist getiriyor, fakat çok da kalitesiz turist getirmektedir.. ama şu bir gerçektir ki , hiç bir çalışanınını kışın işten çıkarmıyor, buda çok önemli faktördür... diğer yabancı acentelar kışın işçisini çıkarıyor.. kışın giden adam daha ne yapsın ki ? tek türk acentası gti dir, diğerleri sadece yabancı acentalara servis vermektedir... fakat sayın talha bey biraz daha farklılık yapmalıdır diye düşünüyorum... örneğin bedeva tur gibi...

  • Ali Seref 01.09.2012 - 08:44

    Görgülü olmasa Antalyaya yüzde yetmiş daha fazla turist gelir.

  • Turizmci 31.08.2012 - 05:18

    kimler geldi kimler gecti dusmez sayin Gorgulu

  • Umut Aydin. 31.08.2012 - 10:52

    Turizmguncel.com dan Ocak Temmuz arası Antalyaya uçak ile gelen acente yolcu sayılarını bir sonraki Özel Haber de rica etsek Sn Görgülünün açıklamasını destekler diye düşünüyorum() . Yine tabi ki habercilik kaygıları ile , cümle oradan cımbızla çekilmiş. Kanımca da Türk tur operatörlerinin korunması , Türkiye destinasyonu için çok önemlidir. Türkiye ye yapılan uçak planlamalarında duygusal bir yan mutlaka olacaktır , öncül operasyon planlaması en yüksek hassasiyetle yurdumuzun güzel köşelerinde kalacaktır. Sevgili , saygılı otelci dostların , hiç bir Türk oyuncu olmayan operasyonda neler ile karşılaşacağını mevcut durumdaki sisteme doğru bakarak göreceğini düşünüyorum. Hepimiz zarar görmeyecek şekilde destek verdiğimiz aşıkar , Lakin hepimizin de kenine itiraf etmesi gereken gerçek , sanki yabancı olunca ödeme ve diğer detaylarda sorunsuzluk cazip geliyor . Malasef günün sonunda dibe bakıldığında , yapılan binbir türlü destek aktivitesi ile yabancıların otellerdeki realizasyonu her zaman bizim türk operatörlerin aşağısındadır diye düşünüyorum. UA

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.