Fettah Tamince için Hırvatistan'a bildirim yapıldı mı?

Fettah Tamince için Hırvatistan'a bildirim yapıldı mı?

Dışişleri Bakanlığının Viyana Sözleşmesi gereği fahri konsolosların dava ve soruşturmalarını ilgili ülkelere bildirmesi gerektiği, ancak Hırvatistan’ın Antalya fahri konsolosu ve Rixos Hotels Başkanı Fettah Tamince’nin, hakkında süren yargı sürecine rağmen görevine devam ettiği ifade ediliyor.


Fahri konsoloslar hakkındaki dava ve soruşturmaların ilgili ülkeye bildirilmesi gerekirken Türkiye'de bunun uygulandığına dair soru işaretleri var, Fettah Tamince, hakkındaki yargı sürecine rağmen hâlâ görevde

DW Türkçe'nin Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) iş birliğiyle yürüttüğü Gölge Diplomatlar (#ShadowDiplomats) araştırmasına göre, Türkiye'de yabancı ülkeleri temsil eden fahri konsolosların en az 50'si skandallar, soruşturma ve davalarla kamuoyunun gündemine gelmiş isimlerden oluşuyor.

Üç yüzü aşkın rakamla çok sayıda fahri konsolosa ev sahipliği yapan Türkiye'nin yükümlülüklerinden biri de bu kişiler hakkındaki soruşturma ve davaları temsil ettikleri devletlere bildirmek.

Ancak araştırma, Türkiye'de bulunup da bu temsil hakkını elde edenlerin yaklaşık yüzde 16'sının, hakkındaki suçlamalara rağmen görevine devam eden ya da adının karıştığı gözaltı, soruşturma ve davalardan sonra fahri konsolos seçilen kişilerden oluştuğunu ortaya koydu.

Fahri konsolosluk alanındaki kuralları düzenleyen Viyana Sözleşmesine 1976'da taraf olan Türkiye, taraf devletler için bağlayıcı olan bu sözleşmenin tüm hükümlerine uymak zorunda.

Viyana Sözleşmesinin 42'inci maddesi ise "tutuklama, gözaltına alma veya kovuşturma hallerinin yazılı olarak bildirilmesi" başlığı altında, "Bir konsolosluk personeli mensubunun tutuklanması, gözaltına alınması veya cezai bir kovuşturmaya tabi tutulması halinde, kabul eden Devlet durumdan konsolosluk şefini en kısa zamanda haberdar etmekle yükümlüdür" diyor. Aynı sözleşmenin 58'inci maddesinin ikinci fıkrasına göre ise bu madde fahri konsolosluk memurları için de geçerli.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de başka bir ülkenin fahri konsolosluğunu yürüten ve hakkında soruşturma veya dava açılan kaç kişinin ilgili ülkelerin temsilciliklerine bildirildiğine dair soruları yanıtlamazken DW Türkçe'ye konuşan bazı fahri konsoloslar, adlarının geçtiği dava ya da soruşturmalarla ilgili temsil ettikleri ülkelerden herhangi bir uyarı ya da bildirim almadıklarını belirttiler.

Dört soruşturma bir dava

Eylül 2012'den itibaren bir AB ülkesi olan Hırvatistan'ın Antalya fahri konsolosluğu görevini yürüten Rixos Hotels Başkanı Fettah Tamince hakkında bu görevi sırasında "Fethullahçı Terör Örgütü-FETÖ" ile ilişkili dört ayrı soruşturma ve bir dava açıldı.

Tamince'nin "FETÖ'ye yardım ve üyelik" suçlamalarından yargılandığı tek dava dört yıl sürdü. Konya'da görülen davada mahkemeden Mart 2019'da beraat kararı çıktı.

Tamince hakkında Nisan 2016'da "FETÖ üyesi olmak" ve "dolandırıcılık" suçlamalarıyla açılan soruşturmaya da üç ay sonra takipsizlik kararı verildi. Darbe girişiminin ardından ise hakkında "nitelikli dolandırıcılık, zimmet, güveni kötüye kullanma ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından yeni bir soruşturma daha açıldı. Soruşturmaya Mayıs 2018'de verilen takipsizlik kararı, üç ay sonra itiraz üzerine kaldırılırken bu karara da itiraz edilmesi üzerine takipsizlik kararını kaldıran hakimlik, Eylül 2018'de kendi kararını bozdu. Yargıtay en son Temmuz 2020'de soruşturmada verilen bu iki takipsizlik kararını bozarak yeniden soruşturmanın yolunu açtı.

Hırvatistan Dışişlerinde kayıtlı

Söz konusu dava ve soruşturmalar 2015 yılından bu yana devam ederken resmi kaynaklar, Tamince'nin Hırvatistan'ın fahri konsolosluğunu yakın bir tarihe kadar sürdürdüğünü gösteriyor. Hırvatistan Dışişleri Bakanlığının ICIJ ekibiyle paylaştığı resmi fahri konsoloslar listesine göre Tamince, Eylül 2022'de dahi bu unvana sahipti. Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin web sitesinde de Tamince halen ülkenin Antalya Fahri Konsolosu görünürken Dışişleri Bakanlığının diplomatik portal kısmında bu bilginin yer almaması dikkat çekti.

Geçen yılın Nisan ayında Hırvatistan'ın Antalya için yeni bir fahri konsolos adayı belirlediği haberlere yansırken, Tamince'nin fahri konsoloslukla ilgili faaliyetlerinin ne olduğuna dair kamuya açık kaynaklarda hiçbir bilgiye rastlanmıyor. Fettah Tamince konuyla ilgili soruları yanıtlamadı.

Ülkede otel yatırımı var

Turizm ve otel işletmeciliği faaliyetleriyle öne çıkan Tamince'nin Hırvatistan'da yatırımları da bulunuyor. Tamince, Hırvatistan'ın Dubrovnik şehrinde Rixos Premium otelinin sahibi olan Hotel Libertas şirketinin sahibi.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunun yayınladığı Paradise Papers ve Pandora Papers sızıntılarında Tamince'nin offshore şirketlerle bağlantıları ortaya çıkmıştı. 2021 yılında ise Fettah Tamince'nin ortağı olduğu "Bodrumbir" şirketinin, Ziraat Bankasından 277 milyon lira "usulsüz" kredi çekerek Cennet Koyu'nda 700 dönümlük kamu arazisi satın aldığı gündeme geldi. Danıştay ihaleyi iptal etti ancak karar uygulanmadı.

Fettah Tamince'nin hakkında açılan dava ve soruşturmalara rağmen Hırvatistan'ın Antalya fahri konsolosluğu görevine devam etmesi, Dışişleri Bakanlığının bu dava ve soruşturmaları Hırvatistan yetkililerine bildirip bildirmediği konusunda soru işaretlerine neden oldu.

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı da ICIJ ortaklarının konuyla ilgili sorusunu yanıtsız bıraktığı belirtiliyor.



Bu Haber 17.11.2022 - 09:54:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.