Geceleme başına 5 euro turist vergisi ne getirir, ne götürür?

Geceleme başına 5 euro turist vergisi ne getirir, ne götürür?

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in kente gelen turistlerden şehir vergisi alınmasını istedikleri ve bu doğrultuda girişimlede bulunacaklarını açıklaması medyada geniş yer buldu.


Konuyla ilgili Habertürk'ten Selim Karahan tarafından hazırlanan haberde, Türkiye'de ortalama 112 milyon geceleme yapıldığı ve geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda Türkiye'deki belediyelerin kasasına 561 milyon euro (3,7 milyar TL) gibi önemli bir kaynak gireceği belirtildi.

Aslan payını Antalya alır

Turistlerden geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda aslan payını 351 milyon euro ile Antalya'nın alcağına dikkat çekilen haberde, Avrupa'nın pek çok ülkesinde ''şehir vergisi'' ya da ''konaklama vergisi'' ismiyle vergi alındığı hatırlatıldı. Avrupa'daki şehir vergisi uygulamarıyla ilgili örnekler verilen haberde, ''Fransa'da kalınan gece başına ortalama 4 euroluk 'konaklama vergisi' alınıyor. Bu vergi otel ücretine dahil ediliyor. Ülkenin en popüler destinasyonu Paris'te ise bunun üzerine her gelen turistten yüzde 10'luk ek bir vergi alınıyor. Almanya'da ise gittiğiniz şehre göre 'kültür' veya 'yatak' vergisi alınıyor. Konaklanılan tesisin türüne bağlı olarak ya kalınan gece başına 5 euro, ya da toplam oda ücretinin yüzde 5'i kadar vergi alınıyor. Yüzde 5'lik vergi KDV eklendikten sonraki miktar üzerinden hesaplanıyor. Yani Almanya'yı ziyaret eden turistler verginin vergisini ödüyor. Hollanda'da ise her bölgede farklı oranlarda turist vergisi alınıyor. Verginin miktarı konaklanılan otelin ücretine göre de değişebiliyor. Ülkenin en önemli turizm merkezi olan Amsterdam'da turistlerden oda ücretinin yüzde 6'sı kadar vergi alınıyor.'' denildi.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde uygulanıyor

Haberde Ayrıca, İtalya'da şehir vergisinin 5 euro olduğu, bu rakamın Roma'da 10 euroya kadar yükseldiği ifade edildi. Portekiz'de 2 euro olan şehir vergisinin geçtiğimiz yıl Yunanistan tarafından da başlatıldığı kaydedilen haberde, Yunanistan'da 5 yıldızlı otelde konaklayanların 4, 4 yıldızlı otelde konaklayanların gecelik 3, 3 yıldızlı otellerde konaklayanların gecelik 1,5 ve 1-2 yıldızlı otellerle apart otellerde konaklayanların ise gece başına 0,5 euro vergi ödediği kaydedildi.

Vergi alınırsa belediyelerin kasasına yılda 561 milyon euro girer

Avrupa'daki örneklerde olduğu gibi Türkiye'de de geceleme başına 5 euro şehir vergisi alınması durumunda, Türkiye'deki belediyelerin kasasına toplamda 561 milyon euro gireceği ve bu paranın 351 milyon eurosunun yılda 70 milyonun üzerinde geceleme yapılan Antalya'nın kasasına gireceği hesaplanıyor. İkinci sırda ise 100 milyon euro ile İstanbul geliyor.

Paket turların fiyatı artar

Destinasyonlara paket turla turist götüren tur operatörleri, paket turları çok ince hesaplar yaparak oluşturuyor. Dolayısıyla günlük şehir vergisinin paket tur fiyatlarına yansıması kaçınılmaz. Örneğin Antalya'da 10 gün tatil yapan 4 kişilik bir ailenin ödeyeceği şehir vergisi (gecelik 5 euro olursa) 200 euroya ulaşıyor. Bu rakam neredeyse düşük sezonda satılan bir kişi bir hafta konaklamalı her şey dahil paket tur fiyatına eşit.

Yunanistan’ın getirdiği vergi talebi düşürmedi

Geçtiğimiz yıl Yunanistan’ın başlattığı şehir vergisi uygulaması ilk etapta tur operatörlerinin tepkisi ile karşılaşmış ve bunun taleb olumsuz etkileyeceği belirtilmişti. Ancak sonraki süreçte, uygulanan şehir vergisi nedeniyle Yunanistan’a dönük tatil talebinin düştüğüne dair herhangi bir habere rastlanmadı. Ancak Türkiyei'de şehir vergisi uygulanmasının paket tur tlebini nasıl etkileyeceği bilinmiyor.



Bu Haber 01.07.2019 - 10:44:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • FATIH CANER 03.07.2019 - 06:13

    Kişi başı 5 euro gecelik çok fazla, vergi genelde konaklama ücretinin üzerine eklenen bir yüzde şeklinde oluyor diğer ülkelerde, % şeklinde olması çok daha uygun bence...

  • Feti KUYUCU 02.07.2019 - 10:37

    Uzun yıllardır savunduğum bir uygulama kesinlikle uygulanmalı ancak yaratılan gelir şeffaf bir şekilde turizmi geliştirmek için ve şehrin turizme yönelik alt-yapı ve yaşam kalitesini artırıcı yatırımların finansmanında kullanılmalı ve bu harcamalar turizm otoritesi tarafından denetlenmeli .

  • Kadir Uğur 02.07.2019 - 05:28

    Diğer ülkeleri bilmem ama, Almanya ve İsviçre de geceleme çalına değil kafa başına 5 veya 6 € alınıyor. Aksi taktirde turist sayısında büyük gerileme yaşarız. Ayrıca turizm bakanlığıda tanıtım fonu getirmek istiyor. Eninde sonunda biz turizm şirketleri ve otelleri paraları ödemek zorunda kalacağımız için bu iş den turizmimiz büyük zarar görür.

  • Mantıklı 01.07.2019 - 01:00

    Beledıye başkanı gayet guzel bır noktaya degınmıstır. Antalya da beledıye normalde 2 mılyon kısıye gore butce alıyor ama yaz aylarınıda ısın ıcıne dahıl edınce 20 mılyon ınsana hızmet vermeye calısıyor. Hal boyle olunca kaynaklar yetersız kalabılıyor! Gecelık 5 euro olmasada kısı bası havalımanına ınıste dırek orada para alınabılır kısı bası cocukda olsa 0-2 yastan alınmaz gerı kalan herkesten kısı bası 5 euro alınabılır bu sekılde olur ıse daha adıl olur ve paket turlarda yukselısler meydana gelmez! DHMI bu parayı toplar ve her beledıyeye odemesını yapar bır sonrakı ay ıcınde. Ayrıca EXPO 2016 alanı hakkında da beledıye baskanın guzel projelerı var

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.