Dikkat! TopHotels'ten otellere 'korsan' uyarısı

Dikkat! TopHotels'ten otellere 'korsan' uyarısı
Rusya ve BDT ülkelerinin TripAdvisor'u olarak bilinen ve uzun süredir Türkiye'de dava konusu olan TopHotels için mahkeme, ihtiyati tedbir kararı alarak portalın ismi geçen tüm URL'lere Türkiye'den erişimi engelledi.


TurizmGüncel - Haber Merkezi

Rusya ve BDT ülkelerinde yıllık 60 milyon ziyaretçisi bulunan TopHotels isminin haksız kullanımı ve marka hakkına tecavüz davasıyla ilgili mahkemeden ihtiyati tedbir kararı geldi. Mahkeme, Mikhail Borisov, Anna Bonderanko, Ksenia Gül, Yulia Ryabets, Dina Yeşiloğlu, Ksenia Aksoy ve Marina Doğan'ın TopHotels markasını marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet teşkil edecek biçimde kullanıldıkları iddiasıyla açılan davada söz konusu portalın tüm alan adlarına Türkiye'den erişim yasağı getirdi.



MAHKEME ÇOK SAYIDA URL İÇİN İHTİYATİ TEDBİR KARARI VEDİ

Kararla birlikte, internet sitelerinin hem alan adı hem de IP adresleri ile IP adres bloklarında yer alan IP adres aralığındaki tüm IP adresleriyle birlikte Türkiye’de yayınlanmasının durdurulmasına ve Türkiye’den bu sitelere erişimin engellenmesine karar verildi.

Türkiye'den erişimi engellenen URL'ler şunlar:

*www.tophotels.ru ve onun uzantıları, www.tophotels.org, www.tophotels.pro,

*http://tophotels.ru, http://tophotels.org, http://tophotels.pro, https://tophotels.ru, https://tophotels.org, https://tophotels.pro,

*www.hotelspassport.ru ve onun uzantıları www.hotelspassport.com, www.hotelspassport.net, www.hotelspassport.org, http://hotelspassport.ru,

*http://hotelspassport.com, http://hotelspassport.net, http://hotelspassport.org, https://hotelspassport.ru, https://hotelspassport.com, https://hotelspassport.net, https://hotelspassport.org ile

*www.tourindex.ru ve onun uzantıları www.turindex.ru, www.tourindex.ru, www.tourindex.org, http://tourindex.ru, http://turindex.ru, http://tourindex.org, https://tourindex.ru, https://turindex.ru, https://tourindex.org

KHALILOV: ESTONYA'DA PARAVAN ŞİRKET KURULDU

Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel'e açıklamalarda bulunan TopHotels'in sahibi Kenan Khalilov, marka tescili kendisine ait olan TopHotels'in, ortağı Mikhail Borisov tarafından ele geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Khalilov, ''Mikhail Borisov, hem Rusya'da hem de Hong Kong'daki şirketleri ve serverları ele geçirerek yasadışı yoldan TopHotels'e sahip olmaya çalıştı. Yaptığım araştırma sonucunda Mikhail Borisov, Anna Bonderanko, Ksenia Gül ve Yulia Ryabets isimli şahısların, Türkiye'de kullanım hakkı sadece ortağı olduğum şirkete ait olan TopHotels markasını kullanarak otellerden reklam rezervasyonu topladıkları, hatta elde ettiği gelirlerden vergi ödememek için Estonya'da Hotelsmedia OÜ isimli bir paravan şirketi kullandıklarını tespit ettim.'' şeklinde konuştu.

TopHotels ürünlerinin Türkiye'de Media Emlak..Sanayi ve Tic.Ltd.Şti tarafından turizmcilerin hizmetine sunulduğunu kaydeden Khalilov, marka tecavüzü ile ilgili olarak Bellis Hotel ve Rixos Hotels'e açılan davalarda ihtiyati tedbir kararı alındığını ve tüm URL'lerin Türkiye'de erişime engellendiğini açıkladı.

''TURİZM ÖRGÜTLEİNİ BİLGİLENDİRDİK''

Antalya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tarafından verilen tedbir kararının Mikhail Brisov, Anna Bondernko, Ksenia Gül, Yulia Ryabets ve Hotelsmedia OÜ'nün marka hakkına tecavüzü ve haksız rekabeti açıkça gösterdiğini ifade eden Kenan Khalilov, ''Konuya ilişkin olarak, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği, Lara Turizm Yatırımcıları Birliği, Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği, Side Turizm İşletmecileri Derneği, Manavgat Side Turistik Otelciler Birliği Derneği, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Titreyengöl ve Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği, Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği’ne bilgi ve uyarı yazıları şirketimce gönderilmiştir.'' ifadelerini kullandı.

