Fahrettin Çiçek: Çok önemli bir kayıp ile karşı karşıyayız

Fahrettin Çiçek: Çok önemli bir kayıp ile karşı karşıyayız
Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek, İngiltere'nin Türkiye'yi kırmızı listede tutma kararı almasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

TurizmGüncel

Türkiye'deki turizmciler sarı listeye geçme beklentisi içindeyken son seyahat güncellemesinde Türkiye'yi kırmızı listede tutma kararı alan İngiltere, sektörde büyük bir düş kırıklığı yaşanmasına neden oldu.

"Çok önemli bir kayıpla karşı karşıyayız"

Konuyla ilgili TurizmGüncel'e değerlendirme yapan Fahrettin Çiçek, "Çifte standart, gizli ambargo, bizim veri girişlerindeki beceriksizliğimiz veya şeffaf olmayışımız, Sağlık ve Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarımızın koordinasyon içerisinde İngiliz kurumları ile konunun çözümüne yönelik yeterince iletişim içerisinde olmamaları, TGA’nın kurulması ile birlikte yurtdışı temsilciliklerimizde sektör ile ilgili görevli ataşeliklerin işlevsiz hale getirilmiş olmaları... ne dersek diyelim, çok önemli bir kayıp ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

“Eylül, ekim ve kasım aylarına ilişkin beklenti güçlenmişti”

Özellikle konuyu veri girişindeki hataya ve/veya veri paylaşılmaması gibi tek bir nedene indirgeyen İngiltere kaynaklı açıklamalar sonrası, veri girişinin normale döndüğü yönündeki haberlerin estirdiği olumlu havayla sektör hiç olmazsa eylül – ekim ve belki kasım ayında İngiltere pazarına yönelik beklentiyi iyice güçlendirdiğini kaydeden Çiçek, "Hatta bu iyileşmenin kışa yansıyacağı, İstanbul ve Antalya gibi turizm merkezlerimizin İngiliz turist almaya devam edebileceği ve tüm bunların 2022 satışlarına yönelik yaratacağı sinerji ve pozitif katkı da ayrıca değerlendiriliyordu." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin aldığı kararın, turizmin uluslararası ilişkilerde bir silah gibi tehdit aracı olarak kullandığını hissini yarattığını kaydeden Fahrettin Çiçek, "Karar sonrası, özellikle ülkemizde okulların açılması ile birlikte, bir çok konaklama tesisinin erkenden kapatma opsiyonunu değerlendirmeye başladığını söylemek abartı olmayacaktır." dedi.

Çiçek, değerlendirmelerini devamında şu noktaların altını çizdi:

"Yatırımcının ve çalışanların hezeyanı yakında başlar"

Kredisini ödemekte zorlanacak olan yatırımcı ve iki ay daha erkenden işsiz kalacak olan sezonluk turizm sektörü çalışanlarının yakında hezeyanları yükselmeye başlar. Sektörde hem yatırımcıyı hem de istihdamı korumaya yönelik mutlaka ilave yapısal adımlar atılmak zorunda. Salgının başlangıcından beri çok ciddi finansal yükler yüklenerek bu güne zar zor ulaşan sektör halen gerçek anlamda ayaklarının üzerinde durup bağışıklığını sağlamış olmaktan çok uzak ve üstüne bir de yangınlarla birlikte en iyi iş yapacağı dönemi de ıskalamak zorunda kaldığı trajedinin maddi ve manevi etkisinden de henüz kurtulmuş değil.

"Kur farkı gelirleri de erezyona uğradı"

Ekim 2019 dan bugüne ana faaliyet gelirlerinden yoksun kalan sektör, bu kışı da düşük gelirle veya gelirden yoksun atlatamaz. TL'ye uygulanan yüksek faizin hem borçlanma maliyetlerini katladı hem de döviz kurlarını baskı altında tutarak döviz kurlarının gerilemesine neden oldu. Bu da turizmci için önemli bir gelir kalemi olan kur farkı gelirlerini erozyona uğrattı. Her iki faktör de işletmeler için çok önemli bir kayıp olarak sektörün bilançolarına yansıyacaktır.

"Gözden çıkarılmadıysak desteklenmeliyiz"

Yine çok çetin ve uzun bir yolu yürümek zorunda kalan bir sektör ile karşı karşıyayız. Şayet sektör olarak gözden çıkarılmadık ise; sektörün tüm işletmelerinin ciddi yapısal desteklere ihtiyacı olacak. Böyle giderse hem bir çok işletme toparlanmakta zorlanacak hem de elimizde kalan sınırlı sayıdaki kalifiye turizm çalışanını da kaybedeceğiz! Ön alıp, sektörün kayıpsız bu kışı atlatmasını sağlamak, sektörün geleceğini teminat altına almaktır.”



Bu Haber 27.08.2021 - 12:22:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Gurkan Ozer 28.08.2021 - 09:50

    Fahrettin bey, hem aktif hem de duayen bir turizmci olarak çok net ve doğru saptamalar yapmışsınız. Sektörün içine itildigi desteksizlik hiç bir gelişmiş ülkede olmadığı kadar kenara itilmislik, bir de tüm bunlarin turizmin içinden gelen üst kademe siyasilerin devrinde olmasi gerçekten çok yıpratıcı. Tursab tamamen susmuş, acenteleri karşı herkes gözünü yummus durumda. Destek diye teklif edilen krediler is yapılması imkansız koşullarda ve yüksek faizlerde. Elbette ülkemizde Turizm bitmez, bu cennet kaynaklarımızla Turizm gene bir gün toparlar. Ama biz turizme gönül vermiş paydaşları,... bize ne olacağı kimsenin umurunda değil maalesef.. Saygılarımla Gurkan

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.