''Durumu değiştirecek kadar bir turist girişi bekleyemeyiz''

''Durumu değiştirecek kadar bir turist girişi bekleyemeyiz''
ATSO Başkanı Davut Çetin, ilk ayda Antalya’nın turizmdeki kaybının yüzde 92 olduğunu söyledi. Rusya’nın açılması ve Almanya’dan uçuşların artmasıyla turist girişinin artacağını kaydeden Çetin, ‘’Yine de durumu değiştirecek bir turist girişi bekleyemeyiz.’’ dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının aylık olağan meclis toplantısında 

konuşan Davut Çetin, bundan sonraki desteklerin il ve sektör bazında verilmesi gerektiğini söyledi. Pandemide ikinci hatta üçüncü dalgaların olabileceğine dikkat çeken Çetin, pandemiyle mücadele eden dünyada turizm sektörünün kriz içinde olduğunu ifade etti.

''KÇÖ belli sektörlerde devam etmeli''

İstihdam destekleri konusunda kısa çalışma ödeneğinin
(KÇÖ) belirli sektörlerde devam etmesini beklediklerini söyleyen Davut Çetin, normal çalışmaya geçen iş yerlerine SGK prim desteği sağlanması için Cumhurbaşkanı’na yetki verildiğini hatırlattı.

''Turizm harcamalarında yüzde 40-50 düşüş var''

Kredi destekleriyle birlikte ekonominin haziran ayından itibaren toparlanmaya başladığını söyleyen Çetin, ‘’Sektörlerin durumunu görmek için banka ve kredi kartıyla yapılan 7,5 aylık harcamaya bakarsak aslında durumu daha iyi anlayabiliriz. Bu yıl 17 Temmuz İtibariyle toplam kart harcaması artışı sadece %5,3 olmuştur. Enflasyonu dikkate alırsanız, toplam harcama aslında reel olarak azalmış demektir. Elektronik sektörü yıllık olarak en fazla artışı gerçekleştirmiştir. Market, gıda, otomobil satışı ve konut-inşaat harcamaları kredilerin de katkısıyla yüksek artış kaydetmiştir. Buna karşılık restoran, giyim, kuyum, eğitim, akaryakıt ve rent-a-car sektörlerinde düşüş var. Burada havayolu, konaklama, seyahat acentası sektörlerinde %40-%50 civarı düşüşü görüyoruz.’’ dedi.

''İşler iyi gidiyor demek için tüketici güveninde 70’i görmeliyiz''

Kredi ve baz etkili bu toparlanmanın sürekli olmayacağına işaret eden ATSO Başkanı, ‘’Burada önemli konu önümüzdeki aylarda durumun nasıl gelişeceğidir. Bunun için bir gösterge tüketici güvenidir. Tüketici güveni Nisanda dip yaptı, Haziranda 62’ye yükseldi, Temmuzda yeniden düşüş oldu. Tüketici güveni ekonominin iyi zamanlarında 80 civarındadır. Piyasa iyi gidiyor demek için en azından 70’leri görmeliyiz.’’ diye konuştu.

''Antalya’da kayıtlı çalışan her 5 kişiden biri işini kaybetti''

Nisan ayında Antalya’da kayıtlı çalışan her 5 kişiden birinin işini kaybettiğini açıklayan Davut Çetin, nisanda Türkiye genelinde 378 bin, Antalya’da ise 113 bin kişinin işsiz kaldığını anımsattı. Çetin, ‘’Antalya’daki istihdam kaybı özellikle konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri sektörü kaynaklıdır. Konaklama sektörü istihdamı Nisan ayı itibariyle bir önceki yıla göre %33 oranında azalmıştır.’’ ifadelerini kullandı.

''Karşılıksız çekte İzmir ve Bursa’yı solladık''

Antalya’nın karşılıksız çek oranının yüzde 2.5 olduğuna dikkat çeken Davut Çetin, ‘’Bu çok yüksek bir oran değil. Fakat karşılıksız çek sayısında ve tutarında Haziran ayında Bursa ve İzmir’i geçtik, Ankara’ya yaklaştık. Buna benzer bir durumu 2016 turizm krizinde yaşamıştık, inşallah bu yıl Ankara’yı geçmeyiz.’’ dedi.

''Antalya’nın ilk 6 ayda turizmdeki kaybı yüzde 92''

Antalya’nın ilk 6 aylık dönemde turizmdeki kaybının yüzde 92’ye ulaştığına dikkat çeken Çetin, ‘’Turizmde 6 aylık dönemdeki kaybımız %92’dir. Son günlerde bir miktar artış olmuştur, ancak halen eksi 90’lardayız. Önümüzdeki günlerde Rusya ve Almanya uçuşları artacaktır. Turist sayısı da artacaktır, ama yine de durumu değiştirecek kadar bir turist girişi bekleyemeyiz. Çünkü mesele sadece Almanya’nın kapı açması, karantina uygulamaları değildir. Almanya’nın iç turizminde bile %40-50 oranında düşüş görülmektedir. İspanya, Yunanistan, İtalya’da da turizm canlanamamıştır. Avrupa turizmi bu yılı pas geçip 2021, 2022 için çalışmaya başlamıştır.’’ değerlendirmesinde bulundu.

