Fahrettin Çiçek: Turizm sektörü büyük bir paradoks içinde

Fahrettin Çiçek: Turizm sektörü büyük bir paradoks içinde

Turizmciler, artan maliyetlerin sektör etkilerine ilişkin dikkat çeken değerlendirmeler yapıyor. Bir ailenin Didim’e sadece otobüs masrafının 8 bin liraya ulaştığını belirten turizmciler, sektörde paradoks yaşandığını ifade ediyor.


60 milyon turistik 50 milyar dolar da turizm gelirinin hedeflendiği Türkiye’de ziyaretçi girişlerinde artış olduğu açıklansa da, bu durumun otellere yansımadığı pek çok habere konu oldu. Sözcü gazetesinden Latif Sansür’e konuşan turizmciler, Temmuz ayı olmasına rağmen otellerde boşlukların bulunduğunu belirtiyor ve maliyet artışına dikkat çekiyor.

Fahrettin Çiçek: Sektör büyük bir paradoks içinde

Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı, Turizmci Fahrettin Çiçek, erken rezervasyonların depremler ve seçim süreciyle düşüşe geçtiğini belirterek, “Seçim sonrasında son dakika müşterisine kaldık. O dönemden sonra da otellerin kısa vadeli fiyat limitlerinde esnek davranmamalarıyla yüzleştik. Yüksek sezonda otellerimizin birçoğu düşük doluluk oranlarıyla mücadele ediyor. Sektör, büyük bir paradoks içerisinde” dedi. “Mısır fiyat olarak bizimle rekabet edebilen bir destinasyon konumuna yükseldi” ifadelerini kullanan Çiçek, “Tüm pazar segmentlerinde biraz müşteri kaybettik” diye konuştu.

Engen Çoban: Fiyatlar hala aynı

Didim'de otelcilik yapan Engen Çoban ise “İstanbul'dan Didim'e gelen bir ailenin sadece otobüs masrafı gidiş dönüş 8 bin lira oldu. Yurt dışından gelenler de şok oldular, buradaki fiyatların kendi ülkelerindeki fiyatlarla eş değerde olduğunu gördüler. Yurt dışından gelen misafirler saysısında yüzde 40-50 düşüş oldu. Sezon başında belirlediğimiz fiyatlar hala aynı ama aldığımız tüm ürünlere zam geldi” dedi.

Serdar Köroğlu: Doluluklar yüzde 10-15 düştü

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Köroğlu da yıldızlı turistik tesislerde 2022'ye oranla doluluklarda yüzde 10-15 arasında düşüş yaşandığını aktardı. Köroğlu, “İç turizme son dakika indirimleri biraz daha fazla verip, otellerimizin boşluklarını doldurabiliriz. Bizim için en fazla maliyeti olan odamız, boş odamız” dedi.

‘İtalya'ya yaklaştık İspanya'yı geçtik'

Serdar Köroğlu, “Doluluk oranlarının düşmesinin en büyük sebebi bizdeki fiyatların artışı. Biz şu anda İtalya fiyatlarına yaklaştık. İspanya'nın üzerindeyiz. Mısır'ın üzerindeyiz. Otel fiyatlarımıza hem de diğer bütün fiyatlara Euro anlamında yüzde 15 ile 25 arasında zam yaptık. Çünkü Türk Lirası'ndaki enflasyon çok yüksekti. Ancak bu kurtarıyordu. Ama tabii yabancılara bu kadar yüksek fiyat yansıtmak onların alışık olmadığı bir şey. Ve onlar da bundan dolayı daha uygun yerleri seçtiler” dedi.

Mehtap İlbahar: Dubai ve Mısır öne geçti

Turizmci Mehtap İlbahar, “İran ve Romanya pazarlarını, Mısır ve Dubai'ye kaptırdık. Mısır ve Dubai daha ucuz. Bu saatten sonra indirimlerle ne kadar geri dönüş alırız bilemiyorum. Kontrat döneminde indirim yapmalıyız ki, uçak operatörleri Türkiye'ye 2024 için uçak koyabilsin. Yoksa 2024'te sıkıntı yaşarız” dedi.



Bu Haber 31.07.2023 - 07:51:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.