BELLIS VE RIXOS OTELLERİNE DAVA AÇTI

Marka hakkına tecavüz eden ve haksız rekabette bulunan işletmelerin faaliyetlerine halen devam ettiklerinin görülmesi ve bu kişilerin haksız faaliyetlerine destek olmalarından dolayı ilk etapta Bellis Otel ile Rixos Otellerine Antalya 3.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2017/83 E. Sayılı dosyası ile marka hakkına tecavüzün meni, haksız rekabetin meni ile maddi-manevi tazminat talebiyle dava açıldığını hatırlatan Khalilov, ''Yapılan haksızlığa karşı duyarlı ve sağduyulu yaklaşan Camiamız mensuplarının sergiledikleri tavrın ne denli doğru olduğunun izahına gerek yoktur.'' dedi.

Khalilov, açıklamasının devamına şu ifadeleri kullandı:

DAHA ÖNCE ONLARCA OTELE DAVA AÇILMIŞTI

''Gel gelelim, camiamızın bazı üyelerinin ise, yapılan tüm uyarılara rağmen, yapılmakta olan hukuksuzluğa adeta prim verircesine, marka hakkına tecavüz eden ve haksız rekabet edenlerin fiillerine iştirak eden, yeni reklam ve üyelik anlaşmaları yapan, biten sözleşmelerini uzatan, gerçeklere kulağını tıkayıp, görmezden gelen, bu şekilde hukuksuzluğa ortak olanlar hakkında açtığım marka hakkına tecavüzün meni, haksız rekabetin meni ile maddi-manevi tazminat talebiyle açtığım dava halen devam etmektedir.

''SUÇ TEŞKİL EDİYOR''

Mahkemenin verdiği bu kararlar ile “TopHotels” markasını Türkiye’de kullanmak hakkı olan tek kişinin markanın sahibi olarak ben ve markanın lisans hakkı sahibi olarak şirketim olduğu, bizim dışımızda bu markayı kullanarak yapılacak reklam ve üyelik faaliyetinin marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet teşkil edeceği, bu eylemin aynı zamanda suç teşkil ettiği gözler önüne serilmiştir.

www.tophotels.ru adresindeki web sitesine reklam ve üyelik kaydı yaptırmak için yıllardır Türkiye’de ortağı olduğum şirket ile anlaşmalar yapan bir kısım işletmecilerin, 2016 yılına gelindiğinde birden bire ortaya çıkan, paravan bir şirket ile yeni anlaşmalar yaparken, iyi niyetli olduğunu ileri sürmek basiretli bir tacirin sığınamayacağı bir söylem olacaktır.

''SÖZLEŞME YAPTIKLARI ŞİRKETİ ARAŞTIRMALILAR''

Uzun zamandır ortağı olduğum Media Emlak...Ltd.Şti. ile sözleşme yapıyorken, Estonya merkezli Hotelsmedia OÜ isimli şirketle sözleşme yapmaları istendiğinde, bu şirketin Türkiye'de faaliyet gösterme hakkının olup olmadığını neden sormadılar? Otelcilerin, söz konusu şirketin Türkiye'de TopHotels markasını kullanma hakkının bulunup bulunmadığını araştırmaları, gerekirse, bu hususla ilgili yıllardır çalıştıkları Türkiye'de tescilli olan "TopHotels" markasını kullanma hakkının tek sahibi Media Emlak..Ltd.Şti.’nden ve dolayısıyla benden bilgi almaları beklenirdi.

2016 yılına kadar, Türkiye'de tescilli olan "TopHotels" markasını kullanma hakkının tek sahibi olan Media Emlak..Ltd.ŞTi. ile sözleşme yapan davalıların, 2016 yılında, aynı marka için aynı internet sitesi ve üyeliği için neden bu kez, Estonya merkezli Hotelsmedia OÜ isimli şirketle sözleşme yaptıklarının haklı ve mazur görülebilir hiçbir gerekçesi yoktur.

''KORSAN FAALİYET''

Nasıl ki korsan CD satan bir tezgahtan CD almak suçsa, Türkiye'de tescilli bir markayı korsan CD satar gibi kullananlardan reklam ve üyelik kaydı almak da suçtur.

Söz konusu korsanların, tophotels.ru üzerinden faaliyetlerinin mahkeme kararı ile durdurulması üzerine bu kez, tophotels.org.ru, tophotels.club ve tophotels.su alan adları ile faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığı tarafımızdan tespit edilmiştir. Türk mahkemesinin verdiği kararla dalga geçercesine ve Türk turizmcilerinin aklını hafife alırcasına, zehirli ağacın meyvesini bir kez daha sunmaya çalışmalarına taviz verilmemelidir.