ATSO’dan bakanlara kapsamlı rapor

Mayıs ayında pandeminin Antalya ekonomisine etkileri konusunda bilimsel rapor çalışması başlattıklarını ve raporu Bakanlara gönderdiklerini belirten Davut Çetin, “İlk kez Antalya’da turizmin ekonomiye etkisini net olarak ortaya koyduk” dedi.
Davut Çetin raporla ilgili şu bilgileri verdi;

“Rapor turizme bağlı olarak Antalya ekonomisinde ortaya çıkacak gelir kaybını iyimser senaryoda yaklaşık 20 milyar TL, kötümser senaryoda 29 milyar TL olarak tahmin etti. Kapanma dönemindeki kaybımız ise 9 milyar TL olarak öngörüldü.

Biz Mayıs ayında bu raporla Antalya’ya dikkat edin dedik. Pandemi etkisi dışında turizmde sert bir kriz olacağı uyarısını yaptık. Bunu önce Sayın Valimize, sonra Dış İşleri Bakanımıza söyledik.  Panik doğurmamak için çok yaymadık, ama ekonomi yönetiminde rehavet olmasın diye artık ilgili Bakanlara da gönderdik. Büyük bir gelir kaybı yaşıyoruz, ama Antalya’da konut satışı artıyor, iflas görmüyoruz denilebilir. Bunun nedeni kredilerdir. Krediler gelir kaybını geçici ve kısmi olarak telafi ediyor, ama acısı sonra çıkıyor. Bu nedenle ilk aşamada herkes gelir kaybını aynı şiddette hissetmiyor.”

Raporda Hükümet, kentve işletmeler için çeşitli öneriler getirildiğini belirten Davut Çetin, “Antalya pandemiden en fazla etkilenen ildir. Bundan sonraki süreçte destekler il ve sektör bazında verilmeli, Antalya’nın kaybı telafi edilmelidir” dedi.
Pandemiden ve turizm krizinden etkilenen sektörlerde desteklerin 2021 yılında da sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Davut Çetin, raporda dile getirilen hususlar hakkında da bilgi veridi;

1-Antalya pandemiden en fazla etkilenen ildir, bu nedenle destekler il bazında verilmeli, Antalya’nın kaybı telafi edilmelidir.
2-Pandemiden ve turizm krizinden etkilenen sektörlerde destekler 2021 yılında da sürdürülmelidir.
3-Nitelikli işgücü için istihdam desteği kalıcı hale getirilmelidir.
4-Ücretsiz izin desteği artırılmalı, geçici çalışanlar da destek kapsamına alınmalı, bu destek programları işgücüne nitelik kazandıracak eğitim programlarıyla birlikte uygulanmalıdır.
5- Pandemiden yüksek derecede zarar gören işletmelere kira, elektrik ve diğer genel giderleri için Avrupa ülkelerinde olduğu gibi,  belirli düzeyde nakdi hibe destek sağlanmalıdır.
6-Turizm sektörüne banka kredisi yerine Türkiye Varlık Fonu kanalı veya Merkez Bankası tahvil alımıyla uzun vadeli finansman sağlanmalıdır.
7-Büyük şirketler banka kredisi kullanmak yerine borsaya girmeli veya tahvil ihraç etmelidir.
8- İç turizmde belirli gruplara tatil çeki desteği 2021 yılı sonuna kadar uygulanmalı, konaklama ve yeme-içme sektöründe vergi indirimi yapılmalıdır.
9-Turizmde kriz yönetimi modeli uygulanmalıdır. Dijital turizm destinasyon yönetimi güçlendirilmelidir.
10-Pandemi dönemi konaklama sektöründe dijital-ekolojik dönüşüm ve renovasyon yatırımları için değerlendirilmelidir.
11-Dijital kent uygulamalarıyla küçük işletmeler desteklenmeli, akıllı kent-lojistik sistemi kurulmalıdır.
12-Tarımda “Yeni Normal”: İklim Değişikliği, Ekolojik ve Akıllı Tarımdır.
13-Tarım sektörüne girdi finansmanı  ve genç istihdam destekleri verilmelidir
14-Tarımsal örgütlenme konusunda ezber değişmelidir. Kalkınma Ajansı bünyesinde Bölge Tarım Planlama ve Yönlendirme Kurulu oluşturulmalıdır.
15-Sanayide hızlı toparlanma için Antalya 4.0 projesinde önerilen akıllı uzmanlaşma stratejileri uygulamaya konmalıdır.
16-İnşaat sektörüne akıllı-yeşil bina dönüşüm desteği verilmelidir.
17-Antalya’nın “Yeni Normal” vizyonu Sağlıklı, Sürdürülebilir, Dijital Ekonomi ve Toplum olarak belirlenmeli, ilgili Bakanlıklar, yerel yönetimler bu vizyonu benimsediklerini açıklamalıdır.




Bu Haber 30.07.2020 - 10:58:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.