Ersoy: Kültür Yolu Festivalleri markalaşmaya büyük katkı sağlıyor

Ersoy: Kültür Yolu Festivalleri markalaşmaya büyük katkı sağlıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin Guinness Rekorlar Kitabı’na girebileceği belirtiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilecek kadar dünyanın en uzun ve en kapsamlı festivali kimliğine sahip.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ni kaleme alan HaberTürk yazarı Mehmet Çalışkan’ın aktardığına göre bu yıl, 99 gün sürecek olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nde beklenen katılımcı sayısı, 60 milyondan fazla olacak. 

Mehmet Çalışkan’ın yazısının tamamı ise şu şekilde: 

“Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, her yıl daha da genişliyor.

2021’de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan festival dizisi, 2022’de 5 şehirde düzenlendi. 2023’te ise şehir sayısı 11’e çıkarıldı. 2028’e kadar olan süreçte ise hedef 35 şehir.

Dünyadaki en uzun festivaller;

-Harbin Buz ve Kar Heykel FestivaliÇin'in Heilongjiang eyaletinin Harbin şehrinde düzenlenen kış festivali, her yıl 5 Ocak - 5 Şubat arasında bir ay süreyle düzenleniyor.
-Edinburgh Festivaliİskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta düzenlenen festivalin bu yıl 183'üncüsü düzenleniyor. Festival, 4 Ağustos - 28 Ağustos arasında 24 gün sürecek.
-OktoberfestAlmanya'nın Münih şehrinde iki hafta boyunca düzenleniyor.
-Coachella FestivaliABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen festival iki hafta sürüyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 25'i

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri; 99 günle ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsıyor. Bir başka ifadeyle iki mevsim içinde düzenleniyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin bu yıl düzenlenen / düzenlenecek olan 11 şehrin toplam alanı 135.281 km² (Türkiye'nin alanının yüzde 17.26'sı), toplam nüfusu ise 21 milyon 624. (Türkiye'nin nüfusunun yüzde 25.35'i)

Sümela Kültür Yolu Festivali'nde açılan sergiler, sanatseverleri galerilere topladı.

Geçtiğimiz yıl, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Diyabakır’da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali’nde etkinliklere gösterilen ilgi bir hayli dikkat çekiciydi.

Konserlerden resim sergilerine, tiyatro gösterilerinden söyleşilere kadar geniş bir yelpazede düzenlenen etkinliklere katılımın oldukça yüksek olması, Sur Kültür Yolu Festivali’nin ne ölçüde isabetli bir festival olduğunu gözler önüne sermişti.

Bir konsere katılım, 70 bin kişiyi buldu. Münih Olimpiyat Stadyumu’nu dolduracak kadar kişi, Sur Kültür Yolu Festivali’ndeki bir konser için şehrin meydanında bir araya geldi.

Katılımı, 50 bin kişinin altına düşen konser olmadı.

Diğer etkinliklere olan katılımın yüksekliği de mekânları doldurdu.

Sur Kültür Yolu Festivali’nde edindiğim izlenimlerden çıkardığım sonuç; festivalin amacına ne ölçüde ulaştığı, hedefine ne ölçüde vardığıydı. İstanbul’daki Beyoğlu Kültür Yolu Festivali de öyle.
Macar piyanist ve besteci Balazs Havasi, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde konser vermişti.

Geçtiğimiz yıl; Ankara’daki Başkent Kültür Yolu Festivali, Çanakkale'deki Troya Kültür Yolu Festivali, Konya’daki Mistik Müzik Festivali’ne katılamadım ama yayımlanan ve yayınlanan haberlerden gördüm ki adı geçen festivallere de ilgi oldukça fazlaydı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eşi Pervin Ersoy ile birlikte Sümela Kültür Yolu Festivali'nde balık pişirme etkinliğine de katıldı.

Sur Kültür Yolu Festivali’nde edindiğim izlenimlerden bir diğeri de çevre şehirlerden birçok kişinin Diyarbakır’a akın etmesiydi. Çeşitli etkinliklerde sohbet ettiklerim arasında Diyarbakır’ın komşu illeri olan Şanlıurfa, Bitlis, Bingöl, Mardin, Elazığ, Siirt, Adıyaman ve Muş’tan Sur Kültür Yolu Festivali’ne katılmak için kimi günü birlik, kimi bir kaç günlüğüne festival turu düzenlemişti.

Geçtiğimiz yıl, 5 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne gösterilen ilgiyi rakamsal olarak ifade etmek gerekirse;

-Düzenlenen Etkinlik Sayısı… 4 binden fazla
-Etkinlik Düzenlenen Mekân Sayısı… 362
-Etkinliklerde Yer Alan Sanatçı Sayısı… 20 binden fazla
-Etkinliklere Katılan Kişi Sayısı… 33 milyon

Sümela Kültür Yolu Festivali'nde çocuklara özgü çok sayıda etkinlik organize edildi.

Etkinlik ve katılım bu kadar çok olunca festivalin düzenlendiği şehirlere ekonomik ve kültürel açıdan katkısı da o kadar çok oluyor.

