Emre Narin: Sezonluk çalışanlar turizmi bırakıp tarıma yöneldi
Martı Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Narin, turizm sektöründe yaşanan istihdam problemi hakkında değerlendirmede bulundu.
TurizmGüncel
Martı Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Emre Narin, TTYD’nin düzenlediği “Turizm Yatırım Forumu” kapsamındaki ‘Türk Otel Zincirlerinin Başarısı ve Geleceği’ başlıklı panelde, Martı Otellerinin hizmet anlayışı ve sektörde yaşanan istihdam problemi hakkında açıklamalarda bulundu.
“Üst üste çok kat eklemek işin kolay tarafı”
Yaptıkları otellerde en önem verdikleri konunun doğal ve kültürel mirasa sahip çıkmak olduğunu aktaran Emre Narin, bazı otel binalarının içerisinde çam ağaçlarının yer aldığını söyledi. Narin konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
3 büyük otelimiz ve marinamızda en önem verdiğimiz konu kültüre, tarihi ve doğal mirasımıza sahip çıkmak. Marinanın içinde bir tarihi kilise mevcut. Antalya’daki otelimiz bin 600 çam ağacının içerisinde. Kimi binaların içinden çam ağaçları çıkıyor. Bunları muhafaza ederek, doğamıza ve Türkiye’nin en büyük zenginliği olan kültürel ve tarihi mirasa saygılı olarak otellerimizi inşa ediyoruz. Üst üste çok kat eklemek işin kolay tarafı. Devamlılığı ve uzun vadede sürdürülebilirliği muhafaza etme anlayışımızı korumaya çalışıyoruz. Bu da bizim ülkemize bir borcumuz. Neticede hepimiz bu ülkede varisiz. Geçmişten bize bir miras kalıyor ve bunu devam ettirmeye çalışıyoruz.
“İstihdam problemi sektörün en önemli konusu”
Sezonluk çalışanların turizmi bırakarak tarıma yöneldiğine değinen Narin, “İstihdam problemi bence sektörün en önemli mevzusu. Pandemi sırasında Antalya bölgesinde yaşanan tersine bir göç oldu. İnsanlar sezonsallığı bir kenara bırakıp daha devamlı olan tarım sektörüne geçiş yaptılar. Şu anda bunun sıkıntılarını yaşıyoruz. Bu beraberinde yurtdışından istihdam arayışını getirdi. Birçok otelde dünyanın her tarafından çalışanlar mevcut.” dedi.
“Yatırımcıların iştahını karşılayacak mezun sayısı üniversitelerden çıkmıyor”
Daha çok otel yatırımı yapmak isteyen otelcilerin çalışan sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Narin, “Sektör çok genç bir sektör. Türk turizminin atağı son 35-40 senenin bir sonucudur. Ama yatırımcılarımızın iştahını karşılayacak mezun sayısı üniversitelerden çıkmıyor. Bu konunun uzun vadeli ve kapsamlı olarak, devlet tarafından şu anda yapıldığından daha fazla şekilde ele alınması lazım." açıklamasında bulundu.
“Hiç kolay gelmediğimiz bu pozisyonu korumamız gerekiyor”
Personel sıkıntısı nedeniyle az tecrübeli çalışanları üst pozisyonlara almak zorunda kaldıklarını bunun da Türk otelciliği ile bağdaşmayan yansımaları olduğunu vurgulayan Narin, “Otelciler otel yapmaktan vazgeçmiyorlar, daha da fazla yapmak istiyorlar ama çalışan bulamıyorlar. Çünkü az tecrübeli kişileri mecburen üst pozisyonlara almak zorunda kalıyorsunuz. Bunun kaliteye ve Türk turizmine bağdaşmayan yansımaları oluyor. Bütün bunlar için bize daha fazla üniversite lazım. Sektörün, Türkiye ekonomisinin içerisindeki yerini karşılayacak bir eğitim yapısının kurulması gerekiyor. Hiç kolay da gelmediğimiz ilk 7, ilk 8 pozisyonunu korumak için bunu yapmamız gerekiyor. “ şeklinde konuştu.
Bu Haber 21.05.2022 - 14:16:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Dünyanın her Turizm Destinasyonunda çok başarılı gençler ve Türk Yöneticiler görev yapıyor. Fakat bu destinasyonlarda özellikle Maldivlerde ve Amerika da lobby de bağırarak konuşup terlikle gezen , güzel kadınları gözleri ile ısrarla takip eden hiç bir yatırımcı görmedim. NİTELİKLİ insanların Turizm Sektöründe yatırımcı olarak sayılarının yükselmesi ile düzelme ve gelişim yaşanmaya başlar.Üniversite sayısını arttırmakla çözüm 1980 lerin klasik miting söylemi
-
Nitelikli Personeli yetiştirmek zor ve kış gelince kapı dışı etmek kolay..Az ücret çok iş..Aslında konuşmanın gereği yok herkes her şeyin farkında