''SUÇA ORTAK OLANLAR DA SUÇ İŞLEMİŞ OLACAK''

Mahkemece verilen tedbir kararına aykırı biçimde, faaliyet gösteren bu kişilerin eylemi suç olduğu gibi, karara muhalefet edercesine reklam ve üyelik kaydını devam ettiren, reklamlarını yayınlatan, adeta elindeki korsan CD’yi halen kullanmayı sürdüren tüm turizmcilerin kendilerine çeki düzen vermesi gerekmektedir. Aksi halde, kendileri de suç işlemiş olacaklardır. Bu konuda da gerekli yasal müracaatlar geciktirilmeksizin yapılacaktır.

Yapılan bu hukuksuzluğa kayıtsız kalınmaması, devam eden süreçte içerisine çekilmek istenen ihtilafa başka tesislerimizin de dahil olmaması, zarara görmemesi adına, Türk turizm camiasının siz değerli mensuplarını bir kez daha uyarmayı bir vefa ve minnet borcu olarak görüyor, bu vesile saygılarımı sunuyorum.''

İNCELEME BAŞLATILDI

HotelsMedia OÜ adlı şirketin Türkiye'de 400 civarı otelle çalışarak 8 milyon dolar gelir elde ettiği ve bu ticari etkinliği karşılığında Türkiye'ye vergi ödemediği iddiasıyla 'Vergi Denetim Kurulu Antalya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Gup Başkanlığına yapılan ihbar neticesinde, söz konusu şiket ve o şirketle çalışan otellerle ilgili ön inceleme başlatıldı.




Bu Haber 07.05.2018 - 09:26:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • turizimci 2 07.02.2019 - 09:55

    Kenan Khalilov Madem ortada boyle bir durum var, bu davaların sonucunda cıkıp bir basın toplantısı yaprak yıllarca ekmek yediğiniz partnerlerinize karşı dürüstçe davranarak bilgilendirme yapabilirdiniz. Dava ile ilgili hiç bir bilgisi olmadan tamamen yıllarca yapılmış anlaşmaların pesinden o sitedeki aktifliiğine devam eden otelleri ve calışanlarını dava etmek tamamen dürüstlük dışı bir davranış zaten oldum olası tophotels in güvenilir olmayan bir portal olduğunu yüksek reklam verenleri üst sıraya çıkarıp onlara sahte yorumlarla üst sıralara cıkardığını düşünüyordum hatta bire bir bu konuda tehdit ettiginizi de biliyorum çalışanlarınızın. bu dürüst olmayan davranışınız ile ne gereksiz biri olduğunuzu görüyorum. en başından beri çalıştığım yerde sizinle anlaşma yapmadık yaptırmam da. şirketinizde sizde sitenizde benim için güvensizdir. Suratınıza baksalar anlarlar zaten ...

  • Kenan Khalilov 17.05.2018 - 03:01

    Sayın TURİZİMCİ’nin dikkatine; Bu üç, beş yılı nereden çıkardınız? 2006 yıldan 2016 yılına kadar TopHotels markası sahibi olarak otellerle sözleşmeleri hep ben ve şirketim yaptı. Son iki yılda nerede olduğumu ve ne yaptığımı da anlata bilirim! Bir süre beklentide kaldım; bazı fırsatçı “TURİZİMCİLERLE” eski ortağım ve çalışanlarımın yaptıklarını işbirliğini kenardan seyrettim. Zamanı geldiğinde, harekete geçerek Rusya, Türkiye ve Hong Kong’da Marka hakkıma trcavüz edenlere 14 adet dava açtım. Bu işler zaman, güç ve bilgi isteyen işlerdir, Sayın anonim TURİZİMCİ. Bu arada, şahsen sizin güveninize hiç ihtiyacım yoktur! P.S. Siz genç bir TURİZİMCİSİNİZ galiba, aksi takdirde beni ve şirketimi çok iyi bilirsiniz...

  • TURİZMCİ 10.05.2018 - 11:28

    TopHotels in sahibi olduğunu söyleyen Kenan Bey e sormak lazım; Madem bu Marka size ait ise ,geçtiğimiz üç,beş yıldır bu marka oteller ile sözleşme yapıyor ,siz nerelerdeydiniz ,neden müdahale etmediniz ,marka benimdir demediniz ? sözde bu haksızlığı yaptığını söylediğiniz sizin ortağınız değil mi ? ,sözde ortağınız ile hesaplaşmayı Otelleri kullanarak mı yapıyorsunuz ? kim haklı biz nereden bileceğiz, size nasıl güveneceğiz?

  • turizmci 07.05.2018 - 01:24

    ILK ONCE HERKESE HAYIRLI SEZONLAR DILERIM BENCE TAMAMIYLE BIR TIPIK ORTAK ANLASHMAMAZLIKDAN BASHKA BIR SHEY DEGIL CHUNKU BUNLAR AYNI EKIB AYNI DIZI OYUNCULARI BENCE KAPANMASI KOTU BIR SHEY COK POPULAR BIR TURIZM PORTALI HERKESI INCELEYIN

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.