Dolar 70 rubleye dayandı, işte Rus uzmanların değerlendirmeleri

Dolar 70 rubleye dayandı, işte Rus uzmanların değerlendirmeleri
Rus rublesi dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesini test ederken, rublenin bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin olarak uzmanlardan farklı yorumlar geliyor.


ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacağına dair haberler, son aylarda istikrarlı bir seyir izleyen rublenin ateşini yükseltti. Bu ay, son 2 yılın en düşük seviyelerini test eden ruble/dolar kuru dün de 69 eşiğini bir süreliğine aşıp "70'in eli kulağında" mesajını verdi.



Peki piyasadaki beklentiler ne durumda? Rusya'da son günlerde dolar ve euro karşısında değer yitiren rublenin akıbeti ne olacak? TürkRus.com'un Moskovski Komsomolets gazetesinden aktardığı haberde, uzmanların konuyla ilgili tahminlerine yer verildi. Görüş faklılıklarının oldukça derin olduğu anlaşılıyor.
 
İgor Nikolayev (Yüksek Ekonomi Okulu profesörü)

Rublenin değer kaybı kaçınılmaz. Dolar kurunun eylül ayında 70, kasımda 80 rubleye yükseleceğini tahmin ediyorum. Euronun da yıl sonuna kadar 90 rubleyi bulacağını düşünüyorum. Merkez Bankası'nın gösterge faizinde değişiklik beklenmiyor. 

Aleksandr Razuvayev (Alpari şirketi Analiz Departmanı Müdürü)

Bu hafta ABD'nin yaptırımalarıyla ilgili çıkan tüm haberler, rublenin değerini düşürmeye yönelik atılan adımlardı. Ben iyimserim ve eğer ciddi bir jeopolitik olumsuzluk olmazsa, eylül ayında dolar kurunu 65-66 seviyesinde bekliyoruz. Euro için tahminimiz 76-77 euro. Bugün petrol fiyatı yüksek. Rublenin değer kaybı için ekonomik nedenler yok.

Konstantin Korişenko (Finans uzmanı, Rusya Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı)

Ekonomik açıdan Rusya'da bugün rublenin devalüasyonuna ihtiyaç yok. Rusya'dan ciddi sermaye kaçışı, çok büyük dış borç yok, bütçe dengesi var. Rusya gibi ülkelerde döviz kurları iç mali politikaya doğrudan bağlı. Rusya'da 2002-2008 yılları arasında güçlü ruble politikası uygulanırken, bugün ise esnek kur politikasının başlangıcı var. 

Sergey Suverov
 
Her şey, bizi hangi yaptırımların beklediğine bağlı. Şimdi hem Kongrenin hem de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yaptırımlarından bahsediliyor. Döviz kuru için en tehlikelisi, kamu bankalarının varlıklarının bloke edilmesi. Eğer bu olursa, dolar kuru eylülde 75 rubleye kadar yükselebilir. Ama bana kalırsa bu en karamsar senaryo.


Bu Haber 24.08.2018 - 11:27:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.