Ekonomik canlanma ve vatandaşlar arasında oluşan sinerji, kalkınmanın ilk adımı olarak şehirlere hizmette bulunuyor.

Gerek düzenlendiği şehirlerde, gerekse onların çevre şehirlerinde yaşayanların gösterdiği ilgi, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'ni daha çok şehre yayma gerekliliğini doğurdu.

Yeni eklenen festivaller şunlar;

-Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Festivali – Nevşehir (5 – 13 Ağustos)
-Sümela Kültür Yolu Festivali – Trabzon (19 – 27 Ağustos)
-Palandöken Kültür Yolu Festivali – Erzurum (19- 27 Ağustos)
-GastroAntep Kültür Yolu Festivali – Gaziantep (16 – 24 Eylül)
-Efes Kültür Yolu Festivali – İzmir (28 Ekim – 5 Kasım)
-Antalya Kültür Yolu Festivali – Antalya (4 – 12 Kasım)

Daha önce düzenlenmeye başlayan Kültür Yolu Festivalleri’nin bu yılki tarihleri ise şöyle;

-Troya Kültür Yolu Festivali – Çanakkale (9 – 17 Eylül)
-Başkent Kültür Yolu Festivali – Ankara (16 Eylül – 1 Ekim)
-Mistik Müzik Festivali – Konya (23 – 30 Eylül)
-Beyoğlu Kültür Yolu Festivali – İstanbul (30 Eylül – 15 Ekim)
-Sur Kültür Yolu Festivali – Diyarbakır (14 – 22 Ekim)

"Her yıl 5 şehir eklenecek"

Mehmet Nuri Ersoy, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: Kültür yolu etkinlikleri başta Türkiye olmak üzere yurt dışında da tanıtım ve markalaşma konusunda da çok ciddi sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok önem verdiğimiz projelerin başında geliyor. İnşallah bundan sonra da her yıl 5 şehir ilave ederek kültür yolu festivallerini yaygınlaştıracağız. 5 Ağustos’ta Nevşehir Balon ve Kapadokya Kültür Yolu Festivali ile başlamıştık. Katılım çok iyi olmuştu. 300’den fazla etkinliğe 1 milyondan fazla kişi katılım sağladı. Kapadokya görüntüsü itibari ile çok da güzel görüntüler verdi. Zaten şehir, bilinen bir şehirdir. Turizm sezonuna da denk gelmesi sebebiyle orada hem doluluğun hem de ekonomik faaliyetlerin artmasına da çok güzel fayda sağladı. 100 günlük bir seri olacak. 12 Kasım’a kadar devam edecek. Toplamda 11 şehir var. Serinin ikinci ayağına Trabzon Sümela Kültür Yolu Festivali ve Erzurum Kültür Yolu Festivali ile devam ediyoruz.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, beraberindeki heyetle birlikte Kızlar Manastırı'ndaki dinletiye katıldı.

"Markalaşmasını sağlamış oluyoruz"

Mehmet Nuri Ersoy, 2028’e kadar olan 5 yıllık süreçte Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin düzenleneceği şehir sayısının 35’e ulaşacağını açıkladı. Ersoy, konuşmasına şöyle devam etti: Bu etkinliklerin yapıldığı şehirler artık düzenli olarak kültür yolu festivali kapsamına alınmış oluyor. Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihlerde festival gerçekleştiriliyor. Biz kültür yolu festivallerinin tarihlerini kesinleştirmek için belediye başkanlarımızla vekillerimizle görüşmeler yapıyoruz. Artık tarihleri netleştirip, her yıl aynı tarihte Trabzon’da kültür yolu festivalleri yapılacak hale gelecek. Hem kültür ve sanata vatandaşlarımızın kolay ve etkili erişimini sağlamış oluyoruz hem de şehirlerimizin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğini ve markalaşmasını sağlamış oluyoruz. Bu açıdan çok faydalı gördüğümüz festivaller hayırlı olsun. 12 Kasım’a kadar 11 şehirdeki seriyi tamamlamış olacağız. Başta Trabzon olmak üzere festivallerimizin şehirlerimize hayırlı olmasını, eğlenceli keyifli bir kültür yolu festivali geçirmelerini temenni ediyorum.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne gösterilen ilginin kendisini ve bakanlığı bir hayli mutlu ettiğini söylerken, bu durumun genişleme çalışmalarında kendilerine şevk verdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl; etkinlik, sanatçı ve katılım sayılarının Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’ne olan ilgiyi en güzel şekilde gözler önüne serdiğini belirten Ersoy, bu yıl 11 şehirdeki etkinlikleri, 500’den fazla mekânda 30 bine yakın sanatçının katılımıyla gerçekleştireceklerini söyledi.
Katılım sayısının ne kadar olacağı henüz bilinmez ama önceki yılın sayıları kılavuz olarak alınırsa bu rakamın 60 milyonu geçeceğini düşünmek yanlış olmaz.

Ersoy, ülke genelinde 35 ücretsiz halk plajıyla hedeflenen hizmete ulaşılmasının öneminin altını çizdi.


Bu Haber 22.08.2023 - 11:44:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.